Зеленчуците са много важна част от нашето меню. Те са източник на минерали, витамини, захари, растителни мазнини, протеини и въглехидрати, които са необходими за всеки, а още повече за детския растящ организъм! От това колко често детето ви яде зеленчуци и плодове, до голяма степен зависи здравето му. И ако с плодовете е по-лесно, то (много родители ще се съгласят) да накараш дете да яде зеленчуци понякога е трудно.

За да не се крие детето от зеленчуци, сами скрийте зеленчуците от него!

Руло с кайма и моркови 

Продукти: 300 г телешко месо, 300 г пилешко или пуешко, 1 яйце, 1 голям морков, 1 малка глава лук, 2-3 супени лъжици доматен сос, 1 филия стар, бял хляб без коричка, 0,5 чаена лъжичка универсална подправка, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Настържете морковите на ситно ренде. Прекарайте двата вида месо, както и лука, и хляба през месомелачка. Смесете всички съставки.

Вземете кексова форма и леко я намажете с масло. Изсипете смляното месо с подправките във формата. Печете около час и половина във фурна, загрята до 180° C, или докато месото се изпече. Месото при печене пуска сос, така че оставете готовото ястие във формата за още 20 минути, докато течността се поеме обратно.
Извадете месото от формата, намажете отгоре с кетчуп или доматен сос и нарежете на филийки. Сервирайте с гарнитура.

Кюфтета от карфиол 

По нищо не се различават от месните

Продукти: 0,5 кг карфиол, половин чаена чаша брашно, 1 яйце, сол и черен пипер на вкус, 2 супени лъжици галета, слънчогледово олио - за пържене.

Приготвяне: Разделете карфиола на съцветия, кипнете за 5-6 минути и прехвърлете в гевгир. Охладете напълно, смелете в месомелачка или пасирайте с блендер. Добавете яйце, сол, черен пипер и малко брашно. Разбъркайте всичко внимателно.

Със супена лъжица гребнете от сместа, оформете кюфтетата и ги оваляйте в галетата. Пържете в масло за около 4 минути от двете страни (до златисто кафяво).

Сервирайте с картофено пюре и доматен сос.

Мъфини със сирене и зеленчуци 

Успешно могат да заменят училищната кифла

Продукти: 1,5 чаени чаши бяло брашно, 1,5 чаени лъжички сода за хляб, 1 чаша едро настъргани моркови, 1 чаша едро настъргани тиквички, 100 г настърган кашкавал, 2 яйца, 0,5 чаена чаша готварска сметана или пълномаслено прясно мляко, една трета чаена чаша разтопено масло, 1 чаена лъжичка сол, четвърт чаена лъжичка смлян черен пипер.

Продукти: Включете фурната и изчакайте да се загрее до 180° C. Вземете форма за печене на мъфини или 12 единични формички за тарталети. Във всяка от формичките поставете хартиена чашка, предварително намазана с масло.

В дълбока купа пресейте брашното и добавете содата за хляб. Прибавете настърганите зеленчуци и половината от настъргания кашкавал. В отделен съд разбийте яйцата, заедно със сметаната и разтопеното масло. Добавете течните съставки към брашнената смес. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Полученото тесто разпределете равномерно в хартиените чашки. Отгоре поръсете с останалия кашкавал. Печете около 25 минути (докато мъфините се зачервят). Охладете и поднесете като лека закуска.

Сладки кошнички с тиква 

Продукти: За тестото: 1,5 чаена чаша бяло брашно, 1 чаена лъжичка какао на прах, 1 супена лъжица захар, 0,5 чаена лъжичка сол, 100 г студено масло (на кубчета), четвърт чаша студена вода.
За пълнене: 1 чаена чаша пюре от тиква, 0,5 чаена чаши захар, 4 супени лъжици меко масло, 1 яйце, 0,5 чаена чаша заквасена сметана, 1 супена лъжица брашно, 0,5 чаена лъжичка ванилия.

Приготвяне: Загрейте фурната до 180 °C. Пригответе форма за печене на мъфини с 12 чаши, 12 хартиени чашки за мъфини и около 2 чаши сух боб.

В дълбока купа смесете брашното, захарта, какаото на прах и солта. Добавете студеното, нарязано на кубчета масло. Омесете сместа до получаването на ронливо тесто. Добавете студената вода и омесете тестото на топка. Завийте го в найлоново фолио и оставете в хладилника за 30 минути.

В голяма купа смесете захарта и мекото масло. Добавете яйцето, брашното, ванилията и тиквеното пюре. Разбийте сметаната с 2 супени лъжици захар.

Охладеното тесто разделете на 12 части. Разточете всяка част на кора и поставете в чашките на формата за мъфини. Покрийте тестото с хартиените чашки и във всяка от тях сипете по малко бобени зърна.
Печете кошничките около 15-20 минути. Извадете формата от фурната и отстранете хартиените чашки заедно с боба.

Напълнете изпечените и охладени кошнички със смес от тиква. С помощта на сладкарски шприц украсете всяка кошничка с разбита сметана.

Намалете температурата във фурната на 150° C и върнете сладкишите за още 10-15 минути. Готовите тарталети можете да украсите с пресни или замразени плодове.