Да изчистим терена от плевели без прекопаване

Преди време ви представихме няколко основни моменти на безорното земеделие в личния двор, защо копираме гората и кои са плюсовете на такива практики. А сега ще ви обясним как да премахнете плевелите – ранна подготовка на екоградината.

Има много прост начин за това - покрийте растителността с картон и нищо друго. Картонът трябва да остане там 3 седмици. След това го разкриваме за 1 седмица, после го покриваме отново за 3 седмици, отново откриваме за 1 и последно покриваме за 3 седмици. Така многогодишните плевели ще изчезнат от третираната зона. Защо ли?

Когато покрием зелената растителност тя ще се етиолизира – изтънява, избелява и клюмва. Когато разкрием плевелите на слънце, те ще изразходват енергията, складирана в корените. Една седмица по-късно, когато ги покрием, растенията са заредили корените с по-малко енергия от използваната и затова повтаряме процеса 3 пъти, докато изразходвам цялата енергия от корените им, сякаш от батерия. И тогава тези многогодишни растения изчезват. А картона оставяме на повърхността, защото той ще изчезне след около година, ще изгние напълно. 

Защо да слагаме ред слама, ред угнил тор? 

Картона покриваме с 20 см слой слама. Върху тази слама се слага около 30 см изгнил конски тор и след това можем да разпръснем още малко слама отгоре.

Суровата слама е с ниско съдържание на азот и когато сложим изгнилия тор, който е с високо съдържание на азот, а дъждът отмие амониевия нитрат от тора, сламата отдолу ще го абсорбира. Така нитратите и нитритите не попадат в почвата, но обогатяват сламата и тази смес ще бъде готова за разлагане. Разлагането няма да започне през зимата, защото студената обстановка абстрахира топлината, а през пролетта - март и април. Термофилната фаза на компостиране, която произвежда топлина, трае около 2 месеца и следователно е приключила преди началото на лятото. Тя ще осигури на почвата достатъчно топлина. За разлика от плиткия мулч, който забавя вегетационния период като пречи на слънчевата светлина да достига и затопля повърхността на почвата, тук топлината, произлизаща от компостирането, ще насърчи растежа на издънките. Ако сме готови с покриването през есента, няма да имаме какво да правим до пролетта.

Как сеем и садим при дълбоко мулчиране

Ако през есента сме приготвили сламеното легло за зеленчуците и е дошла пролетта - време е за засаждане. Сега можем да използваме три метода на засаждане при дълбоко мулчиране.

1. Единият е да се засажда директно в т. нар. „дълбок мулч“ от отпадъка на конюшни, например картофи или краставици, или всякакъв вид посадъчен материал. Единственият инструмент, използван за метода на дълбоко мулчиране, е вилата. С нея не достигаме до повърхността на почвата, а оставяме около 20 см мулч на дъното и в него засаждаме картофи. Т.е. засаждаме картофи в гниещ мулч с хумус.

Само при картофите след посаждането разнасяме малко дървесна пепел. Тя ще държи колорадския бръмбар далеч от тях. После покриваме с дебел слой угнила слама.

2. По подобен начин посаждаме разсад, например домати. Точно както преди правим дупки в угнилата слама с вилата. В ямата няма да поставим растението изправено. Първо премахваме долните листа от стъблото, а после го полагаме легнало и го покриваме от всички страни.

Какъв е смисълът на това? Така положили растението на всеки възел, където е бил откъснат лист, ще израсте корен. По този начин увеличаваме кореновата маса, което означава, че растението ще абсорбира влагата и храненето с тази дължина и следователно ще стане много хубаво и силно растение. Това е от съществено значение, защото не само добивът ще се увеличи, но и растението ще бъде здраво. Здравите растения са най-добрата растителна защита!

3. При следващия метод достигаме почвата с помощта на вилата. И засяваме семената тук, върху почвата. Подобен на този метод – до пръстта, оформяме изкоп, но по-широк. Защото тук ще изсипем купчина угнил компост, който заграждаме с дебели слоеве сламен мулч. Тези, които имат повдигнати лехи, знаят, че „хребетът“ ерозира – земята пропада, дъждът го „яде“, до есента почти изчезва. Ако изградите повдигнатата леха по този начин от компост – прикрепена с мулч от всички страни, ще можете да я използвате 3 години. През първата година ще бъде с около 40 см дебелина – идеално за кореноплодни зеленчуци или малки семена.

Ако искаме да посеем магданоз например, отново урок от природата – тя не копае, за да посее. След като очертаем бразда за засаждане, оставяме семената на повърхността и покриваме с 3 см чиста, мокра слама. Това ще предотврати изсъхването на семената, а докато семената поникнат, ще трябва да поддържаме сламата мокра.
Ако отглеждаме зеленчукови култури по този метод, докато растат трябва да ги покриваме с мулч от време на време, за да ги защитим.