Заслужава си да опитате

На Свети Валентин всяка влюбена в живота домакиня би искала да зарадва близките си с вкусни и необичайни ястия. Днес ви предлагаме оригинално и романтично меню, в което със сигурност ще откриете подходяща рецепта за празничната трапеза, за да спечелите още повече сърцето на любимите си хора.

Плодова салата в ананас 
Не е възможно да не изненадате любимия с тази плодова салата. За нея изберете гладък, плътен, зрял ананас, за да може да запази формата си. Най-добре е се сервира като десерт. Докато опитвате останалите ястия, салатата ще се напои и ще стане много вкусна. Можете да напръскате отгоре с лимонов сок, но можете да добавите малко шампанско или пенливо вино.

Продукти: 1 средно голям ананас, 1 зрял банан, 2 мандарини, 1 узряло манго, 1 мека круша, сок от половин лимон.

Приготвяне: Разрежете ананаса по дължина на две равни половини. Издълбайте с лъжица вътрешността и я нарежете. Твърдите „чашки“ отделете настрана.зпо Обелете банана и го нарежете на колелца. Обелете мандарините и почистете колкото е възможно от белите влакна. Разделете на парчета.

Срежете мангото, отстранете костилката, премахнете кората, а вътрешната част нарежете на кубчета. Почистете и нарежете и крушата на кубчета.

Смесете всички съставки и напълнете с тях половинките от ананаса. Залейте отгоре с лимонов сок.

Сърца от скариди 

Прекрасните сърца с червен център ще бъдат истинска украса на романтична маса. Изберете морски дарове с големи опашки. Накиснете предварително бамбуковите шишчета или клечките за зъби в лимоновия сок, за да избегнете изгарянето им по време на печене.

Продукти: 12 големи скариди, 6 чери домата, листа от зелена салата за декорация, 4 шишчета или 12 клечки за зъби, сол на вкус, сок от 1 лимон.

Приготвяне: Накиснете шишчетата (клечките за зъби) в лимонов сок за 1 час.

Ако скаридите са в черупка, обелете ги, отстранете тъмната част. От почистените опашки на 2 скариди оформете сърца и поставете чери доматчета в средата. С дългото шишче пробийте 3 от двойките скариди наведнъж през средата, като се стараете да пробиете и доматчетата. Използвайте втори шиш, за да фиксирате краищата на скаридите, за да ги държите заедно. Повторете с останалите три. Ако използвате клечки за зъби, фиксирайте всяка двойка скариди поотделно.

Поръсете морските дарове с лимонов сок, леко посолете и бързо изпържете или изпечете на скара.

Покрийте чинията за сервиране с листа от салата и отгоре наредете скаридите.

Оригинална пица 

Зарадвайте половинката си с оригинална пица за Свети Валентин. Изберете продуктите отгоре по ваш вкус.

Продукти: 250-300 г бяло брашно, ? пакетче (5 г) суха мая, 2 супени лъжици растително масло, 100 мл топла вода, 50 г колбаси или шунка, ? чушка, ? глава лук, 50 г моцарела, няколко листа босилек, 2 суп.лъж. доматена паста, сол на вкус.

Приготвяне: Замесете еластично тесто от брашното, олиото, водата, маята и солта. Покрийте с кърпа и оставете да престои около 30 минути.
През това време пригответе продуктите за отгоре: нарежете колбаса, лука и чушката, а сиренето настържете на средно ренде.

Когато тестото втаса и е готово, го разточете под формата на сърце или от разточения блат изрежете сърце. Поставете блата в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с доматено пюре и разпределете отгоре равномерно плънката, като завършите с настърганата моцарела.
Оставете още 20 минути на топло място и включете фурната на 180 градуса. Печете пицата за около 10-12 минути, докато страните на сиренето и тестото се запекат.

Украсете готовата пица с листа босилек.

Романтична закуска 

Да поднесете на любимите хора закуска във формата на сърце е малък, но изключително мил жест. Вижте колко лесно може да оформите сварени яйчица във формата на сърце.

Приготвяне: Първо сварете яйцата (те трябва да са твърдо сварени). Охладете ги леко под течаща студена вода и ги обелете. Отрежете парче картон в правоъгълна форма и го прегънете по дължина на две равни части.

Поставете в него все още топлото яйце. След това притиснете внимателно един молив върху него и го прикрепете от двете страни с помощта на ластици.

Оставете яйцето в хладилник за около 10 минути и когато го извадите то ще е придобило сърцевидна форма. Остава само да го нарежете, посолите и сервирате.

Тези сладки парчета във форма на сърца са идеални парти хапки.

Салата във формата на сърце 
Сега ще ви предложим една традиционно руска салата, но това не пречи да вземете идеята и да си приготвите по същия начин вашата любима салата.

Почитателите на херингата ще харесат тази салата във формата на сърце. Най-добре е да използвате готова форма или да си я направите сами, например от твърд картон. Салатата се реди на слоеве, а съставът й е малко по-различен от традиционните продукти и е по-лек.
Добре е да направите салатата предварително и да я охладите, за да се накисне.

Продукти: 1 средно осолена херинга, 2 кисели ябълки, 6 варени яйца, 2 глави червено цвекло, майонеза за намазване на пластовете, сол на вкус.

Приготвяне: Сварете или изпечете цвеклото, обелете и настържете на средно едро ренде. Обелете и настържете ябълките и яйцата.
Отцедете херингата, отделете филето и го нарежете на кубчета.
Поставете формата на сърце върху чиния и започнете да редите пластовете: херинга, майонеза, ябълки, яйца, майонеза, цвекло.
Посолете отгоре малко и отново намажете с майонеза.

Сложете на студено за 3-4 часа. Извадете формата и украсете преди сервиране.