Наближава лозарският месец

Свети Трифон Зарезан наднича зад ъгъла и подсеща, че не е далеч предстоящата работа в лозовите насаждения.

Стопаните на лозята вече трябва да скроят плановете си за ранните пролетни работи, да извадят и потегнат инвентара, да прегледат и наточат ножиците, макар че през февруари се извършват сравнително малко агротехнически и растително-защитни мероприятия.

В миналия брой обяснихме, че едно от първите неща, които трябва да свършат, е да проверят за евентуално измръзнали пъпки на растенията в поразени от по-голям студ райони.

Задават се все пак слънчеви и по-топли дни, в които лозарите трябва да разгледат и обследват лозите.

Въпросната проверка може да установи и дали има наличие на акари, които са в състояние още в ранната пролет да нанасят сериозни повреди. В зависимост от числеността на акарите ще се избере и начинът на борба с тях – механичен или химичен.

През февруари вредителите по лозата са в състояние на покой под кората на лозите, те се укриват в основата на старите чепове и най-вече в пъпките. Затова се препоръчва и почистване на старата кора по главините и рамената на лозата.

Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части, за да се унищожат зимуващите форми на антракнозата, червения овощен акар и други неприятели.