Със затопляне на времето първите вредители нападат посевите

Рапицата е култура, която се напада от много неприятели. Те вредят в различни фази от развитието й. В последните години често се отчита усложнено фитосанитарно състояние на посевите в резултат на неправилния сеитбооборот, вследствие на малкото култури, които се отглеждат, а понякога и от недостатъчно ефективната борба, която се извежда, а също и от отглеждането на други култури, които имат общи неприятели.

Със затопляне на времето в края на зимата част от неприятелите се активизират и започват вредната си дейност.

Кои са най-важните неприятели по рапицата през пролетта?

1. Голям рапичен стъблохоботник

Това е първият неприятел по маслодайната култура, който през пролетта се появява в рапичните насаждения. Условията, който са подходящи за вредителя са: температура на въздуха 10-12 градуса, почвена температура над 5-6 градуса в повърхностния 5-сантиметров слой и слънчево греене.

Големият рапичен стъблохоботник е особено опасен в райони с късни пролетни слани и при пропускливи почви, които бързо просъхват през пролетта. Вредата се проявява като характерно изкривяване на стъблото във форма на буквата S и появата на пукнатини при късни мразове и силни валежи.

След 1-2-седмично хранене възрастните насекоми снасят яйцата по главните стъбла. Ларвите се вгризват във вътрешността на стъблата. На местата на пробождане се създават условия за проникване на причинителите на болести като прикореново и стъблено гниене, а също и сухо гниене.

2. Петнист скритохоботник

Възрастното насекомо се храни 2-3 седмици и снася яйцата си в листните дръжки на растенията. Излюпените ларви първо минират листните дръжки и след това проникват във вътрешността на главното и странични стъбла. Те са в състояние да изядат напълно вътрешността им и да ги оставят напълно кухи. Повредите на растителните тъкани създават условия за навлизане на причинителите на Phoma lingam и Botrytis cinerea. Борбата с неприятелят се води чрез приложение на контактни и системи инсектициди при достигане праг на икономическа вредност.

3. Шушулков хоботник

Появява се при температура над 13 градуса, а масовият летеж на вредителя е при около 20 градуса, когато рапичните посеви са в масов цъфтеж.

Възрастните насекоми снасят яйцата си в шушулките на растенията. Основната опасност за посевите се състои обаче в това, че през отворите, направени от хоботника, снася яйцата си друг неприятел - комарче по шушулките. Неговите ларви могат да унищожат почти всички зърна на една шушулка.

4. Рапичен цветояд

Това е най-важният неприятел във всички райони на отглеждане на рапица. Възрастните насекоми започват да прелитат при температура около 10 градуса. Първо се разполагат около краищата на блоковете, а след повишение на температурата навлиза във вътрешността на посевите.

Неприятелят се храни предимно с цветния прашец на рапичните цветове. Преди цъфтежа възрастните насекоми нагризват цветните бутони, повреждайки плодниците. Повредените бутони изсъхват и опадат. Особено голяма е опасността при продължително засушаване и спиране растежа на растенията.

Борбата против неприятеля трябва да се води по време на бутонизацията и след достигане на праг на икономическа вредност.
При резистентни популации трябва да се практикува задължително смяна на контактни и системи инсектициди, които са с различни активни вещества.