Полша е водеща страна в интензивните производства

22 януари 2021
Растениевъдство
9225
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Земеделието й се нареди сред най-добрите не само в Европа, но и в света * Крупен износител е на качествени плодове

Интензивните сектори в земеделието, които носят висока добавена стойност, са тези, които би трябвало да са приоритетни както на държавата, така и на производителите. В съвременното ни растениевъдство обаче именно тези направления не успяха да се напаснат с реалностите. Производството им се срина, а това, което остана, е на ръба на оцеляването. Не се знае обаче докога ще е така.

Многократно сме разисквали причините, които превърнаха България от водещ производител на плодове и зеленчуци в Европа до такъв, които не може да задоволи и нуждите на страната си. Много са, комплексни са, знаят се от всички. Не се предприеха навременни и адекватни мерки навремето, както и в последващите години.

По-интересното е защо ние не успяхме да запазим тези ценни производства, за разлика от другите бивши социалистически държави, които го направиха. И много добър пример за това е Полша. Страна, която не просто продължи да развива интензивните си производства, но и ги надгради и се превърна във фактор не само в Европа, но и в света.

Полската икономика е една от най-големите в Европа

и безспорен лидер сред бившите социалистически страни. Благодарение на бързото си икономическо развитие Полша не беше засегната от сериозна криза, както останалите. Тя запази в добри позиции различните си отрасли, включително и земеделието си. Благодарение на това страната се характеризира с много добра производителност във всеки един сектор.

Полските фермери отглеждат не само разнообразни зърнени култури, но те кореспондират с животновъдни ферми, което ги прави много по-успешни, тъй като се затваря цикълът на производство и се добавя висока стойност на продукцията. Наред с това страната за кратко време се превърна в сериозен производител на плодове и зеленчуци, въпреки че е с по-северно изложение и с не толкова благоприятни почвено-климатични дадености. Благодарение на големите количества, както и на качествените продукти, те станаха търсени на европейските пазари. Полските агростоки заеха водещи позиции в европейското и дори световно производство.

А ето и кои растениевъдни продукти от интензивните сектори са в Топ 3 на полското производство:

1. Ябълки

Кой не е виждал и купувал ябълки, които са произведени в Полша. Продукцията е направо „задължителна“ за огромните хипермаркети, среща се и по пазарите. Със сигурност над половината количество ябълки, а може би и към 2/3, които се консумират от българските потребители, са отгледани там.

Полските ябълки се отличават с голямо сортово разнообразие, както и с качество. Ето защо те се изнасят в почти всички европейски страни, а и не само. Често ябълковото производство в Полша се дава като

пример за супер възход на производството

на даден земеделски продукт. Почти не може да се посочи такова добро и устойчиво развитие на друга растениевъдна култура в Европа.
Разбира се, и полското производството на ябълки преминава през трудности, но като цяло ръстът и на трите производствени направления – реколтирани площи, средни добиви и общо производство, са стабилни, показват данните.

Благодарение на добрата си работа полските фермери, а и с необходимата държавна подкрепа, естествено, ябълковата продукция намира добър прием в страната и чужбина. А Полша се нарежда до най-големите производители на ябълки в Европа – Италия и Франция.
От 2015 г. насам полското производство се колебае между една четвърт и една трета в различните години от общото количество на ябълки, отгледани в Европа. Като ръстът в производството е много по-голям от това на споменатите вече водещи държави.

2. Гъби

Производството на гъби е важен сектор от земеделието на Полша. От 1990 г. започна масово създаване на стопанства, които са ангажирани с отглеждане на гъби. В тях са въведени модерни технологии, взаимствани от водещите гъбопроизводители Ирландия и Холандия.

Въпреки че отглеждането на гъби изглежда много трудоемко и непривлекателно, то е

застъпено именно в страните с най-висок стандарт

в Европа. Благодарение на бързото развитие на сектора и подходящите условия – и климатични, и бизнес, големите инвеститори изнесоха производствата си от Холандия и Белгия в Полша. А резултатът е, че полското производство на гъби се увеличава драстично, а страната намира добри пазари в Русия, Германия, Франция, Обединеното кралство, на Балканите и т. н.

Основният вид гъба, застъпен в стопанствата, е култивираната печурка. Отглеждат се също търсените кладница и щийтаке.

В Полша има над 250 хил. ферми за гъби. Най-големите сто обаче произвеждат около 90 на сто от гъбената продукция на страната. Всички стопанства са обединени в повече от 30 групи на производители, които работят като логистични центрове.

3. Ягодоплодни и дребноплодни плодове

В световен мащаб основните плодове, които се отглеждат и търгуват, са: от семковите – ябълки, круши, дюли, от костилковите – праскови, кайсии, череши, сливи и други, от цитрусовите – портокали, мандарини, лимони и други. В последните години сериозен интерес се наблюдава и при т. нар. ягодоплодни видове – малина, къпина, а от дребноплодните плодове – касис, боровинка, арония, цариградско грозде. Малка част от тях е ориентирана към пресния пазар, тъй като тези плодове не могат да се съхраняват продължително време, а по-голяма част е за преработка и замразяване.

Въпреки че производството на ягодоплодни и дребноплодни плодове е доста по-малко, и то си има своята пазарна ниша. Която, разбира се, много добре е запълнена от полските плодопроизводители. В този сектор

са ангажирани основно малки семейни стопанства

като често това производство е допълнение към друго по-голямо.
Консумирането на дребни плодове е със сериозни традиции в Западна Европа както в домакинствата, така и в хранителната индустрия. Засилен интерес и търсене в последните години се наблюдава и в други държави, включително и в България.

Ягодоплодните и дреблоплодните видове са много ценени заради качествата си, тъй като съдържат големи количества витамини, минерали, антиоксиданти и т. н. Безспорно те се нареждат сред здравословните храни, които все повече се консумират от европейските потребители.

От 2015 г. Полша е водещ производител на ягодоплодни и дребноплодни плодове, като общо производство на тази плодове в Европейския съюз. Разбира се, отстъпва при някои култури, като ягоди например. Но води при малини, касис, арония, боровинки. При тези четири вида страната се нарежда и сред водещите в света производители.

В БЪЛГАРИЯ

Ябълки

У нас във всички райони има подходящи почвено-климатични условия за отглеждане на ябълки. Въпреки това овощният вид не е сред предпочитаните от производителите ни. По последни данни площите у нас са едва 5 239 ха, като само 317 ха са младите насаждения, които още не са встъпили в плододаване. Това показва, че се създават много малко нови ябълкови градини.

Производството на ябълки е 43 622 т, а средните добиви – 10 532 кг/ха, сочат последните данни на отдел Агростатистика в МЗХГ.
Малко на брой са по-големите ябълкови градини, преобладават по-малките, тип семейни. Новите градини в повечето случай са модерни, засадени са с нови и търсени сортове, в тях са въведени съвременни технологии.

Все още обаче себестойността на плодовата продукция е висока и родните производители трудно се конкурират с влизащите от Европейския съюз или от други страни евтини ябълки.

Гъби

В България гъбопроизводството е застъпено символично. Интересът към него е доста променлив, макар че през последните години се създадоха малки стопанства. Те са добре оборудвани, работят по съвременни технологии. В тях се произвеждат малки количества, които се реализират у нас, но има и минимален износ.
За съжаление, производството на гъби у нас все още е много малко, дори не се отчита от Агростатистика.

Ягодоплодни култури

Ягодите и малините, които преди години сме предлагали по европейските пазари, а и в Русия, днес отглеждаме почти символично. През последните 20 години се наблюдаваха периоди, през които имаше засилен интерес към тези култури, и други, през които той намаляваше. И така няколко пъти.

Днес имаме известни позиции при производството на малини за преработка и замразяване, т. нар. индустриална малина. Но като цяло сме много далеч от възможностите си, тъй като имаме и природни дадености, и традиции.

По последни данни площите у нас с малини са 2 572 ха, като само 152 ха са младите насаждения. Производството на малини е 7 131 т, а средните добиви – 3 253 кг/ха.

При ягодите площите на открито са 703 ха, със средни добиви 6 371 кг/ха. Производството от открити площи е 4 479 т, а при оранжерийното производство – 86 т, т. е. общо 4 565 тона.

сн. 10-11

Още от Растениевъдство
0

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

0

Предлагайки оптимални решения, съвременни подходи и използване на най-новите научни открития и практики в областта на земеделието, „Сембодиа“ ООД разполага и предлага изчерпателна база от знания в

0

Засега ще се прилага само за ценни култури Първата в света система за обработка на семена с т. нар. "активиран въздух" Aurora Z10 беше представена на специалисти от производителя Zayndu Ltd

0

Културите с по-силни, по-твърди, бронирани с лигнин корени, обещават по-високи добиви Неизвестна доскоро характеристика на корените позволява на някои зърнени растения да развиват по-дълбоки корени

0

Мярката намалява ерозионните процеси и подобрява влагозапасеността на почвата Основен въпрос при усвояването на наклонените терени и заемането им с лозя след връщането на земята на нейните

Последни новини
0

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

0

Ива Тончева Швейцарското сирене продължава да се продава добре в чужбина, като износът му дори се увеличава: с 1,6% през 2020 г. Пандемията не е засегнала световния апетит за швейцарско сирене

0

Атмосферното през нощта ще се повишава и ще е значително по-високо от средното за месеца. През деня ще бъде без съществена промяна. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще бъде

0

Възпитаници на професионални гимназии по земеделие, селско и горско стопанство са жадни за жив досег със земеделски стопани и председатели на кооперативи

0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Ранните картофи се отглеждат главно в южните райони на страната. Те се засаждат, когато температурата на почвата на дълбочина 10-12см

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Доста разсадници предлагат облепиха. Потърсете информация в интернет и преценете от кой от всички ще ви е най-изгодно и най-удобно да закупите растението. Ние не препоръчваме, тъй като не сме...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кои са местните партньори на “кралете на токсичните отпадъци” от Италия. Дъх на кокаин заедно с боклуците На 20 октомври 2020 г. италианската полиция “Антимафия” арестува 24 души по подозрение за незаконен трафик на отпадъци. Сред тях някои лоши момчета, свързани с Ндрангета, мафията от Калабрия. Според прокурорите Франческо де Томаси и Сара Омбра

Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа, "Зелените коридори" са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини, това каза пред NOVA NEWS проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Лекарят сподели, че е имало предпочитания от хората от "Зелените коридори" за вида ваксина

ЦСКА допусна първа загуба в първенството под ръководството на треньора Бруно Акрапович, след като падна 0:1 при гостуването си на шампиона "Лудогорец". След домакинската победа, която прекъсна дълга успешна серия на ЦСКА, разградчани вече са с 6 точки пред "червените" на върха в Първа лига. Победното попадение бе дело на Бернард Текпетей още в