Земеделието й се нареди сред най-добрите не само в Европа, но и в света * Крупен износител е на качествени плодове
Интензивните сектори в земеделието, които носят висока добавена стойност, са тези, които би трябвало да са приоритетни както на държавата, така и на производителите. В съвременното ни растениевъдство обаче именно тези направления не успяха да се напаснат с реалностите. Производството им се срина, а това, което остана, е на ръба на оцеляването. Не се знае обаче докога ще е така.
Многократно сме разисквали причините, които превърнаха България от водещ производител на плодове и зеленчуци в Европа до такъв, които не може да задоволи и нуждите на страната си. Много са, комплексни са, знаят се от всички. Не се предприеха навременни и адекватни мерки навремето, както и в последващите години.
По-интересното е защо ние не успяхме да запазим тези ценни производства, за разлика от другите бивши социалистически държави, които го направиха. И много добър пример за това е Полша. Страна, която не просто продължи да развива интензивните си производства, но и ги надгради и се превърна във фактор не само в Европа, но и в света.
Полската икономика е една от най-големите в Европа
и безспорен лидер сред бившите социалистически страни. Благодарение на бързото си икономическо развитие Полша не беше засегната от сериозна криза, както останалите. Тя запази в добри позиции различните си отрасли, включително и земеделието си. Благодарение на това страната се характеризира с много добра производителност във всеки един сектор.
Полските фермери отглеждат не само разнообразни зърнени култури, но те кореспондират с животновъдни ферми, което ги прави много по-успешни, тъй като се затваря цикълът на производство и се добавя висока стойност на продукцията. Наред с това страната за кратко време се превърна в сериозен производител на плодове и зеленчуци, въпреки че е с по-северно изложение и с не толкова благоприятни почвено-климатични дадености. Благодарение на големите количества, както и на качествените продукти, те станаха търсени на европейските пазари. Полските агростоки заеха водещи позиции в европейското и дори световно производство.
А ето и кои растениевъдни продукти от интензивните сектори са в Топ 3 на полското производство:
1. Ябълки
Кой не е виждал и купувал ябълки, които са произведени в Полша. Продукцията е направо „задължителна“ за огромните хипермаркети, среща се и по пазарите. Със сигурност над половината количество ябълки, а може би и към 2/3, които се консумират от българските потребители, са отгледани там.
Полските ябълки се отличават с голямо сортово разнообразие, както и с качество. Ето защо те се изнасят в почти всички европейски страни, а и не само. Често ябълковото производство в Полша се дава като
пример за супер възход на производството
на даден земеделски продукт. Почти не може да се посочи такова добро и устойчиво развитие на друга растениевъдна култура в Европа.
Разбира се, и полското производството на ябълки преминава през трудности, но като цяло ръстът и на трите производствени направления – реколтирани площи, средни добиви и общо производство, са стабилни, показват данните.
Благодарение на добрата си работа полските фермери, а и с необходимата държавна подкрепа, естествено, ябълковата продукция намира добър прием в страната и чужбина. А Полша се нарежда до най-големите производители на ябълки в Европа – Италия и Франция.
От 2015 г. насам полското производство се колебае между една четвърт и една трета в различните години от общото количество на ябълки, отгледани в Европа. Като ръстът в производството е много по-голям от това на споменатите вече водещи държави.
2. Гъби
Производството на гъби е важен сектор от земеделието на Полша. От 1990 г. започна масово създаване на стопанства, които са ангажирани с отглеждане на гъби. В тях са въведени модерни технологии, взаимствани от водещите гъбопроизводители Ирландия и Холандия.
Въпреки че отглеждането на гъби изглежда много трудоемко и непривлекателно, то е
застъпено именно в страните с най-висок стандарт
в Европа. Благодарение на бързото развитие на сектора и подходящите условия – и климатични, и бизнес, големите инвеститори изнесоха производствата си от Холандия и Белгия в Полша. А резултатът е, че полското производство на гъби се увеличава драстично, а страната намира добри пазари в Русия, Германия, Франция, Обединеното кралство, на Балканите и т. н.
Основният вид гъба, застъпен в стопанствата, е култивираната печурка. Отглеждат се също търсените кладница и щийтаке.
В Полша има над 250 хил. ферми за гъби. Най-големите сто обаче произвеждат около 90 на сто от гъбената продукция на страната. Всички стопанства са обединени в повече от 30 групи на производители, които работят като логистични центрове.
3. Ягодоплодни и дребноплодни плодове
В световен мащаб основните плодове, които се отглеждат и търгуват, са: от семковите – ябълки, круши, дюли, от костилковите – праскови, кайсии, череши, сливи и други, от цитрусовите – портокали, мандарини, лимони и други. В последните години сериозен интерес се наблюдава и при т. нар. ягодоплодни видове – малина, къпина, а от дребноплодните плодове – касис, боровинка, арония, цариградско грозде. Малка част от тях е ориентирана към пресния пазар, тъй като тези плодове не могат да се съхраняват продължително време, а по-голяма част е за преработка и замразяване.
Въпреки че производството на ягодоплодни и дребноплодни плодове е доста по-малко, и то си има своята пазарна ниша. Която, разбира се, много добре е запълнена от полските плодопроизводители. В този сектор
са ангажирани основно малки семейни стопанства
като често това производство е допълнение към друго по-голямо.
Консумирането на дребни плодове е със сериозни традиции в Западна Европа както в домакинствата, така и в хранителната индустрия. Засилен интерес и търсене в последните години се наблюдава и в други държави, включително и в България.
Ягодоплодните и дреблоплодните видове са много ценени заради качествата си, тъй като съдържат големи количества витамини, минерали, антиоксиданти и т. н. Безспорно те се нареждат сред здравословните храни, които все повече се консумират от европейските потребители.
От 2015 г. Полша е водещ производител на ягодоплодни и дребноплодни плодове, като общо производство на тази плодове в Европейския съюз. Разбира се, отстъпва при някои култури, като ягоди например. Но води при малини, касис, арония, боровинки. При тези четири вида страната се нарежда и сред водещите в света производители.
В БЪЛГАРИЯ
Ябълки
У нас във всички райони има подходящи почвено-климатични условия за отглеждане на ябълки. Въпреки това овощният вид не е сред предпочитаните от производителите ни. По последни данни площите у нас са едва 5 239 ха, като само 317 ха са младите насаждения, които още не са встъпили в плододаване. Това показва, че се създават много малко нови ябълкови градини.
Производството на ябълки е 43 622 т, а средните добиви – 10 532 кг/ха, сочат последните данни на отдел Агростатистика в МЗХГ.
Малко на брой са по-големите ябълкови градини, преобладават по-малките, тип семейни. Новите градини в повечето случай са модерни, засадени са с нови и търсени сортове, в тях са въведени съвременни технологии.
Все още обаче себестойността на плодовата продукция е висока и родните производители трудно се конкурират с влизащите от Европейския съюз или от други страни евтини ябълки.
Гъби
В България гъбопроизводството е застъпено символично. Интересът към него е доста променлив, макар че през последните години се създадоха малки стопанства. Те са добре оборудвани, работят по съвременни технологии. В тях се произвеждат малки количества, които се реализират у нас, но има и минимален износ.
За съжаление, производството на гъби у нас все още е много малко, дори не се отчита от Агростатистика.
Ягодоплодни култури
Ягодите и малините, които преди години сме предлагали по европейските пазари, а и в Русия, днес отглеждаме почти символично. През последните 20 години се наблюдаваха периоди, през които имаше засилен интерес към тези култури, и други, през които той намаляваше. И така няколко пъти.
Днес имаме известни позиции при производството на малини за преработка и замразяване, т. нар. индустриална малина. Но като цяло сме много далеч от възможностите си, тъй като имаме и природни дадености, и традиции.
По последни данни площите у нас с малини са 2 572 ха, като само 152 ха са младите насаждения. Производството на малини е 7 131 т, а средните добиви – 3 253 кг/ха.
При ягодите площите на открито са 703 ха, със средни добиви 6 371 кг/ха. Производството от открити площи е 4 479 т, а при оранжерийното производство – 86 т, т. е. общо 4 565 тона.
сн. 10-11
Коментари