Една седмица срок имат земеделски стопани, чиито ниви пострадаха от наводненията, да заявят оценка на щетите.

Валежи с над 100 л/ кв. м. за два-три поредни дни, причиниха бедствено положение на много места в страната. Реки излязоха от коритата си и наводниха жилища, пътища и земеделски земи.

Министерството на земеделието, храните и горите съобщи, че ще компенсира пропаднали от неблагоприятните климатични условия земеделски площи. Затова пострадалите - регистрирани земеделски производители, могат да подадат заявление за оценка на щетата в областната служба по „Земеделие“, на чиято територия са площите. Срокът за това е 10 работни дни след настъпилото бедствие.

Ето какво е необходимо да предприемете:

- Да подадете писмено заявление за оглед на площите в свободен текст, до съответната Областна служба по земеделие (ОСЗ) по местонахождение на площите.

Имайте предвид, че срокът до 10 работни дни се брои от последния проливен дъжд. Т.е., ако той е бил на 12.01, срокът е до 26.01.

В заявлението следва да се опишат подробно засегнатите блокове на земеделското стопанство (БЗС).

- Към заявлението задължително се прилагат копия на картите по БЗС от ИСАК, на засегнатите площи. Служител на ОСЗ извършва проверка, в присъствието на земеделския стопанин, за правилното вписване на номерата на парцелите, тяхната площ и културата, посочени в заявлението. След отстраняване на пропуски и неточности, заявлението се завежда в деловодната система на ОСЗ.

- Експертните комисии извършват обследване на площите, заети със земеделски култури и издават при необходимост констативни протоколи за 100% щети или обикновени протоколи за щети под 100%.

- При всеки оглед е задължително присъствието на земеделския стопанин, подал заявлението, или на негов представител.

- Експертните комисии към Общинските служби по земеделие могат да обследват земеделските площи веднага, след като метеорологичната обстановка го позволява и водата от площите се е оттекла. При невъзможност да се уточнят щетите при първи оглед, такъв може да се извърши не по-късно от 15 календарни дни за издаване на констативен протокол за 100 % щети.

- Земеделският стопанин задължително предоставя на комисията водения от него дневник за проведени растителнозащитни мероприятия.

- При констатиране на щети при есенни култури, пропаднали 100% от неблагоприятно климатично събитие, протоколът се връчва на земеделския стопанин след установяване, че признатата за пропаднала площ е разорана или презасята с други култури.

Компенсациите ще се изплащат

по схемата „Държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие“.

Според правилата на схемата интензитетът на помощта не надвишава 80% от средните производствени разходи за отглеждане на дадена земеделска култура в рамките на съответната година. Производствените разходи на декар включват променливите разходи (разходи за семена, торове и продукти за растителна защита, механизирани услуги и др.)

След края на стопанската година данните за страната се обобщават. На база на тях се извършват необходимите изчисления и се издава заповед за обявяване на неблагоприятните климатичните събития по области. Изплащането на средствата по държавната помощ по график се извършва през следващата година, напомнят от аграрното министерство.

*Към Агенцията за социално подпомагане също тече прием на заявления за отпускане на еднократна помощ от 375 лева на пострадали, чиито домове са наводнени от проливните дъждове.