Модата, както е известно, бързо се променя. Но тази за отглеждането на миниатюрни зеленчуци не отминава вече няколко десетилетия. Защо те са толкова популярни?

Японците са световноизвестни изобретатели. Те обаче станаха популярни не само със създаването на нови технологии, но и с отглеждането на минизеленчуци.

Как започва всичко?

През втората половина на миналия век японска маркетингова компания прави проучване на супермаркетите в Токио. Резултатът бил неочакван. Оказва се, че японците не предпочитат да купуват цели зеленчуци, а ги нарязват на половинки и четвъртинки. Причината за това странно явление се оказва доста тъжна. Факт е, че по онова време над 40% от жителите на японската столица са били самотни хора без семейство. Те не са имали нужда от килограми, а само от малки порции зеленчуци. Така че разфасофките на по-малки парчета са започнали да се търсят много. В резултат на това приходите на супермаркетите нараснали значително.

Опакованите продукти обаче имат своите недостатъци: те се съхраняват за по-кратко време и губят атрактивния си вид по-бързо. Затова находчивите японци възложили на известна швейцарска компания да разработи минизеленчукови сортове. Резултатът не закъснява. Първо по рафтовете се появили миниатюрни репички и карфиол джудже, после миникартофи...

Очевидните ползи

Новата мода бързо се разпространи по целия свят и дори получи специално име - „бейби бум“. В днешно време миниатюрни зеленчуци се консумират с удоволствие и в най-отдалечените от Япония страни.

* Те са особено подходящи за деца - да накарате детето си да се храни здравословно стана много по-лесно.

* Готвачите също са възприели тези продукти. Те се използват за украса на ястия, за миниатюрни сандвичи - канапета. Използват се и за приготвяне на красиви многоцветни туршии и за подреждане на празнична трапеза.

* По време на кулинарната обработка зеленчуците джуджета по-малко губят полезните си свойства, тъй като поради малкия си размер се готвят по-бързо и не се режат на парчета.

* А по отношение на количеството хранителни вещества са един и половина пъти по-богати от големите екземпляри.

Градина на перваза на прозореца 

За перваза на прозореца минизеленчуците са просто перфектни:

* те не се нуждаят от много място;

* отнема им по-малко време за да узреят;

* доста са непретенциозни за грижите.

Най-лесно, разбира се, е така да се отглеждат подправките. Листните зеленчуци ще ви радват с витамини през цялата година: спанак, кресон, рукола и др. Всички видове билки растат добре в контейнери: копър, магданоз, кимион и др. Например, любимата на мнозина подправка - босилек с лилави листа, има по-малък брат - сорт джудже. Той по нищо не отстъпва на традиционния - има същия силен аромат, перфектно допълва салатите и се използва за готвене на месни и рибни ястия.
Сред зеленчуците има миниатюрни сортове домати, краставици, патладжани, чушки (както сладки, така и пикантни), зеле, тиква и други.

TV доматчета

Може би най-голяма популярност и любов спечели минисортът домати - чери. Подходящ е както за салати, така и за консервиране. Знаете ли, че е отгледан през 1973 г. от израелски учени? Те създават така наречените телевизионни домати, предназначени да заменят вредните чипсове, които се консумират в неограничени количества по време на гледане на телевизия. Първият от миниатюрните сортове бе наречен „TV Tomatoes“.

Краставички джуджета

Корнишоните са не по-малко известни. Идеалният им размер е 3-5 см. Те са просто божи дар за любителите на маринати и кисели краставички.

Грижите за "салатата" 

* Когато отглеждате мини зеленчуци, купувайте почва за саксии от магазина. За разлика от обикновената градинска, тя съдържа по-порести компоненти, което благоприятно влияе върху растежа на зеленчуковите култури.

* Друго важно условие е постоянно да внасяте минерални торове. Това трябва да се прави поне веднъж на всеки две седмици. Желателно е да се използват специални комплекси за зеленчуци. . Миниградината на перваза на прозореца се нуждае от поливане и торене няколко пъти по-често от традиционната.

* Можете да засаждате зеленчуците джуджета на по-близко разстояние от традиционните.

Отглеждане на открито 

Няма никакви ограничения при отглеждането на миниатюрни зеленчуци на открито. Тук можете лесно да отглеждате царевица, тиква, патладжан, картофи и зеле - всичко, разбира се, с етикета "мини".

* Разстоянието между редовете на миниатюрните култури трябва да бъде по-малко от традиционното - около 15 см. В един ред този интервал зависи от културата. За кореноплодни култури е много малък - 2,5 см. Зелевите храсти се засаждат на по-голямо разстояние един от друг - 15 см, а за царевицата са необходими поне 30-50 см.

* Дълбоко разрохкване на почвата, мулчиране, навременно поливане - тези прости правила не могат да бъдат пренебрегнати.

* За торене са подходящи както минерални, така и органични торове.
Зеленчуковите джуджета могат да се използват и за украса на градината. Например, лехата от чери домат и магданоз не само ще бъде от полза, но и ще направи вашия двор атрактивен.