Градинската мода не се променя толкова бързо. Това по принцип не е изненадващо, ако вземете предвид факта, че ландшафтният дизайн е най-бавното от всички изкуства. Първо, обществото има някои нови нужди, които по-късно се отразяват в необичайни идеи. И едва тогава, когато има достатъчно от тези идеи, най-добрите от тях ще формират тенденции, които ще определят посоката на ландшафтния дизайн в бъдеще.

Но едно е сигурно - тенденцията за екологичност и внимателно боравене с природата няма да загуби своята актуалност през 2021 г.
Замисляли ли сте се колко време отделяте, за да осигурите на добри условия и грижи за "капризни растения"? А те са такива, защото не растат на мястото си. Причините са киселинността на почвата, твърде високите или твърде ниските нива на подпочвените води, излишъкът или липсата на слънчева светлина, грешният тип почва ...

Въпросът е: защо да губите ценното си време и енергия за отглеждане на култури, които не са подходящи за вашата градина?

Пит Удолф, известен ландшафтен дизайнер, който даде на света градините на "новата вълна", задава абсолютно същия въпрос. Основната задача на неговите композиции е да създадат усещане за естественост и чудотворност. Сякаш пейзажът е измислен и съживен от самата природа.

Не красотата на отделните цветя, а общият облик на градината - това е в основата на пейзажните шедьоври на Пит Удолф.

Основните принципи на подреждането на композициите на "новата вълна" - ниска поддръжка, всесезонност и максимална естественост, ще продължат да намират приложение и в класическите градини.

Високи лехи 

Високите /повдигнати/ лехи дължат изключителната си популярност на същата идея за ниска поддръжка. Въпреки факта, че дори те не са панацея и имат редица определени "противопоказания" (високите лехи е трудно да се организират на хълмисти и южни терени), те все пак имат повече предимства, отколкото недостатъци.

Тъй като самите те са забележими конструкции, много важно не само да ги "напълните" правилно, но и да ги подредите. Вписвайки високи лехи в дизайна на вашата градина, вие ще й придадете оригиналност и в същото време ще избегнете рязкото преминаване към зеленчуковата градина.

Вертикално градинарство 

Използването на вертикално градинарство помага да се решат няколко проблема едновременно.

* Зониране на пространството на места, където не можете без огради и прегради.

* Озеленяване на сгради, например с грозде, хмел или бръшлян.
* Замаскиране на грозни огради и скриване на външни несъвършенства на сградите.

* Спестяване на място в малка градина, ако няма достатъчно място за цветни лехи.

Вертикалното градинарство е не само използването на катерещи се растения, но и подреждането на вертикални и цветни лехи.

Зеленчуци в общия пейзаж 

Тенденцията към отглеждане на градински култури се засили в пандемията. Все повече собственици на лични парцели започнаха да обръщат внимание на зеленчуците, като се опитват хармонично и красиво да впишат тези лехи в общия пейзаж.

Декоративното зеле също няма да загуби популярността си. Непретенциозността и всесезонната му природа позволяват използването му в декора на градини от различни стилове.

Контейнери и саксии 

Противоепидемичните мерки накараха хората да прекарват много повече време вкъщи. Поради това започна бързо да нараства интересът към цветните и зеленчуковите градини на балконите и первазите на прозорците.

Тенденцията, която се появи през последните години за използването на контейнери и саксии за отглеждане както на едногодишни, така и на многогодишни декоративни култури, не губи своята популярност.
Градините в саксии имат много предимства. Лесна грижа, мобилност и много място за въображение.

Полезни насекоми птици, таралежи 

Под термина "екологичност" повечето градинари разбират почти пълното отхвърляне на химически пестициди и инсектициди в полза на биологични агенти за защита на градината от болести и вредители. В действителност обаче тази концепция е много по-широка, тъй като включва грижа не само за растенията, но и за останалите обитатели на обекта.

Последователите на идеята за добросъседски отношения с околната среда - полезни насекоми, птици, таралежи и дори червеи, се опитват да ги привлекат в своите градини. И това означава, че всяка година интересът към подреждането на къщички за птици, хранилки, поилки и къщички за насекоми ще нараства.

Декоративни треви и "бабини" растения 

През следващите години декоративните треви и билките ще си останат фаворити.

Слезът, рудбекията, далиите, лилейниците, божурите, виолата и други цветни култури, които са царували в градинските цветни лехи преди три до четири десетилетия и донякъде са загубили своята популярност, ще се впишат идеално в концепцията за градина с ниска поддръжка.

Цветята от детството: лалета, далии, маргаритки, незабравки, ириси ... Знаете ли какво ги обединява всички? Лесни са за обгрижване.