На първа линия за подготовка на пролетната сеитба е комплектът от три машини: трактор, торачка, култиватор

В шарените, празнични и делнични, дни в края на миналата година, противно на очакванията, потокът от клиенти за земеделска техника не секваше. Опашки нямаше, но интересът към определени типове машини се материализираше в срещи, договори, сделки. По-просто казано, фермерите купуваха. Вероятно и в началото на 2021 г. ще продължат да пазарят най-вече трактори, култиватори и други инвентари (като продълбочители), сеялки и т.н. Според познавачите на агропазара, въпреки агротехническата логика, торачките, които би трябвало да се купуват по-активно, не са сред най-търсените машини.

От нашата

минианкета с дилъри и вносители

на агротехника стана ясно, че за разлика от 2019 г. в края на 2020-а пазарът се раздвижи, въпреки поразиите на ковид пандемията. Търсят се машини и инвентари, свързани с предстоящата пролетна кампания и за животновъдството. Т.е. стопаните се готвят активно за новия сезон.

Дилърите добавят още, че в кръга на засиления интерес на потребителите влизат и различни полеви конструкции и съоръжения за напояване, които стават все по-актуални предвид климатичните промени и сушата.

Специалистите с доказна техно експертиза конкретизираха и някои прогнози: през януари предпочитанията на клиентите ще са насочени към икономични, универсални, високотехнологични трактори в средния и по-висок клас, както и към култиватори

за работа в конвенционалното земеделие

или такива за плитки обработки, особено с възможност за комбиниране със сеялки за директна сеитба.

Сега земеделците с обичайна орна практика подготвят торачките си (навесни и прикачни) с капацитети от 1 500 до 3500 л обем на бункера, с продуктивност 50 кг и повече тор на декар. В същото време мислят и за обикновени пневматични или механични пролетни сеялки.

Според познавачите на преден план в разчетите излизат прагматични съображения, свързани с възможностите за инвестиции и с обновяващите се екологични правила и норми, които добиват все по-голяма тежест в земеделието. Към това се прибавят и изисквания за по-висока ефективност и рентабилност на новите машини, които ще попълват стопанските дворове на фермерите. Защото, както отбелязва в интервю за „Български фермер“ Костадин Костадинов, председател на НАЗ,

пазарът определя всичко

пазарът изисква - и да не искаш, и да искаш - да обновяваш. Защото, ако не обновяваш и не си актуален с пазара, си загинал, казва той.

С помощта на нашите консултанти уточнихме кои машини са нужни за предсеитбена подготовка. Достигнахме до задължителното техно „трио“, съставено от торачка, култиватор и, разбира се, трактор. Произволно избираме три марки от трите вида. В никакъв случай не искаме да пренебрегваме или да принизяваме възможностите на множеството световни производители на аграрна техника, но е немислимо да обхванем всички. Помогна ни малка доза предварителна информация. Например, мениджмънтът на международното изложение за земеделие, агромашини и технологии EIMA в Болоня отложи провеждането му.

Обаче организира конкурс за Трактор на 2021 в няколко категории. В две от тях

финалисти бяха модели на KUBOTA

тракторите M 7173 KVT и M 6142. Нещо повече, това е марката, която от години неизменно заема трето място в регистрациите за нови трактори на техническата инспекция на МЗХГ.

Известно е, че зимното торене си има своите особености. Съобразени с тях са и торачките на RAUCH, водещ световен производител на тороразпръскващи машини. Брандът получи на Агритехника 2019 два сребърни медала за системи за дозиране и оптимизрано торовнасяне по наклонени терени. А за култиватор се спряхме на FARMIX, който с лекота се справя със задачите на конвеционалното земеделие при българските дадености. Така в условен план съставихме и работното „трио“ за февруарската предсеитбена подготовка.

И агрономи, и земеделци знаят, че активната селскостопанска дейност започва в края на януари с първото зимно торене, което прераства във февруарско. „Нахлуването“ на тороразпръскващите машини в нивите започва в момента когато позволят метеоусловията, състоянието на почвата и ако фермерът си е осигурил нужната тяга с мощност над 100 к.с. при средни по големина стопанства. Така че тракторите на бранда KUBOTA, които станаха финалисти в класацията на EIMA в двете категории „Трактор на годината“ и „Най-полезен трактор“, са подходящи машини за предпролетните полски дейности.

Моделът на KUBOTA M 7171 във вариант M 7173 KVT, който участва в състезанието „Трактор на годината“, е част от голямата серия M 7001.

Доказано той може

да се справя с голям брой задачи

на обработваеми и смесени земеделски земи, в стопанския двор и в животновъдна ферма. Това се постига с минимален разход на гориво при максимален въртящ момент - важно качество, свързано с ефективността на трактора и с по-високата му рентабилност.

Kubota M 7171 Premium KVT е с обхват над 170 к.с., задвижва се с двигател тип V6108, четири цилиндров и вариаторна трансмисия Premium KVT. Моментната мощност на трактора може да нарастне допълнително с 20 к.с. със специалната функция Power Boost. Той отговаря и на

най-високи екологични изисквания

Системата за каталитична редукция (SCR) впръсква спрей (Ad Blue) в горещите отработени газове, като ги превръща в безвредна водна пара и азот. Максималната му скорост е до 50 км/ч. В кабината операторът работи с 12-инчов сензорен екран, който може да програмира хидравлични настройки, трансмисии и различни функции в отделните модули. В KUBOTA M 7171 е монтирана и камера за наблюдение назад и вградена система ISOBUS за стандартна връзка и управление на прикачния инвентар. В тази серия е предвидена GPS връзка за автоматичен контрол на движението и работните операции.

На тези технологични условия отговарят и иновативните тороразпръскващи машини RAUCH. Те могат да бъдат полезен избор за фермерите, които ще сеят пролетници. Двудисковата навесна тороразпръсквачка AXIS предлага през зимата безопасна, удобна и икономична работа. Моделът AXIS 20.2 с работна ширина 12 м и обем на бункера 1500 л е снабден както с приложение PowerPack за гранулиран тор, така и със система Lime PowerPack за вар и органични торове, чрез които се пестят материали и ценно време. Използването на торачката е

изгодно и ефективно на средни площи

Предимствата й са: прецизност и ергономичност, технология за разпръскване CDA, концепция за автоматична дозировка EMC-2, съвместимост с датчиците на ISOBUS, контрол на точността и скоростта на разпръскване с VARISPREAD PRO и др. Същите качества имат и по-големите модели с бункер над 2000 л. Те увеличават ефективността на тороразпръскването с капацитет на внасяне над 50 кг тор на дка, като ползват трактор с мощност 150 к.с. Както споделиха фермери от плевенския регион торачките RAUCH са добър, изпитан помощник, с който качеството на първото торене за годината е осигурено.

Предсеитбеното „трио“ има и трети член - продуктивен, усилен култиватор. Той извършва цялостно разрохкване след оранта. Реже останали след зимата стъбла, осигурява висококачествено смесване и раздробяване на растителния отпадък, както и на буците на нивата. Изпълнява успешно и друга задача - да създава подходящи условия за следващи обработки, чрез които се залагат добре оформени почвени легла за семената при сеитбата.

Култиваторите (навесни и прикачни) на бранда FARMIX са напълно

подходящи да бъдат в комплекта

от машини за първите стъпки в новия сезон. Тези гъвкави, полезни машини се характеризират с няколко основни качества:

- лека употреба и висока точност във всички култури

- бързи настройки, ниски разходи за поддръжка, транспорт и съхранение

- реална агрономическа полза.

Култиваторите FARMIX могат да бъдат твърде полезни в предсеитбения период. Те са предназначени и за ранно пролетно дълбоко разрохкване, и за слято култивиране на земята. Моделите CS 6 (навесен) и CC 6 (прикачен) имат работни органи, проникващи на дълбочина 20 см с възможност за работа при различни скорости - от 5 до 20 км/час. Успешно изравняват изорания през есента горен почвен слой и

подобряват проникването на влага и въздух

в почвата. CS 6 е с ширина 6 м, тегло 1,9 т и необходима мощност на енергоносителя 160 к.с. Работните органи са 60 в четири реда. За прикачния вариант, при тегло 4,7 т, са нужни 200 к.с. И двата модела имат просвет 40 см. Към тях могат да се монтират и разрохващи преден и заден двоен валяк. Здравата им конструкция ги прави универсални и надежни, лесни за обслужване и поддръжка. Съкратено е времето за привеждането им от транспортно в работно положение и обратно. Да не забравяме, че тези основни параметри са съобразени и с местните теренни условия и с изискванията на културата, която ще се засява.

КОМЕНТАР

И с маски срещу COVID-19 може да се мисли конструктивно
Очевидно без предпролетно „трио“ идващата кампания не може да мине, особено в нивите за царевица и слънчоглед. Няма да сбъркаме, ако кажем, че това се отнася до голяма степен и до останалите култури, които ще се сеят или засаждат през пролетта. По своята същност тракторите, торачките и култиваторите както за конвенционално, така и за No Till земеделие са реално отрицание на пандемията. Но под нейно въздействие земеделци все още изчакват и не си набавят по-продуктивни машини за първия етап от зимно-пролетните агротехнически мероприятия.
Нека производителите да преценят точно ползите и плюсовете от нова техника, както и загубите без нея. Това е правило в агробизнеса и не само в него. Принцип, който действа винаги и навсякъде. За фермерите-професионалисти трябва да е ясно, че и с маски срещу COVID-19 може да се мисли конструктивно.