С тях ще повишите имунитета си

През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и полезни добавки.

Днес ще ви предложим няколко зимни салати, които едновременно ще ви затоплят, ще ви заредят с енергия и ще повишат настроението ви.

1. Моркови и портокали с чесън

Тази ярка салата ще ви помогне да подсилите защитните сили на организма благодарение на бетакаротина в морковите, аскорбиновата киселина в портокалите и фитонцидите в чесъна. Вместо майонеза, можете да вземете заквасена сметана или кисело мляко. В тези случаи ползите ще бъдат двойни.

Продукти: 3 средни моркова, 1 голям портокал, 2 скилидки чесън, сол, майонеза на вкус.

Обелете и настържете морковите. Отстранете кората на портокала, разделете го на парченца и почистете от ципите. В купа смесете морковите и почистените, накъсани парчета портокал. Смачкайте чесъна с преса и го добавете към останалите продукти. Посолете и разбъркайте. Подправете с майонеза или кисело мляко.

2. Топла салата с цвекло и тиква 

Това ястие се сервира веднага след приготвянето, докато е още топло. Тиквата ще помогне да се избавите от леността и сънливото настроение през зимата, а цвеклото ще възвърне силите ви и ще прогони умората.
Печете зеленчуците във фурната. Така те ще запазят полезните си свойства и вкус.

Продукти: 300 грама обелена и почистена тиква, 3 малки глави цвекло, ? глава червен лук, 1 голяма салата или пакет смесени листни зеленчуци, 2 супени лъжици кедрови ядки и тиквени семки, 2 суп.лъж. балсамов оцет, 2 суп.лъж. зехтин, сушена мащерка, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете и нарежете зеленчуците на малки парченца, а лука - на полумесеци. Вземете 2 листа фолио и поставете в единия тиквата, а цвеклото - в другия. Разпределете равномерно отгоре лука и подправете с мащерка, сол и олио. Завийте фолиото в стегнати пакети и печете във фурната на 200 градуса за около 20-30 минути. През това време накъсайте с ръце листата на салатата в голяма, широка купа. Леко запържете ядки (семките) в сух тиган.

Когато зеленчуците са готови, леко ги охладете и ги прехвърлете върху салатата. Поръсете с ядките и полейте с балсамов оцет.

3. Броколи и зелен фасул 

Още една топла салата ще ви зареди с витамини. Глюкозинолатите, които се съдържат в големи количества в броколите, укрепват отслабналия организъм, което е особено важно след прекарано заболяване. Антиоксидантите от зеления фасул се борят с настинките и предпазват клетките от преждевременно стареене.

Продукти: по 200 г пресни или замразени броколи и зелен фасул, 100 грама чери домати, 100 г белени варени скариди, 100 г обезсолено сирене (бяло или фета), 1 супена лъжица сусам, ? ч.л. смлян червен пипер, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. зехтин или сусамово масло, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: В около една супена лъжица масло запържете броколите, разкъсани на съцветия, зеления фасул и скаридите. Смачкайте чесъна с преса и го прибавете в тигана, разбъркайте. Подправете с червен пипер, черен пипер, сол и сусам.

Нарежете чери доматите наполовина, а сиренето - на кубчета. Смесете всички съставки в голяма купа и залейте с останалото масло.

4. Кисело зеле с орехи 

Киселото зеле е с високо съдържание на витамин С, който ни предпазва от настинки и грип, а орехът е рекордьор по съдържание на антиоксиданти. Тази лесна салата може да се приготвя и яде всеки ден, особено ако сте се запасили с кисело зеле за зимата. Така настинките няма да ви застигат.

Продукти: 500 грама кисело зеле, 100 г орехи, ? сладка ябълка, ? глава червен лук, 1 супена лъжица растително масло.

Приготвяне: Смелете ядките в орехомелачка или в хаванче. Нарежете ябълката на кубчета, а лука - на полумесеци.

В голяма купа смесете киселото зеле, лука, ядките и ябълката.

Подправете с олио и разбъркайте добре.

5. Цвекло с чесън 

Салатата от цвекло съдържа голямо количество желязо, манган, витамин С и фитонциди. Ето защо през зимата тя трябва по-често да присъства на трапезата.

Продукти: 4 средно големи глави цвекло - варени или печени, 7 скилидки чесън, 2 супени лъжици майонеза, заквасена сметана или кисело мляко за дресинг, сол на вкус.

Подготовка: Обелете цвеклото и го настържете на средно ренде. Прекарайте чесъна през преса. В подходяща купа смесете цвеклото, чесъна, дресинга и солта. Разбъркайте добре.