Успешните стопанства са малко, останалите едва оцеляват

Ваня Велинска

Производството на плодове в България има дългогодишни традиции. За съжаление, в случая по-точно е да използваме минало време. Овощарството до края на осемдесетте години на миналия век бе сред водещите отрасли в земеделието ни, а плодовата продукция намираше широк прием на европейските, а и на руските пазари. По време на т. нар. „реформа“, а и след това в годините на преход, овощарството ни премина през много спадове и от време на време имаше кратки мигове на възраждане на определени производства, например ягоди, малини, череши и някои други видове.

Съвременното ни овощарство по-скоро е хаотично, на ръба на оцеляването, без сериозни перспективи да заеме достойно място в листата на земеделските производства. Да, има и няколко успешни стопанства, където се отглеждат овощни видове, но те са по-скоро изключение от общата картина. Често и плодопроизводството е част от по-голям земеделски бизнес, който включва и други дейности.

Безспорно една от основните грешки, които се допуснаха по време на реформата,

е унищожаването на големите овощни градини

които бяха създадени през втората половина на ХХ век. За времето си тези комплекси бяха съвременни и високоефективни, отглеждащи плодове, които намираха пазар не само у нас, но и в Европа. За съжаление вместо да се създадат кооперативи, включващи собствениците на земи в тези градини, за да продължат да работят при новите условия, насажденията бяха изоставени, а впоследствие и изкоренени.

В резултат на това напълно безотговорно отношение производството на плодове у нас намаля драстично. И така от износител, страната ни се превърна във вносител, не само на субтропични, но и на традиционните за нас плодове - ябълки, круши, праскови, кайсии и др.

Разбира се, през последващите години наблюдавахме известно, макар и незначително, съживяване на някои производства на плодове, което обаче е далеч под потенциалните възможности на страната ни. А много от новите насаждения впоследствие бяха изоставени, тъй като производителите не успяха да се впишат в новите реалности.

От многогодишната практика е установено, че

върху ефективността на овощарството оказват влияние много фактори

По-съществено значение имат: екологичните условия, биологичните особености на видовете, както и технологиите за отглеждането им, материалните и трудовите разходи, механизирането на производствените процеси, конкурентоспособността на продукцията и т. н.

Екологичните условия в страната се формират основно под влияние на няколко фактора – географското разположение, релефа на земната повърхност, преобладаващите въздушни течения, големите водни басейни, типа и състоянието на почвата, поливните води и др. Под влияние на тези фактори в страната са се обособили много райони, микрорайони и месторастения, подходящи за ефективно производство на плодове от отделните овощни видове и сортове. Благодарение именно на тези разнообразни почвени климатични условия

у нас е подходящо да се отглеждат разнообразни плодове

както от умерено-континенталния климатичен пояс, така и някои субтропични култури - смокиня, киви, райска ябълка, маслина, нар и др.
За да се постигне обаче търсеният ефект, е необходимо преди създаване на съответните насаждения, да се проучи и анализира много добре екологичната характеристика на набелязаните за целта месторастения.

Това важно изискване като че ли се подцени при създаването на някои от новите овощни градини. Част от производителите се ръководеха основно от търсения вид, като подцениха биологичните му изисквания към условията на средата. Вследствие на това през последните няколко години, когато бяхме свидетели на промени от климатично естество, наблюдавахме измръзвания на видове, които са засадени в месторастения, които не са много подходящи за тях.

Различните овощни видове и сортове

се отличават с твърде специфични биологични особености

– изисквания към факторите на средата и технологиите за отглеждане, устойчивост към икономически по-важните болести и неприятели, продуктивността и качеството на плодовете, изискванията на пазара и др. Това налага видовата и сортова структура при създаване на новите насаждения да се определя в зависимост от тези изисквания, като се има предвид, че те системно се повишават, главно поради съвременните постижения на науката и техниката, както и нуждите на пазара.

За да отговори на съвременното овощарство, сортовият състав в овощните насаждания трябва редовно да се подменя.

Едно от основните изисквания при създаването на нова овощна градина е да си избират сортове, които са устойчиви на икономически по-важните болести и неприятели по тях. Това улеснява не само грижите за насаждението, както и получаването на здрави и качествени плодове, но и

понижава себестойността на производството

Използваните технологии също са решаващи за едно успешно плодопроизводство. За да е ефективно отглеждането на плодове, то трябва да отговаря на съвременните изисквания, на биологичните особености на отделните видове и сортове, оптимизиране количеството и качеството на продукцията, опазване на околната среда от химическо замърсяване, използване на съвременна високопроизводителна техника.

И ако допреди 10-ина години преобладаваше конвенционалното производство, впоследствие много от новите градини преминаха към биологична технология. Самите фермери споделят, че предпочитат да засаждат устойчиви сортове, които се нуждаят от по-малко растителна защита. Като че ли този преход стана съвсем естествен и осъзнат от самите производители. В момента много насаждания у нас се отглеждат чрез биологично производство, което обаче не е регистрирано официално поради трудностите, които съпътстват сертифицирано му, но въпреки това фермерите използват основно биоторове и биопрепарати.

Сериозен проблем за овощарството е

липсата на достатъчно и квалифицирани трудови ресурси

Незадоволителното подпомагане на интензивните сектори рефлектира и върху възможността за намиране на работна ръка в тези производства. Дори и стопанствата да са механизирани, има дейности, при които има нужда от повече работна ръка, например по време на беритбите, както и на резитбите и др.
Въпреки усилията на някои асоциации да инициират социално подпомагане, все още обаче държавата не може или не иска да въведе механизми, които да подпомогнат адекватно сезонната заетост в земеделието.

Разбира се, използването на техника също оказва голямо влияние върху ефективността на овощарството, защото дава възможност да се намалят разходите на жив труд, както и да се повиши неговата производителност. Поради това при използване на съвременна високопроизводителна техника с широк спектър на действие, в значителна степен се намаляват производствените разходи за добиване на единица продукция.

И все пак, както казахме, машините не могат да заменят изцяло работната ръка при определени дейности.

В съвременното производство огромно значение за развитие на овощарството има и въпросът за търсенето на пазара към прясната, замразената и преработената плодова продукция. Изискванията са не само към външния вид на продукцията, но и към съдържанието на полезни за здравето на потребителите хранителни вещества, както и на вредните химически. Само една качествена плодова продукция може да бъде конкурентноспособна не само на вътрешния, но и на международния пазар.