Много разнообразие тук не би било подходящо

Входната зона на градината към къщата е елемент от ландшафтния дизайн на обекта, който е важен не само за собствениците и гостите, но и за съседите и дори за случайните минувачи. Може да се каже, че входът представя целия обект и дава първата представа за неговите собственици. Не случайно я наричат парадна зона.

Пътеката и входното пространство са проектирани според общия стил, като се вземат предвид архитектурните особености на основната къща, големината на мястото, формата му и как ще се използва. Накратко, входната зона трябва да е красива, удобна и функционална.

Преди всичко помислете кои елементи обичайно се включват в това важно място: входни или гаражни врати, порта, предна градина, път от портата до вратата на къщата,веранда, врата към къщата.

Разбира се, ландшафтния дизайн за цялата територия е добре да бъде в един стил.

Според специалистите е по-добре да се използват материали от един и същи тип, които си пасват. Много разнообразие тук не би било подходящо. Например, кованата порта, комбинирана с кована ограда, може да бъде допълнена със същата входна врата за къщата и лампа.
А ако основата на оградата е облицована с естествен камък, тогава е препоръчително да направите пътя до къщата от същия материал.



Първа е оградата 

Необходимо е да изберете вида на оградата за предната част: глуха, така че мястото да не се вижда от пътя, или напротив, "прозрачна", през която входната зона се вижда ясно от улицата.

По-добре е да инсталирате затворена ограда, ако до градината има път с активен трафик или прашен черен път. Солидната ограда предпазва от шум и прах. Недостатъкът на такава ограда е, че тя отбелязва ясно границата на обекта и може да създаде усещане за изолация. Ако зоната на входа е разположена от южната страна, такава ограда ще я засенчи.

Монтират се прозрачни, леки огради, ако входната зона може да бъде отворена. Такива огради са възможни ако разстоянието до пътното платно е достатъчно голямо (има широк тротоар или "ивица" земя, на която можете да направите морава).

Компромисен вариант е живият плет. Това няма да създаде усещане за изолация, но в същото време ще изолира тази част а градината от пътя и ще я предпази от прах и шум.

Озеленяването 

Ако има достатъчно място между границата на парцела и къщата, можете да създадете предна градина. Тук се засаждат цъфтящи храсти (рози, хортензии и други), декоративни листни видове, трайни насаждения и ниски дървета. Можете да засадите чемшир или други ниски храсти по периметъра, за да оформите декоративна граница. Друг вариант е да подредите цветна леха с миксбордер, който заобикаля композицията.

Ако мястото е по-малко, може да оформите цветни лехи. Обикновено те се поставят симетрично, по-близо до дома, като се използват такива растения, които да цъфтят последователно през целия сезон (така че видът на цветните лехи постепенно да се променя, но винаги остава красив).

В предната зона може да има морава и да засадите единични храсти или дървета (солитери). Ако релефът на обекта е сложен или има голям наклон, можете да оборудвате тераси и подпорни стени с декоративно озеленяване на всяко ниво. Ако има много малко място, можете да използвате контейнери, висящи саксии и вертикални композиции за озеленяване.

Удобно и безопасно влизане 

В предната част на градината обикновено има къса алея и паркинг. Те могат да се комбинират чрез удължена зона за паркиране. Ако има много пространство, е възможен кръгов път за достъп или увеличена площ с място за обратен завой. Настилката в алеята и паркинга трябва да е достатъчно здрава, за да издържа на големи товари и да има наклон за оттичане на вода. Обикновено се използват тротоарни плочи или павета.

* Входната зона трябва да бъде осветена. На портата осигурете аварийно осветление. Може да се допълни с декоративно за предната градина или фасадата на къщата и ярки прожектори за паркинга.

* Пешеходната пътека от портата до къщата е разположена отделно. Границите й обикновено се озеленяват и по периметъра са инсталирани ярки лампи.

* Ако в предната зона има много пространство тук е възможно да се инсталират пейки за почивка или беседки. Ако теренът е труден и стръмен склон води до къщата, в предната част се изгражда стълбище с широки стъпала.

Декор на портата 

Когато декорирате портата за градината, основното правило е визуално да я подчертаете на фона на оградата.

Разбира се, във всяко село или градинска общност има дворове, заобиколени от масивна метална ограда, обикновено зелена или кафява, в която линиите на портата са едва забележими, направени са от същия материал и са напълно хомогенни с общия фон. Това е приемлива, но много стандартна опция за дизайн, и в случая липсва индивидуалния стил. Въпреки това, дори такива решения могат да бъдат разнообразени, например, чрез добавяне на шарена решетка в горната част на портата, а и на цялата ограда. Тези видове "украси" обикновено се предлагат от производителите.

Ето няколко опции за изразителна декорация на портата в различни стилове и материали:

* На портите от ковано желязо в стил ар нуво, се преплитат флорални и други елементи.

*  А традиционните дървени врати можете да украсите с резба и да инсталирате козирка над входната група като цяло. Този елемент не само изпълнява декоративна функция, но и предпазва обекта от влага. Това решение може да се използва предимно при градини в селски стил.

* Ако оградата е направена от метал или дърво, а основата е зидария, тогава портата може да бъде проектирана изключително просто, но в същото време е възможно да се изгради малка арка над нея от същия материал. Тя е подходяща както за класическия, така и за дизайна в селски стил.

* Специалистите напомнят, че е необходимо да се мисли върху дизайна на входната група още на етапа на проектирането.

* Онези собственици, които гравитират към индивидуализма и избират футуристичен стил, могат да се обърнат към авторски абстрактни композиции, изработени от ламарина, за да украсят портите.

* Ако позицията на градината позволява,можете да асфалтирате зоната пред портата, като комбинирате с материал в цвят, текстура и стил , който кореспондира с вашия двор. А пространството близо до оградата може да бъде украсено с цветни лехи или декоративни храсти .

Пътят до къщата   

Има два основни варианта за ландшафтен дизайн на пътеката от входа на обекта до вратата на къщата: по права линия и зигзаг.
Правата пътека, положена по най-краткото разстояние, е характерна за обикновена градина, в която всички останали елементи имат ясни геометрични очертания.

Но в градината, организирана според принципите на пейзажния стил, е обичайно да се оборудват криволичещи пътеки, които предизвикват усещане за лекота и естественост. Основното тук е да се създаде илюзията, че пътеката се намира там, където случайните пешеходци са я отъпкали. Представете си пътека в гората или в полето и ще разберете как трябва да изглежда вашата, която води до къщата.
Когато избирате материал за настилка, трябва да го комбинирате с тези, използвани за изграждането на оградата.

Тухлената ограда ще бъде органично продължена от плочки с правилна геометрична форма, тази направена от габиони - от пътека покрита с камъчета, а оградата с естествен камък, ще бъде органично комбинирана с пътеки, направени от същия материал.

Пътеката до входната врата е "парадна" така че тя трябва да бъде подчертана с бордюри, цветни лехи и лампи, от двете й страни. Всички използвани декоративни средства са предназначени да придружат госта до вратата и така да се каже, да го поканят в къщата.

Пред вратата на дома   

Входът на къщата трябва да е в стилистично единство с пътя, водещ към нея, и да бъде кулминацията на дизайна на всички други елементи. Обикновено няколко стъпала водят до вратата.

На горната платформа или на самите стъпала входната група може да бъде рамкирана от две саксии с растения. В зависимост от вкуса на собствениците и стила на целия обект, те избират или лаконична туя в ниски обикновени саксии от теракота, или живописни теменужки в красиви каменни съдове. Подходяща е и асиметрична подредба - можете да поставите няколко саксии с цветя от едната страна на стълбите.

На входа, фенерът или лампата са необходим функционален елемент: той може да бъде окачен под навеса на входа, поставен на стъпалата или монтиран за постоянно, например върху каменен парапет.

Обичайно е тази зона да се украсява по специален начин за празниците: преди Коледа вратата се украсява с венец, гирлянди и осветление; през есента на входа се поставят тикви, лампи от тях и друга ефектна сезонна декорация.