Министерството на околната среда, храните и селските райони на Обединеното кралство (Defra) започна наскоро открита консултация, която е фокусирана върху намаляването на емисиите на амоняк от торове с твърда урея. А Главният изпълнителен директор на Конфедерацията на земеделските индустрии (AIC) и председателят на Съвета за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) издадоха предупреждения относно потенциалното ограничаване на употребата на карбамид във Великобритания. Правителството на кралството се ангажира да намали емисиите на амоняк с 16% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г. Това предаде британската медия „Аргус“.

Като цяло селското стопанство е отговорно за 87% емисиите на амоняк в Обединеното кралство, а около 8% от тях са в следствие на използването на карбамидни торове, съобщава Defra. Предвиждат се три политически варианта за подобряване на ситуацията на Острова:

* забрана за използване или продажба на торове с твърда урея;

* гаранции, че инхибиторите на уреазата отговарят на изискванията;

* използването на урея само в периода 15 януари и 31 март.

Инхибиторите могат да забавят разграждането на уреята, като позволяват на последващите валежи да ги отмият дълбоко в почвите, но контролът върху тяхното използване може значително да увеличи цените или, както се случи и в Германия през последните години, да свие пазара на урея.

Основанието за разрешаване на прилагането на урея само през януари-март е намаляване загубата на амоняк, тъй като почвите са студени.
Робърт Шийзби от AIC заяви, че Defra стартира консултацията "след дългогодишно събиране на доказателства и провеждането на вътрешни разговори“, както и със земеделски съюзи, но предупреди за опасностите от "опростен политически подход към сложни и нюансирани въпроси", съобщава още „Аргус“.

Предвид нарастващото население и необходимостта то да се изхранва с по-голямо производство на храна от всякога, възприемането на краткосрочен подход "не е разумно", каза Шийзби. Съвместната цел на AIC, Defra и други заинтересовани страни по този въпрос беше да се намери подходящият баланс между необходимото производство на храна и наложените екологични цели в "относително кратки срокове", допълни той.

Консултацията на Defra беше открита по-малко от два месеца преди Обединеното кралство да планира да завърши преходното си напускане на ЕС, а перспективите на земеделските производители в страната са в центъра на вниманието, предвид възможността страните да не постигнат споразумение за свободна търговия.

Британската медия „Аргус“ се обърна с въпрос към председателя на Съвета за развитие на земеделието и градинарството (AHDB) Никълъс Сафир за това дали забраната за употребата на урея, или намаляването на нейното използване може да повлияе на бъдещата конкурентоспособност на земеделието в Обединеното кралство. "Трябва да бъдем много внимателни, за да не излезем от ЕС и след това да започнем да налагаме изисквания на нашите собствени производители на храни, които ЕС не налага, като същевременно очакваме производителите от Обединеното кралство да се конкурират“, каза той и добави, че ситуацията е "деликатна".

Обединеното кралство е консумирало средно 161 000 т урея на година, в азотно-хранително вещество. В периода от 2010-2018 г., според данните на Международната асоциация за торове, това се равнява на 349 000 т/год. карбамиден продукт.