Не било по тикви, а по кратуни

29 ноември 2020
Цветна градина / Полезни съвети
13941
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Изразът е за нещо, на което му е минало времето. Но тяхното не е

Сезонът на тиквите е тук, а като част от общото семейство не по-малко значими за бита и чаровни са кратуните. Познати от древни времена със своите многообразни функции, от векове наред кратуните заемат достойно място в домакинствата, а днес и в дизайна на дома и градината. В допълнение е и фактът, че човечеството отново се връща обратно към природния и екосъобразен начин на живот и търси начини да замени метала, пластмасата и други ресурси на цивилизацията, чието производство и ползване носи вреди на околната среда. А кратуната е точно такъв заместител.

Cucurbitaceae е семейство тиквови, към което, освен тиквите, принадлежат и краставиците, пъпешите, тиквичките, както и декоративните тикви.

Светът познава много подвидове

кратуни, повечето с твърди кори, които основно се делят на видовете Lagenaria, Cucurbita и Crescentia и други. Въпреки, че някои от тях са ядливи (плодовете на Momordica cbarantia в Индия се използват в саламури и къри, а тесните и дълги млади Tricbsantbes cucumerina в Азия се консумират мариновани или сварени), всички кратуни се отглеждат заради твърдата им обвивка, която влиза в много роли.
Повечето от кратуните са отглеждани в тропическия или топъл умерен климат, откъдето и произлизат. Нуждаят се от дълъг вегетационен период, за да узреят и от грижи срещу измръзване. Често срещаните видове включват жълтоцветната кратуна (Cucurbita pepo подвид ovifera) и бутилката (Lagenaria siceraria), както и восъчната кратуна (Benincasa hispida), тийзъл кратуната (Cucumis dipsaceus), змийската кратуна (Trichosanthes cucumerina) и катуна-гъба (от рода Luffa).

Българското село култивира основно два вида
Cucurbita var. Ovifera – дребни, жълто-зелени, които стават бледоръждиви, и Lagenaria siceraria - по-едри, бледозелени, които стават бледоохрени. И двата вида са декоративни неядливи тикви. Голямата бутилкова често е ползвана за дрънчащата глава на плашило, заради семето в нея. Така разгонва птиците по бостани, лозя и дворове. Ползвала се е като шише, за захарници, съдове за съхранение на боб и леща и други. По-малките кратунки са изрязвани във формата на черпаци, лъжици, фунии.

Отглеждането зависи от сорта 

Те са непретенциозни растения, но за нормалното им развитие се изискват доста слънце и топлина – 20-30°С. У нас са едногодишни растения. Подходящи за тях са по-леките, добре обработени, наторени и леко кисели почви.

Ако желаете, можете да ги засеете директно при температура на почвата от над 15°С и трайна температура на въздуха над 18 °С - през втората половина на април – май. Или да направите разсад през март и да ги засадите през май.

В зависимост от вида – малките Cucurbita pepo var. Оvifera или големите Lagenaria siceraria – разстоянието между тях трябва да е съответно минимум 50 см на 2-3 см дълбочина или 100 см на дълбочина 4-6 см. Плодовете на големите видове не трябва да се опират един до друг или до стена, защото е възможно да загниват. Може да ги засеете гнездово. Самите гнезда трябва да са на дълбочина около 5 см при разстояние 2 х 2 или 3 х 1 м. В гнездото сложете по 3-4 семена. Малките може да ги сеете в кашпи и саксии.

Растенията трябва да имат добра опора, а плодовете да висят във въздуха. Имате голям избор за мястото където ще виреят и ще се увиват – дали на колове, до порта, асма или огради, греди, беседки. Ако пък имате дървен плет, висящите кратуни ще са едно чудесно допълнение към вашата градина във традиционен български стил.

От всяко растение се получават по 5 - 8 плода. Поливайте веднъж седмично, в горещите дни – по-редовно в основата на растението, не върху листата.

Познати сортове у нас 

Lagenaria siceraria е широко разпространена в цял свят кратуна, известна най-малко отпреди 5000 години. Твърде горчив, за да се консумира, изсушеният плод се използвал за съхраняване и пренасяне на храни и течности, като плувки за рибарските мрежи и за музикални инструменти. Лагена на латински значи бутилка, затова е известна и като бутилкова кратуна. Но след като се отглеждал и култивирал от толкова дълго време, видът е изключително променлив с многобройни сортове и форми – плоски, кръгли, продълговати, крушовидни, туп бухалка и т.н. Плодовете варират по размери, започващи от 8 см - до 1,5 метра.

У нас могат да се намерят различни подвидове на бутилковата Lagenaria siceraria: син, L. Vulgaris тип круша, тип кутия, Кобра, Фроги, Бушел и други. Има влачещо се до 15 м стъбло. L. vulgaris има закръглено сърцевидни, цели или слабо триделни листа. Цветовете са два пола, бели. Растенията поникват за десетина дни.

От малките често срещана у нас е Cucurbita lagenaria. Кратунките образуват едри жълти, фуниевидни цветове. Сее се през април-май, може и в големи саксии и кашпи за терасата. Не се изисква голяма дълбочина за засяването - около 1 сантиметър в почвата. Минимум 50 см трябва да е отстоянието едно от друго. Семената покълват за около 2 седмици при добра влага. Образува цветове през август и септември. Предпочита слънчеви места, но и на полусенчести може да вирее.

От по-малките сортове Cucurbita pepo var. Оvifera у нас можем да намерим Султански тюрбан, Корона, Есенни крила, Кралска и други.

Сушене и обработка 

Дрънчат ли семената, готова е

Сушенето става по два начина. Плодовете може да се оставят максимално дълго на растението, защото така изсъхват по-лесно. Или се откъсват, когато узреят и преди да са паднали първите есенни слани, като се поставят в сухо и проветриво място с непряка светлина, върху мрежа или висящи. Откъснете ги с дръжката.

Напълно узрелият плод е с твърда обвивка. Ще познаете, че кратунката е суха, когато при разклащането ѝ се чува дрънченето на семената. Тогава може внимателно да се направи отрез, за да се извадят семената, а останалата месеста част да се изгребе с лъжица. Ако гърлото е тясно, се пускат камъчета и се разклаща продължително и силно, за да може те да свалят месестата част.

Сухите кратуни може да се използват в естествен вид, да се опушат и оцветят с естествени материали/акрилни бои, да се намажат с кафява вакса за обувки, както и да се лакират с акрилен лак, за да бъдат запазени за дълго време.

Красота и практичност 

Сухият плод има широко приложение в бита – от него се правят прибори, чаши, бутилки, лъжички, черпаци, използва се и към риболовни мрежи. Като по-леки и проветриви навремето кратуните са били предпочитани пред глинените съдове – в тях са се съхранявали бобови култури и подправки.

Широкият им спектър на използване не опира са само до домакинството. От тях се правят несесери, чанти, свирки, дрънкалки, тръби, къщички за птици, лампи, лули за пушене и най-различни полезни или декоративни предмети. Почти всяка култура по света има музикални инструменти, направени от кратуни - барабани, струнни и духови инструменти. Над 60 инструмента по света са от кратуна.

Любопитно 

Смята се, че L. Siceraria произлиза от Южна Африка и е пренесена в Европа и Америка изключително рано. В Перуп е намерена от 13 000 до 11 000 г. пр. Хр., в Тайланд - от 11 000 до 6000 пр. Хр. Изследване на ДНК, публикувано през 2005 г., предполага, че има два отделни подвида бутилкови кратуни, независимо опитомени в Африка и Азия. Кратуните с вода се появяват в много митове за сътворението. От сортовете Luffa до днес се произвеждат тривки за баня.

Кратунени чаши за кафе заместват хартиените 

Милиарди хартиени чаши се изхвърлят всеки ден по света след изпитото на крак кафе. Докато хартията може да се рециклира, хартиените чаши са облицовани с полиетилен, за да са водоустойчиви и конвенционалните инсталации за рециклиране не могат да ги рециклират. В резултат на това по-голямата част от чашите за кафе се озовават на сметището.

Джун Айзаки, основател на базирано в Ню Йорк дизайнерско студио Creme Design, и екипът му създадоха HyО - прототип за еднократна чаша, направен от кратуна, отгледана в 3D отпечатана форма. HyO е производно на японската дума hyotan, което означава кратуна. Кратуните традиционно се използват по целия свят като съдове. Формата за многократна употреба се поставя около млада кратуна. С нарастването й тя придобива нужната форма. Когато кратуната узрее, се изсушава, а вътрешността се изхвърля. След употреба чашата е напълно биоразградима.

Единственият недостатък на тези чаши е, че кратуните отнемат около 100 дни, за да узреят. Creme работят по оптимизиране на процеса в контролирана вътрешна среда, където се стремят да увеличат производството.

Освен чаши те прават от кратуни и гарафи за вино или вода.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете. За да избегнете грешки при планирането на градината

0

Градинската мода не се променя толкова бързо. Това по принцип не е изненадващо, ако вземете предвид факта, че ландшафтният дизайн е най-бавното от всички изкуства

0

Декорация, която спестява и място Билките са здраве за човека и красива гледка в градината. Но дори и да нямате голям двор, винаги можете да ги имате пресни и на една ръка разстояние с тази компактна

0

Поливайте пестеливо и планирайте  В началото на всяка нова година си обещаваме какво ли не – да бъдем по-подредени, да спрем цигарите, да спортуваме повече, да четем повече и т.н

0

Весела компания когато сняг натрупа   Кой от нас не е правил снежни човеци! Децата обожават това традиционно зимно забавление, а и много възрастни нямат нищо против да участват в него

Последни новини
0

Въпреки световния спад от 3% при оборудването за пасища, фирмата смята, че е постигнала над средния ръст във всички продуктови групи и е разширила пазарния си дял през последната финансова година

0

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

0

Само два работни дни остават до крайния срок, когато бенефициентите по мярка 11"Биологично земеделие”от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2020 могат да подадат писмено уведомление за несъответствия с

0

Нова мярка ще насърчава земеделските стопани да застраховат продукцията си срещу ефектите от неблагоприятни климатични събития и болести по животните в Общата селскостопанска политика за периода 2023

0

Основната тенденция на сладкарите тази година ще бъдат необичайни комбинации във вкусовете. Европейски експерти смятат, че сладкишите, които съчетават традиционни с пикантни вкусове - торта с лимон и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2021”
Отговор:Потърсете мнение от специалистите от Института по овощарство в Пловдив. Само по снимка и описание обаче, те едва ли могат да дадат точен отговор. Определянето на сорт става въз основа на много...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият футболист от Гоце Делчев Марио Метушев бе осъден на 20 години затвор при строг режим на изтърпяване. Присъдата постанови състав на Окръжен съд – Благоевград, съобщава "Струма".  Той бе признат за виновен за жестокото убийство на приятеля си Красимир Колджиев, когото прободе 97 пъти с нож. Кървавата драма се разигра на 15 юни 2018 г

Коя е ромката, която вилня в маршрутка по линия №8, изсипа куп цинизми и заплахи, а накрая се изплю върху детската учителка Ася Казакова? С издирването й са се заели местният полицай, който отговаря за Скутаре, Рогош и Маноле, както и директорът на училището Георги Славов. За грозната саморазправа с педагожката 24plovdiv

Президентшата мълчи в социалните мрежи от 10 месеца, за последно се появи до Радев в Естония през октомври Ким Йо Чен само вдигнала вежди, когато не чула името си в състава на новото Политбюро Две знакови дами изчезнаха почти едновременно от публичното пространство – Десислава Радева и Ким Йо Чен, сестрата на Ким Чен Ун