с които всеки може да се справи
Интересни идеи за онези, които не обичат да стоят дълго около печката, а при думата "кайма" си представят само кютфета и паста и спагети. Изненадайте себе си и близките си с нещо ново.
* Мързелива пица "Маргарита"
Ако има кайма в хладилника и багета в шкафа за хляб, за половин час можете да „спретнете“ вкусна вечеря.
Продукти: 500 г телешка кайма, 350 г домати в собствен сок, 250 г моцарела, 1 багета, връзка босилек, растително масло.
Подготовка: Най-добре е да вземете телешка кайма, но можете да използвате смес от свинско и пилешко месо. Запържете каймата в добре загрят тиган за 5-8 минути. След това добавете доматите и оставете да къкри около 15 минути, докато течността се изпари.
Разрежете багета по дължина и издълбайте средата. Просушете двете половини във фурната за 2-3 минути. Нарежете моцарелата на кубчета. Накълцайте босилека. Разпределете каймата с домати и сирене върху двете половини на багета. Поръсете с босилек и печете още 5 минути.
* Кефтедес
Това е традиционно гръцко ястие. Представлява сочни кюфтета от кайма и зеленчуци. Кефтедите могат да се сервират отделно (вървят добре с бира ) или с гарнитура.
Продукти: 500 г телешка кайма, 2-3 средно големи глави лук, 2 филийки бял хляб, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 4 супени лъжици нарязан магданоз, 4 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. винен оцет, 1 суп. лъж. зехтин, 1 чаена лъжичка сушен риган, 10 листа от мента, сол и черен пипер на вкус, растително масло.
Приготвяне: Накиснете хляба в прясното мляко. Изцедете и добавете към него каймата, яйцето, нарязания лук, чесъна, магданоза и ментата. Омесете добре. Подправете със сол и черен пипер, добавете риган и подправете със зехтин и оцет. Омесете отново - за предпочитане с ръце.
Покрийте купата с каймата с найлоново фолио и оставете в хладилника за един час. През това време подправките ще овкусят сместа, а месото ще пусне сок (трябва да се отцеди). Ако нямате телешко месо, можете да използвате смес от агнешко или свинско с пиле (50/50).
Оформете каймата на топки и ги изпържете в голямо количество силно загрято олио. Поставете готовите кефтедеси върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина.
Телешко Уелингтън
Телешкото Уелингтън е скъпо празнично ястие, но то може да бъде „опростено“ ако заместите телешкото филе с кайма. Резултатът няма да е по-лош.
Продукти: 1 кг телешка кайма, 500 г бутер тесто, 200 г гъби, 100 г доматен сос, 4 яйца, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, магданоз и други пресни зелени подправки на вкус, растително масло.
Приготвяне: Смесете каймата с нарязания лук, 2 скилидки чесън и зелените подправки. Добавете 3 яйца и омесете добре. Поставете в съд за печене като оформите продълговато „пънче“. Поставете във фурна, загрята до 180 °C, за 20 минути. Извадете и изчакайте да се охлади.
Запържете гъбите заедно с останалия чесън в растително масло. По време на готвенето гъбите ще пуснат сок – задушавайте, докато течността се изпари.
Разточете бутер тестото и върху него наредете охладените гъби и запечената кайма. Полейте с доматен сос. Завийте на руло. Разбийте 1 яйце и намажете отгоре рулото с четка. С остър нож направете резки върху тестото.
Върнете във фурната и печете при същата температура за 30-40 минути.
* Пълнени картофи
С това лесно, но интересно ястие можете да почерпите приятелите си, които са решили да ви посетят без покана. Всичко, от което се нуждаете, е малко кайма и картофи.
Продукти: 500 г кайма, 250 мл месен бульон, 50 г кашкавал, 5 големи картофа, 1 голяма глава лук, 3 супени лъжици доматен сос, 1 суп. лъж. сос Уорчестър, сол и черен пипер на вкус, растително масло.
Приготвяне: Обелете и нарежете лука на ситно. Запържете го заедно с каймата. Когато лукът омекне, а месото стане „на трохи“, добавете доматите и соса Уорчестър. Подправете със сол и черен пипер.
Оставете на котлона да къкри 15-20 минути, докато сосът се сгъсти.
През това време сварете картофите, без да ги белите. Внимавайте да не се разварят, трябва да останат леко сурови. Разрежете всеки картоф по дължина на две половини и с лъжичка издълбайте сърцевината.
Разпределете каймата върху картофените ладии и поръсете всяка с настъргания кашкавал. Наредете в тава за печене и поставете във фурната за 10-15 минути, за да се разтопи кашкавалът и да се получи златиста коричка.
Бурито с боб и царевица
Почти всичко можете да увиете в тортила. Например кайма с консервиран боб и царевица. Така ще направите страхотно бързо бурито.
Продукти: 500 г телешка кайма, 400 г кашкавал, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран бял боб, 100 мл гъст доматен сос, 12 тортили, 1 глава лук, 1 червена чушка, зехтин за пържене, сол, черен пипер и чесън на прах на вкус.
Приготвяне: Обелете лука, нарежете го на ситно и го задушете, заедно с каймата в зехтин. От царевицата и фасула отцедете течността, а чушката почистете от семето и нарежете на кубчета.
Когато каймата стане на трохи, добавете зеленчуците. Подправете със сол и черен пипер и прибавете ? от настъргания кашкавал. Подправете с чесъна на прах и останалите подправки и залейте с доматения сос. Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути.
Поръсете тортилите с останалия кашкавал. Разпределете пълнежа върху тях и завийте на руло. Поставете ги за 1-2 минути върху сух загрят тиган.
Коментари