От древни времена народите са имали всестранни познания, които днес по един или друг начин ни учудват и дори изумяват. Откриваме парче по парче историята под земята. В ритуалите и навиците на предходните поколения са скрити мъдрост и опит, които малко или много са загубени, забравени или отживели. С напредване на технологиите и науката обаче, както и колкото повече опознаваме себе си, ние се връщаме назад.

Добре забравеното е новото модерно.

В исторически данни откриваме колко важна роля в живота на хората са изиграли някои смоли. Скоро ви разказахме откъде идва тамянът, но наред с него, в различни точки на планетата, други подобни вещества са спасявали народи от война, духовната същност на обществото, лекували са различни болежки.

Смолата се разглежда като кръвта на дървото. Тя се отделя, когато то е наранено и играе ролята на изцелител. Затваря рани, предпазва от инфекции. Накратко лепкавите растителни сокове предпазват и лекуват. Но не само самото дърво.

От древните египтяни до коренните американци и християнската църква, та до днес по цял свят, смолите (под една или друга форма) се изпозват в народната медицина, за балансиране на психичното и физическото здраве, за пречистване на духа и ума, за свързване с възвишените сили. Имало е периоди в историята, когато смолата струвала повече от теглото си в злато.


Смола от смирна – парфюм и лекарство 

Смирната е неголямо дръвче или храст от род Commiphora, което вирее в сухия климат на Етиопия, Судан и Сомалия. Смолата се добива чрез нараняване на дървесината и се използва от древни времена в различни направления.

Доказано е, че има силен дезинфекциращ, аналгетичен, противогъбичен и тонизиращ ефект. Спомага профилактиката на простудни заболявания, действа отхрачващо, помага при стомашни неразположения. Едно от най-ценните ? свойства е благоприятното действие при рани и кръвотечение в устната кухина, трудно зарастващи рани по кожата, екземи и др. твърди се, че помага при артрит, ишиас, подагра и др.

Димът от запалената смола пречиства въздуха.

Борова смола – лепило за рани и още 

Добивът на тази смола става на същия принцип, както всички останали. Растенията, от които се добива са предимно бял бор, но и други иглолистни имат целебни свойства. Илиачите от тях са ни познати и дори забравяме за някои от тях. В интерес на истината белият бор е билка от „главата до петите“.

Когато някой е настинал, старите хора го изпращали в борова гора, за да се почувства по-добре. За тази смола е известно още, че лекува рани, стяга и укрепва венците и зъбите. Димът лекува кашлица и хрема. Дори се препоръчва при бебета и малки деца.

Смолата се използва за направата на лечебни мехлеми, а също и в корабостроителството.

Бензион намалява стреса 

Тази смола се добива от топлолюбиви и изключително красиви дървета от род Styrax. Ароматът ? е сладък, топъл, ванилово-карамелен и доста траен. Затова бензионът се използва широко в парфюмерийната и козметичната промишленост. Смолата се използва още във ветеринарната медицина, за направата на ароматни свещи, за овкусяване на алкохолни и безалкохолни напитки, печива, дъвки, бонбони и други.

Като билка бензион се използвал широко в древен Китай и Азия за лечение на стомашни неразползожения и инфекции. В днешни дни с негова помощ се лекуват кожни раздразнения и респираторни заболявания.

Ароматът действа на подсъзнателно ниво, има успокояващо действие при стрес и напрежение. Помага при депресивни състояния, подобрява настроението. Смята се, че димът пречиства въздуха и ума, както и, че ще донесе просперитет в дома.

Мастикс е благоухание 

Тази смола е била по-ценна от златото и е спасила множество животи в миналото. Добива се от дървото Pistacia lentiscus- средиземноморски вид, чиито „сълзи“ днес са също толкова ценни.

Добивът е труден и не задоволява пазара и търсенето, затова са се появили множество имитации.

В миналото мастикс се използвал за лечение на храносмилателни и дихателни проблеми, като освежител на дъха и за избелване на зъбите. С него се запълвали и дупки в тях. Смолата има антибактериални и антигъбични свойства. Използвал се като дъвка.

Мастиксът намира широко приложение в кулинарията, особено в сладкарството. Козметиката и парфюмерията също го употребяват за множество продукти.

Важно е да отбележим, че добиването на смола се прави в точно определени периоди и не бива да се прекалява, защото дърветата се изтощават и загиват, а за да се отгледа младо такова, което да дава отново ценни растителни сокове с лечебни свойства са необходими около 10 години.