Каква да ползвате за разреждането й?

* Защо след разреждане с дестилирана вода ракията се е размътила, пита Ганка Пандарска от гр. Панагюрище.

Обяснението според нас не е във водата, както и тя не може да е причина за размътване. Ако използваната вода е чиста, няма причини да се получи мътност, защото дестилираната вода не съдържа съединения, които да предизвикват това. Причините са други, но не и водата, бъдете сигурни!

Може да се допусне в случая, че водата, която сте ползвали, не е дестилирана или пък е съхранявана в съдове, в които са преминали разтворими органични или химични съединения, които в присъствие на алкохола предизвикват въпросния дефект.

Възможни са и други причини, но в случая е редно е да се проверят произходът на водата и съдът, в който е съхранявана.

* Откъде да се сдобия с чиста дестилирана вода, пита Андрей Георгиев от село Стоил Войвода, Сливенско.

Отговорът е, че тя може да се набави единствено от химически лаборатории, ако има такива в съседство. Те разполагат със съоръжения за получаването й и я използват в химическите анализи.
Някои успяват да се снабдят с нея от фирми за производство на натурални сокове. Би могла да се купи и от аптеките, но там се предлага в малки количества.

Дестилирана вода се предлга и на бензиностанциите, но пък там невинаги има гаранция, както по отношение на производството й, така и по отношение на съдовете, в които се съхранява и предлага.