Дали вие самите не саботирате случайно тренировъчните сесии?

Ходили сте на курсове за обучение, чели сте книги и дори сте гледали видеоклипове. И все пак кучето ви все още не обича да тренира с вас. Затова казвате на дресьора си, че животното е инат и не може да бъде обучено. А дали вие самите не саботирате случайно тренировъчните сесии?

Специалистите са откроили някои от най-често срещаните грешки, които допускаме и могат да накарат кучето да се откаже да работи с нас.

И вашето поведение има значение 

Собствениците трябва винаги да подхождат към тренировките с положителна нагласа и да избягват да казват на кучето „не“ или да издават отрицателни звуци. Докато идеята за „отрицателен маркер“ съществува от десетилетия и първоначално се използва от преподаватели с положително подсилване, изследванията показват, че отрицателният маркер всъщност пречи на ученето.

Кучетата трябва да се чувстват уверени, за да усвоят нови умения. Ако непрекъснато им се казва, че грешат, те вече не искат да опитат.

Вземете например това, което много собственици описват като инатливо куче – домашен любимец, който изглежда пренебрегва човека си и прави всичко, освен това, което се иска от него.

По-лесно е да души, да драска, да се прозява и да се държи така, сякаш не чува собственика. Представете си времето, когато сте били в училище – ако някой учител винаги е казвал, че грешите, спирате да вдигате ръка, за да се опитвате да отговорите на въпрос. Вместо това трябва да игнорирате грешките на вашето куче и да му позволите да опита отново. Животните, които не са наказани за опитване, са по-склонни да предлагат обноски.

Наградите и езикът на тялото 

Често в природата ни е да изтъкваме лошото и да игнорираме доброто. Трябва да направим точно обратното, когато обучаваме кучетата си. Бъдете щедри с наградите и ще имате любимец, който обича да работи с вас.

Езикът на тялото ни наистина може да повлияе на това как животното реагира на обучението - кучетата са много по-добри в това да ни разчетат, отколкото ние тях. Някои са по-чувствителни от други към езика на тялото на собствениците си. Уверете се, че не се навеждате над кучето и не навлизате твърде много в пространството му, когато работите с него.

Това е особено важно за срамежливо или нервно куче, което може да спре, ако усети, че се приближавате твърде много. Трябва също да обърнете внимание на това как стоите по време на тренировка.

Предавайте положителен език на тялото и продължете да се движите, така че кучето да е ангажирано.

Настроението е важно 

Кучетата са изключително настроени към чувствата на своите хора и затова ще бъдат стресирани, ако и вие сте, което не е положително преживяване за нито един от вас. По-добре да пропуснете тренировката и да изчакате, докато сте отпочинали и в добро настроение, за да извлечете максимума от кучето си. Не забравяйте, че обучението винаги трябва да бъде забавно за вас и кучето ви.

Ако се почувствате разочаровани, вземете почивка, за да направите нещо различно, като например да се разходите из квартала. Ще се върнете презаредени и готови за работа.