Градинският парцел рядко е идеално равен. Почти винаги релефът има височинни разлики. На места те са незначителни, което не създава особен дискомфорт, но могат да бъдат и доста големи. Ще бъде неудобно да се движите из двора.

Но неравностите на релефа са необходими за разнообразието от растения в градината, защото те изискват различни условия. Освен това идеално равната градина е скучна и еднообразна. Когато има разлика във височината, пространството става по-интересно и разнообразно.
Стъпалата ще помогнат да се направи градината по-удобна за движение. А когато са правилно подбрани и поставени, ще се превърнат в истинска декорация на пейзажа.

Ако спускането е много стръмно, трябва да се построи стълба. В градината тя има не само функционална роля, но може да бъде и пълноправен елемент на ландшафтния дизайн. Освен това, понякога такива конструкции се издигат дори в райони с относително равен релеф. Това се прави с декоративна цел, за да придаде динамика. Красиво направените стъпала са много атрактивни. Но най-важното е да се спазва общият стил в дизайна.

Несъвършенствата на релефа могат да се превърнат в оригинален елемент от него. Правилно декорираната зона ще изглежда много по-красива от подобна с равномерен релеф. Човек трябва само да положи малко усилия и да даде свобода на въображението.

За удобство и красота 

Как да разположите стълбите така, че да е удобно и красиво? Обикновено те са продължение на пътеки, водещи към една или друга част от градината.

С тяхна помощ можете да подчертаете всеки архитектурен елемент или функционална зона - например беседка на хълм или вход на къща.
Стълбище, водещо нагоре, ви кани да се изкачите и да се полюбувате на която и да е част от градината.

Къщата изглежда по-величествена, ако за да се приближите до верандата, трябва да се изкачите по стъпалата. А ако трябва да слезете до къщата, тя изглежда по-малка и по-удобна, но пространството пред нея изглежда по-обширно, отколкото е в действителност.

Можете дори да подчертаете характеристиките на ландшафтния и градинския дизайн само с помощта на две или три стъпала.

Пропорциите на стълбите трябва да съответстват на стръмността на изкачването и на цялостния дизайн. Твърде стръмните стълби за градината са нежелани. Ширината им трябва да бъде еднаква с продължаващите пътеки или малко по-тясна, но не по-малка от 60 cm.
Твърде дългите стълби е най-добре да са разделени от платформи. Понякога те се изграждат там, където стълбите трябва да променят посоката си. На достатъчно голяма площадка можете да инсталирате пейка, за да се отпуснете, и да се полюбувате на градината. Можете и да я украсите със скулптура, пергола или интересна саксия.

По склоновете се изграждат вградени стълби, стъпалата на които се опират директно на земята. Ако е необходимо да се свържат две хоризонтални нива или наклонът е много стръмен, се изграждат свободни стълби.

Подчинява се на стила 

За изграждането на стълбата се използват различни материали. Тя трябва да съответства на стила на къщата, пътеките и околните малки архитектурни форми. Не е необходимо да бъде направена от същия материал като пътеките, напротив, не трябва да се слива с тях.
Добре е, особено ако стълбището е на сенчесто място, да бъде направено от материал в по-светъл цвят.

А красотата на много стръмен и нисък склон перфектно ще подчертаете с извито тясно каменно стълбище. То ще украси и градината в английски стил.

А за пейзажния стил е подходяща вградена стълба, направена от дървени разфасовки. Растенията, засадени около стълбите, ще допълнят градинската картина.

В класическите градини по-често се използват свободни стълбища, тъй като те обикновено са терасовидни. Стъпалата могат да бъдат правоъгълни или кръгли.

Безопасност и удобство 

Градинските стълби трябва да са сигурни и да не се плъзгат. Протекторите трябва да имат добре дефинирана текстура.
Необходимо е стъпалата да са ясно видими на тъмно, така че трябва да помислите за красиво и удобно осветление. По-добре е да оборудвате високите стълби с парапети.

Важно е височината на стъпалото да е не по-малка от 10 см и не повече от 18 см, а дълбочината на протектора да съответства на дължината на крака на възрастен. За безопасност височината на стъпалата трябва да бъде еднаква по цялата стълба.