Сега решете кои култури ще отглеждате през следващия сезони

Някои от любителите имат по-малки градини, съответно не успяват да отгледат всички зеленчуци, които биха искали. Ето защо е важно разпределението да се направи по-добре, за да се използва по-рационално площта в малката градинка и да се разположат повече култури. По този начин се получава т. нар. уплътнено отглеждане на зеленчуци, което е стара практика на българските градинари.

Добри възможности

* Може да отглеждате заедно моркови и репички, или магданоз и репички, както и други комбинации.

* Добро решение за пестене на място е, ако кореноплодните зеленчуци - моркови, салатно цвекло, репички и други, засявате от двете страни на напоителните вади. Същото може да правите и с чубрицата и някои други подправки, които обичат вода.

* По горната част на тировете може да се засяват моркови, а от двете страни да се разсаждат марули и главеста салата.

* Много успешно се вместват предкултури, както и втори култури.
Например ако през есента сте засадили марули, спанак, лук и чесън за зелено, които се прибират рано през пролетта, на същото място може да отгледате домати, пипер, патладжан, краставици и тикви.

След ранните домати, граха, баклата и ранните картофи може да отгледате късно зеле, късни краставици, зелен фасул втора култура и други.

Важно! 

Трябва да знаете, че при уплътнено отглеждане на зеленчуци в дворната градина е необходимо много добре да се грижите за тях. За да растат и да се развиват нормално, трябва да им осигурите достатъчно вода и допълнителни хранителни вещества.