В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари

Темата за иновациите беше в центъра на EIMA Digital Preview (EDP) - първата виртуална изложба, посветена на селскостопанската техника, проведена онлайн от 11 до 15 ноември. Дигиталното събитие, промотирано от FederUnacoma, повдигна завесата върху печелившите в

конкурса „Технически иновации“ 2020/21

престижно признание, присъдено от жури от експерти, което възнаграждава най-модерните решения, предложени от излагащите индустрии на EIMA International. Тази година състезанието има два кръга. Първият се провежда по време на EDP, с награждаването на 43 модела: 15 като „Технически иновации“, тоест решения, които се открояват със страхотния си иновативен характер, 28 като „Технически споменавания“ - машини и устройства, които са се отличавали с ефективност и способност за подобряване на работата на машините за селско стопанство.

Преди всичко акцентът беше върху приложенията за земеделие 4.0, системите за автоматизация и за обработка на заявките, техническите решения, насочени към подобряване на екологичната устойчивост на земеделските средства, също по отношение на разхода на гориво и емисиите. Втората сесия ще се проведе по време на физическото издание на EIMA International през 2021 г.

В центъра на вниманието бе и представянето на машините, състезаващи се за трите категории

Трактор на годината 2021

Общо има осемнадесет финалиста: девет за категорията Трактор на годината (превозни средства на открито), четири за Най-добър специализиран (овощни градини, лозарски и планински специализирани трактори) и пет за Най-полезен (универсални превозни средства, предназначени за различни земеделски процеси). Друга награда, Sustainable TOTY, се присъжда (сред всички финалисти) на най-иновативната машина по отношение на устойчивостта.

Приложенията на усъвършенстваната електроника в селскостопанските дейности бяха сред водещите теми на EIMA Digital Preview. Програмата на семинари и конференции, предлагани от събитието, варираше в обхвата от повече технически теми до социално-политически проблеми, свързани със селското стопанство, както и ролята на технологичните иновации в областта на машините. Онлайн уроците, популяризирани от италианските университети и групирани в инициативата EIMA Campus, се отнасяха до интелигентни системи за земеделие, използването на мрежи за популяризиране на екологични селскостопански практики, приноса на 3D модели, получени от безпилотни летателни апарати за внедряване в земеделие 4.0, и по-общо -

новите тенденции в прецизното земеделие в услуга на екологичната устойчивост

Темата за цифровото земеделие привлече голям интерес с конференциите, популяризирани от Image Line, на тема „Дигитално земеделие: технологии на бъдещето“ и „Дигитално земеделие и оперативна съвместимост“. Те целяха да очертаят сценариите за развитие на компютърните технологии и технологиите за предаване на данни, прилагани в селското стопанство.

Хармонията на селскостопанския свят с темите от технологичен интерес е важна: асоциацията, която обединява европейските земеделски производители CopaCogeca, проведе собствен семинар, посветен на системите за устойчиво земеделие и на перспективите за прилагането им към ферми и земеделски кооперации. Издателството L'Informatore Agrario даде живот на представящото събитие на програмата „Коперник“, специално насочена към иновациите в селското стопанство, докато списание Diesel организира среща на тема „Хибридизацията на телескопични товарачи се оказва плавна и линейна. Дали това ще важи и за специализираните трактори?“.

Състояха се и много срещи, насърчавани от производителите, включително тези, проведени от Omig за научноизследователска и развойна дейност, от Ama за гамата Proline, от Irritec за възстановяване на пластмаса от полето, от Saer за помпи за напояване на авокадо, от Cobo за цифрови системи 4.0 и от Netafim за дистанционно управление на централи. Пространството беше посветено и на

техниките за обработка на почвата

като два семинара бяха водени съответно от Selvatici и Maschio Gaspardo. Първият се фокусира върху агрономическата практика на копаене, а вторият - върху представянето на нов продукт, пръскачката Tempo Ultra Isotronic.

Това беше първият опит, обясняват от FederUnacoma, които имаха някои критични проблеми при достъпа и използването на платформата. Но те ги приемат като полезен тест за развитието на системата и за създаване на платформа, която може непрекъснато да подпомага сектора на селскостопанските машини. Общият резултат от онлайн семинарите и срещите беше положителен: благодарение на сътрудничеството с университети, издателства, професионални сдружения и изложбени компании, през петте дни бяха проведени над 120 събития, с голямо участие на публиката. В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, като около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари. Платформата ще бъде усъвършенствана през следващите седмици и ще бъде предоставена по-късно за компании и организации, представляващи света на земеделието и селскостопанските машини, в подготовка за „физическата“ EIMA през 2021 г. 

Дроновете: функции и разпоредби

С все по-широкото разпространение на технологиите за земеделие 4.0, което още е в ход, използването на безпилотни летателни апарати в първичния сектор регистрира експоненциален растеж, особено за приложения за дистанционно наблюдение. Това беше обсъдено по време на уеб семинара, популяризиран от списанието Macchine Trattori и DronEzine, като част от тематичния задълбочен анализ на EDP.
Картографиране на почвата, анализ на различни видове почвени параметри (с цел планиране на целенасочени обработки и процеси), създаване на реални радиовръзки в райони, до които не достига сигнал, координиране на машини, които работят автономно, и проверка на здравето на растенията, дроновете представляват мощен иновационен фактор за първичния сектор. Въпреки това, както поясни Алесио Болонези от техническата служба на FederUnacoma, за да използваме напълно техния потенциал, трябва да променим подхода към селскостопанските практики и също така е необходимо да имаме задълбочени познания за разпоредбите, регулиращи използването им. Настоящото законодателство прави разлика между неспециализирани операции (например развлекателни и спортни) и специализирани, които също включват селскостопански операции. Въпреки че има единно законодателство за цялата индустрия, не всички безпилотни летателни апарати са еднакви от технологична и структурна гледна точка. Различните видове дизайн на рамката, октокоптер, неподвижно крило, четворна опора влияят на производителността на машината. Най-прецизният е този с неподвижно крило, но най-популярни на пазара са октокоптерите и квадропропелерите, защото са лесни за маневриране и управление. Друга променлива, която трябва да се вземе предвид, е софтуерът, използван за картографиране. За този тип операция се използват 2D и мултиспектрални инструменти за придобиване.
Последните са изключително важни, тъй като позволяват да се получи много точна информация за растенията и тяхното здраве, която не може да бъде открита от човешкото око. Именно въз основа на тази информация операторът може да се намеси целенасочено и своевременно. (БФ)