Искам да създам хубаво лозе и пак с вашите съвети, ни е написала Донка Георгиева от село Рупци, Видинско. Тя казва, че както преди години сме й помогнали да създаде овощна градина, от която всички наоколо ахнали, сега иска съвети и за малко ново лозово насаждение.

0тговор:

* И през зимните месеци може да засадите лозичките, но трябва да проследите температурите на въздуха и почвата. Ново лозе може да създадете и през ноември, и в началото на декември. Но само при едно условие - когато дневната температура е 5-10 градуса, а почвата не е замръзнала. Корените на младите вкоренени лозички са много чувствителни на ниските температури и много лесно измръзват.

* По повод питането с какви лозички да създадете ново лозе - вкоренени или чрез вкореняване на резници, ние ви препоръчваме: винаги прибягвайте до засаждането на облагородени вкоренени лозички! Защото вкореняването на резници от директни сортове не дава най-качественото грозде.

* Вкореняването на резници, взети от облагородени културни сортове, също не води до получаване на особено силни и жизнени растения на собствен корен.

* След като сте наясно какви сортове желаете да отгледате - десертни или винени, потърсете лицензирани разсадници, от които да си купите облагородени вкоренени лозички от търсения сорт.