Продукти: 125 г брашно, 125 г захар, 150 г масло, 150 г микс от ядки, 3 яйца, 4 мандарини, 1 ч. лъж. Бакпулвер, шоколад (на вкус, по желание).

Приготвяне: Подготвяме продуктите за кекса - масло, захар, сол, микс от ядки, мандарини, яйце и брашно. Парченцата мандарини се поставят в тиган и се поръсват с 3 супени лъжици захар. Карамелизирайте ги така, че сокът да се отдели. Ако захарта започне да загаря, добавете малко вода

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта до побеляване. Отделно пресейте брашното. Смесете яйчената смес с маслото и разбъркайте. Сместа се загрява на водна баня, докато маслото се разтопи. Добавете към сместа и брашното. Прибавете карамелизираните мандарини и микса от ядки.

Вземете кексова форма и внимателно намажете страните и дъното с масло. Леко поръсете с брашно, за да не залепва. Изсипете тестото и заравнете. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-40 минути. Проверявайте готовността на кекса с дървено шишче или клечка за зъби.

Когато кексът е готов, можете да го залеете отгоре с шоколад и да го украсите с парчета мандарини. Загрейте блокчето шоколад на водна баня, докато се разтопи и полейте сладкиша.