От него зависи какви дажби ще давате
1) За месо
За целта се използват млади животни от всяка порода. За да изхранвате правилно, ви трябват картофи, царевица, ечемик. За да е качествено месото, не може без достатъчно количество минерални добавки. Ако угоявате млади прасета на 6-7-месечна възраст, тежащи до 100 кг, целта е постигане на тегло до 130 -150 кг. В този случай делът на месото ще се увеличи до 80% и повече.
2) За бекон
Много хора предпочитат този вид месо. Неслучайно за получаване на хубав и крехък бекон се използват най-добрите за разплод свине и кастрирани нерези. Но при тях угояването започва отрано – от 4-месечна възраст. На финала прасетата трябва да достигнат 100-120 кг.
Процесът е разделен на два периода:
Първи период: Целта е бързо наддаване на тегло. Но задължително се дават минерални добавки. За да се осигури балансирано хранене, е необходимо да се изготви ежедневно меню със следното съотношение:
* 3 кг зелен фураж;
* 2 кг фуражни култури (кореноплодни и плодове, които могат да бъдат взаимозаменяеми);
* 1,5 кг комбинирани концентрати;
* около 1,5 литра млечни продукти;
* 20 грама сол.
В храната трябва да добавите и витамини и минерални премикси. Задължително през целия период на хранене трябва да е включен ечемик. Може да се дава във варен, като част от концентратите, както и натрошен и овлажнен. Така в началния етап дневният прираст ще бъде около 450 грама.
През втория период фуражите са ечемик, грах, картофи, цвекло, сочна трева, бобови растения и млечни отпадъци. Ако сте давали соя, трици и рибни продукти, трябва да ги изключите от дажбата три месеца преди клането.
3) За сланина
се прави по два начина – с подготвителен период и без него.Основната храна за получаване на дебела сланина са картофите. Но за да е качествена сланината, която така или иначе преобладава, задължително трябва да се добавят концентрирани фуражи и минерални добавки.
Правилно съставената дневна дажба дава възможност да угоите прасето до 200 кг живо тегло. Храненето през първия етап е на базата на евтини фуражни смеси, млечни продукти, сезонни зеленчуци, силаж. На втория етап се препоръчват големи количества висококалорични фуражни смеси и концентрати, варени картофи и цвекло, пшеница и царевица (3 кг на ден). Припоследния етап на угояване се препоръчва просо и ечемик (за подобряване качеството на бекона), хранителни отпадъци, млечни продукти с висока масленост. Важно е в храната да присъстват само висококалорични храни.
Коментари