А някои дори кашлят, какво означава това, пита Стоянка Павлова от Ихтиман

През есенно-зимния период често срещан проблем в кокошарника е възпалението на гърлото, трахеята и белите дробове на птиците.

Когато са се простудили, кокошките започват да дишат тежко и с отворена човка. Те кашлят и се опитват да се освободят от натрупалата се слуз в дихателните органи.

Какво да предприемете?

През нощта напръскайте кокошарника (с пулверизатор или с градинска пръскачка) с разтвор, приготвен от 2-3 л гореща вода, в която са разтворени 350 грама калцинирана сода (5%) и отделно в 7 л - 250 г хлорна вар. Разтворите се смесват непосредствето преди пръскането и се разреждат наполовина с вода, за да се избегне изгаряне на лигавицата на птиците.

Простиналите кокошки страдат и от хрема

В тежки случаи дори отича главата на птицата, очите се опулват, при натиск на клюна от носните отвори изтича лепкава течност.
Хремата е съпроводена и със заболявания на очите. Ако не се вземат мерки навреме, болната кокошка може да ослепее, да отслабне и да загине.
За да запазите останалите птици, отделете болните

Втората ви задача е да дезинфекцирате оборудването в кокошарника. Поилките и хранилките отначало измийте с разтвор на калцинирана сода, а след това с обикновена питейна или вода от кладенец.
От приготвения разтвор, с който дезинфекцирате кокошарника, капете по 1-2 капки в носните отвори на кокошките.

Ако кокошките са с „настръхнала” перушина, взимайте мерки
Ако кокошките са с „настръхнала” перушина, взимайте мерки
Пускайте кокошките в дворчето, когато мъглата се вдигне
Пускайте кокошките в дворчето, когато мъглата се вдигне