След раждането я хранете правилно, в добри условия на отглеждане

Ако свинята ще ражда, най-важното е да й осигурите дневно по 25-30 л вода, за да не развие мастит. Необходимо е да се контролира количеството на вода, което се подава. Това е и предпоставка за по-леко раждане

На свинете майки, които са много изтощени след раждането, трябва постоянно да се пълни коритото с вода и да се поддържа оптимално ниво на водата. Само така свинята майка може да пие на воля. По този начин се предотвратява появата на мастит. Друг важен момент е комфортният микроклимат

А за да се избегнат мъртвите раждания, не бива да допускате висока температура на въздуха в помещението в дните непосредствено преди раждането. Затова в него температурата не бива да превишава 18-19 градуса С, а в помещението за опрасване - 20 градуса.

От 10-ия ден след опрасването се преминава на пълна дажба. Концентратната смеска се залага 2-3 пъти дневно.
От 10-ия ден след опрасването се преминава на пълна дажба. Концентратната смеска се залага 2-3 пъти дневно.

Осигурете достъп на свеж въздух

Краткотрайното проветряване е напълно достатъчно. Не преохлаждайте помещението, защото новородените прасенца имат нужда от топлина.
За да се избегнат мъртвите раждания, не бива да допускате висока температура на въздуха в дните непосредствено преди раждането.

Първото хранене на свинята майка се прави няколко часа след раждането. Дайте й хладко поило от ечемик и трици. През следващите дни количеството на фуража се увеличава постепенно. От 10-ия ден след опрасването се преминава на пълна дажба. Концентратната смеска се залага 2-3 пъти дневно.

На подрастващи прасета давайте 1-1,5 кг суроватка.

За различните възрасти дажбите са:

при угояване - 4-5 кг;

на бременни - 3-5 кг;

на кърмещи свине-майки - 6-8 кг.

Защитете малките прасета от паразити

Ако е опаразитена майката, кърлежите, въшките и крастата се пренасят от родилките на новородените
Ако е опаразитена майката, кърлежите, въшките и крастата се пренасят от родилките на новородените

Кърлежите, въшките и крастата се пренасят от родилките на новородените и свинете за угояване.

Как става заразяването
Женските кърлежи пробиват дупчици в кожата на свинята и там снасят яйцата си. А мъжките кърлежи се настаняват върху кожата. От яйцата, преминавайки през много стадии, се излюпва новото поколение кърлежи.

Къде се настаняват кърлежите

Те нанасят щети върху кожата на свинете. Появяват се зачервени участъци и мехурчета, пълни с течност. След това кожата на засегнатото място се удебелява и се покрива със струпеи, където се натрупват кърлежи.

Кои са най-уязвимите участъци:

кожата на главата;

клепачите;

вътрешната част на ухото;

вътрешната страна на бедрата.

При силно засегнат участък се налага провеждането на повторно лечение срещу краста.

Ако крастата е засегнала ушите трябва да се обработи и вътрешната част на ухото. Въшките се хранят с кръвта на животните, затова пробивайки кожата, предизвикват силен сърбеж.