Какви грижи да се полагат в късната есен, съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов

Ако искаме да имаме тази зима хубаво домашно вино трябва да се грижим правилно за него веднага след като сме го произвели.
Сега за напитката е най-важният период, за да я опазим от поява на болести и дефекти. Тя трябва да се съхранява при оптимални условия и в затворени съдове. Един от добрите съдове за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра, за по-големи количества вино от 100 до 500 л на пазара се предлагат съдове от неръждаема стомана, на по-ниска цена могат да се намерят и добри съдове от пластмаса.
Разбира се голяма част от стопаните предпочитат традиционно зползваните дъбови бъчви за съхранение, но знаят, че те изискват повече грижи, а ако случайно виното вкисне в бъчвата, тя вече не може да се използва. От всички съдове, освен това, бъчвите се почистват най-трудно.

Какво се иска за младото

Стъклото е един от добрите съдове за вино
Стъклото е един от добрите съдове за вино

Грижите за младото вино са свързани най-често с борбата с болестите вкисване и цветясване.

Вкисването се дължи на оцетнокисели бактерии, които се съдържат в много малки количества още в процеса на ферментация.

Важното е да не се създават благоприятни условия за тяхното развитие.

Тези условия са:

Наличие на достатъчно въздух над повърхността на виното, затова младото вино трябва да се съхранява в пълни съдове без въздушна камера. Най-добри са неръждаемите съдове с плаващ капак, има ги на сайта на www.vinar.bg. или от фирма Томика метал- Пловдив. Там се предлагат съдове от 100 до 1000 л, в които капака е подвижен и със напомпвате се фиксира така, че над повърхността на виното да няма въздух.

Дори и ако температурата е по-висока, но няма въздух виното не вкисва, трябва да знаят стопаните.

Добре се чувства то и в стъклени дамаджани с тапа, като е желателно да не се оставя въздух или неповече от 1-2 сантиметра в гърловината.

Температура над 20 градуса също е опасна, но през ноември вече температурите падат. Ниски дози на серниста киселина също помагат за стабилизиране на виното.

Ниските температури са благоприятни за бързото избистрене на виното и отделянето му от утайката.

Важни съвети

Мнозина предпочитат старата вярна дамаджана

Мнозина предпочитат старата вярна дамаджана

Откаляването се прави 2-3 пъти. Първото е през октомври или ноември, когато се отделя грубата дрождена утайка. Второто е през декември или януари, а третото в края на зимата, ако има паднала утайка от винен камък.

Въздухът е много важен фактор. Наблюдавал съм едно и също вино, съхранявано в неръждаем съд без достъп на въздух и в бъчва, където въздухът постъпва през дъгите на бъчвата, разказва нашият консултант. При температура над 25 градуса оцетната киселина във виното в бъчви чувствително нараства и ако не се вземат мерки то може да вкисне, докато в неръждаемия съд при същата температура виното не променя състава си, допълва той.

При температура под 17 градуса виното в бъчвите не се променя и оцетната киселина не нараства. Независимо дали виното се съхранява в бъчви или други съдове желателно е съхранението да е при ниска температура.

Наличието на вкиснали стари вина или съдове с домашен оцет заедно с новото вино е недопустимо и е причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

При домашни условия лекуването на вкиснато вино е почти невъзможно. Ако в помещението се съхранява и друго вино, болното вино, което е започнало да вкисва трябва незабавно да се изнесе. Оцетнокиселите бактерии могат да загинат само при температура над 65-70 градуса, но тогава започва да се изпарява и алкохолът.

Какво е цветясване и защо е опасно

Вкиснато вино не се държи в помещението, изнася се веднага

Вкиснато вино не се държи в помещението, изнася се веднага

Цветясването е най-често срещаната болест, тя се причинява от пелена-образуващи дрожди в непълни съдове в присъствие на въздух. Докато над младо вино има все още пелена от въглероден двуокис условия за цветясване почити няма, но след претакането количеството на въглеродния двуокис над виното е съвсем малко и вече съществува опасност от цветясване.

Ако се установи цветясване, първо трябва цвета да се отстрани внимателно и виното да се прехвърли в по-малък съд без наличие на въздушна камера.

Виното трябва да се сулфитира с 70 мл 6% серниста киселин на 100 литра, ако не е било изобщо сулфитирано.

Ако при цветясването се е образувала вече дебела пелена, това се отразява и върху вкуса на виното. Ако се стремим да отстраним тази пелена, тя се разкъсва лесно и пада на дъното на съда, тогава посочените по-горе мерки не могат да възстановят вкуса на виното. Желателно е пелената да се отстрани много внимателно и тогава виното да се прехвърли в нов пълен съд.

Използуването на серниста киселина при домашното винопроизводство се счита за ненужно, но то е много ефикасно средство против вкисването и цветясването. Сулфитирането след като виното е вече болно обаче почти няма ефект.

Проблемите на белите вина са повече

Често стават мътни, каква е причината

Пелената над виното започва невинно, но бързо пораства

Пелената над виното започва невинно, но бързо пораства

При белите вина рисково е ензимното покафеняване. Когато бялото вино се източи от съда за съхранение и поеме въздух, то променя цвета си до бледо розов и дори се размътва.

Ензимът може да се неутрализира само чрез сулфитиране защото сернистата киселина е силен антиоксидант и при белите и розовите вина е задължителна.

След приключване на ферментацията и първото откаляване белите вина остават все още мътни и това тревожи много производители. Най-често след първите застудявания виното само се избистря, но понякога то остава мътно и след Нова година. Причината най-често е наличието на много белтъчни вещества - такива вина при претакане образуват много пяна.

В този случай е най-добре да се обработят със специални бистрители.
Най-често се използва бентонит в количество от 0,2 до 0,8 грама за литър. Определеното количество бентонит се смесва с 10 пъти повече хладка вода, разбърква се добре за да се образува еднородна смес и се оставя най-малко 5 часа за да се разтвори и набъбне.

След това се добавя към виното на тънка струя при постоянно разбъркване и виното се оставя на хладно място в покой до пълното утаяване на бентонита. Още след 2-3 дни виното на повърхността е вече бистро.

След като утайката падне на дъното на съда и виното е кристално бистро се прави отделяне от утайката чрез декантиране с маркуч или от кран на дъното на съда.

Желателно е виното да се сулфитира отново и може да се разлива в бутилки.

При по-устойчива мътнота специализираните фирми и магазини предлагат и други продукти за бистрене на бяло вито, с които може по-успешно да се избистри.

Често срещана грешка на стопаните при ферментацията

Ако младото вино не е довършило ферментацията напълно и е останала неферментирала захар, то също трябва да се забистря и откалява.

Възбуждането на ферментацията при ниска температура е много трудно нещо, дори невъзможно.

Често сме свидетели, че в такива случаи процесът ферментация най-често протича спонтанно, но това става чак през лятото на следващата година.

Такова вино най-често се консумира с остатъчната захар.

Плодовите каши не обичат да чакат

Бистренето често се налага при бялото вино

Бистренето често се налага при бялото вино

Плодовите каши, които са предназначени за дестилация, на които ферментацията е приключила трябва да се дестилират веднага след приключване на ферментацията преди да настъпи зимата.
Прилаганата често практика дестилацията да се остави за пролетта води до влошаване качеството на ракията, което е свързано с процесите на разграждане в плодовата каша.

Това става причина за образуването на метилов алкохол и висши алкохоли, а етиловият алкохол се изпарява.
Така, че правете дестилация още през есента, за да получите повече и по-добра ракия.

Ако са ви останали джибри

Навременната есенна дестилация гарантира повече и по-добра ракия
Навременната есенна дестилация гарантира повече и по-добра ракия

Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате е най-добре да ги покриете с плътен найлон, който да притиснете плътно до джибрите.

Най-правилно е върху найлона поставите торба с пясък, който преди дестилацията внимателно да се отстрани.

Някои стопани залагат джибрите със захар и вода за втора ферментация, но когато температурата в помещението е под 20 градуса процесът протича непълно и често една трета от захарта остава неферментирала. Това е причина да се предпочита джибрите да се съхраняват, докато температурите се повишат.

Oткисляване на гроздовата мъст

Възможно е джибрите да бъдат съхранени

Възможно е джибрите да бъдат съхранени

Наскоро писахме подробно по темата, което е предизвикало наш читател да ни зададе конкретен въпрос. Петър Дамянов от Перник се интересува конкретно от дозите и съставките за откисляване и на младото вино.

Отговор:

Недозрялото и зелено грозде съдържа високи количества винена и ябълчна киселин. В подобни случаи се прилага откисляване на мъста или кашата, а в някой случаи когато това се пропусне се откислява и младото вино. Откисляването се извършва най-добре с :

Калиев бикарбонат, където 1 грам неутрализира 0,77 грама винена киселина.

Калциев карбонат, където 1 грам неутрализира 0,67 грама винена киселина.

Калциев хидроокис /варно мляко/, което се получава чрез разтваряне на гасена вар с вода.

При добавянето на откисляващото средство кашата се разбърква непрекъснато и се внимава да не се предозира откислителя.

Откисляването, направено навреме помага да направим хубаво вино
Откисляването, направено навреме помага да направим хубаво вино