Пръскайте овошките срещу струпясване и бяла ръжда

Драгомир АТАНАСОВ, агрометеоролог при НИМХ

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от температури, близки до климатичните норми. Валежи със стопанско значение между 10-20 л/кв.м бяха регистрирани на места в Североизточна България и по Черноморието (Русе, Разград, Силистра, Варна, Шабла, Калиакра, Добрич). Те осигуриха необходимата влага за началното развитие на засетите пшеница, ечемик и зимна рапица.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури над биологичния минимум, необходим за протичането на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица. През периода при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще протичат фенофазите поникване, начало на листообразуване и фаза трети лист. На отделни места пшеницата ще встъпи и в начало на братене. При рапицата ще се наблюдава листообразуване.

През периода в районите, където валежи не се прогнозират, условията ще са подходящи за сезонните агротехнически дейности – привършване на сеитбата на зимната пшеница и изораване на площите, предвидени за засяване с пролетни култури. Есенните посеви трябва да се обследват за степента на заплевеляване, наличието и плътността на развитие на неприятелите. При необходимост е нужно да се извърши растителнозащитно пръскане.

При овощните видове след началото на масовия листопад се препоръчва третиране с 5% разтвор на карбамид срещу струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, гномониоза по кайсията. Периодът е подходящ за засаждане на овощни дръвчета.