Пускайте ги на сухи пасища

Преди и по време на заплождането и около 25-30 дни след него овцете трябва да се извеждат на сухи пасища. Така ще ограничите до минимум поемането и консумирането на сочни зелени фуражи.
Друг народен метод за стимулиране на едновременно размърляне и заплождане е безсолно-солевата диета, която се практикува по следния начин: около 8-9 дни преди началото на заплождането се махат от кошарите крупите със сол за близане (безсолна диета). Около 1-2 дни преди началото те се поставят отново в кошарите, като успоредно с това в концентрирания фураж се добавя по 10-15 г готварска сол (1 супена лъжица) на глава дневно за 5-6 дни.

Грижи за бременните

Най-значителни са загубите от абортите при хранене със загнили, плесенясали, осланени или замръзнали фуражи. Експериментално е доказано абортивното действие на мухъла, на плодовата плесен, на главнята по растенията и ръждата по царевицата. Освен чрез фуражите плесените могат да попаднат в организма и по дихателен път, при замърсяване на въздуха при фуражите.
Най-голямата опасност за овцете, които в този сезон са бременни, е че те сами търсят и лакомо поемат всички видове отпадъци и отпадъчни диворастящи плодове.
Риск има и при домашното хранене – преди изхранване на картофите ги почистете. В някои райони отпадат голямо количество картофи, които са отличен фураж за животните (особено за свинете). Голяма част от тях обаче са силно замърсени или загнили. Затова отстранете негодните, а другите измийте и запарете или сварете. По този начин ще елиминирате отровното вещество в обвивката или кълновете.