Наскоро се случи да поспорим с една жена кое растение е дебелец и кое дебела Мара, а съответно и какво лекуват те. Изводът е, че дори познати растения могат да бъдат объркани.

Не си правете шега с народната медицина и лечебните сили на растенията. Не е все едно да се прилагат илачи на възрастен човек или на дете, или на бременна/кърмеща жена. Бъдете внимателни и отговорни. Търсете информация и доказателства не само от един източник. Черпете опит от препатили, изпробвали, излекувани, а не от чули някъде нещо.

И така, двете билки – дебела мара и дебелец, са много различни.
Дебелата Мара или наречена още есенен седум (Sedum spectabile, Hylotelephium spectabile) е член на семейство Дебелецови (Crassula). Използваема част са свежите ѝ листа. Те отделят обилно количество слузни вещества и действат благотворно при рани, абцеси, отоци. Знае се, че билката има способността да успокоява болката, да помага при възпаления, може да действа и очистващо. Приема се под формата на отвара или външно чрез налагане на обелени листа на болното място.

Дебелецът (Sempervivum tectorum) има още много народни наименования, сред които пустинна роза, алпийско алое вера, покривен дебелец. Употребяемата част отново са листата. Прилагат се външно при рани, ужилване, оток, брадавици, сърбеж. Имат охлаждащ ефект. Помагат още при зъбобол, болки в ушите и глухота, възпаления и т.н.

Дебелецът е нисък и плътен

Семпервивумите като цяло са компактни растения. Листата са подредени в розетки, които могат да достигнат 15 см височина. Те са своеобразен резервоар за вода и остават свежи през цялата година, дори под снега.

През летните месеци започва нарастване на облистени цветоносни стъбла. Цветовете са червени до пурпурни. След прецъфтяване розетката-майка може да отмре, но дъщерните продължават да нарастват.

Растенията са много студо- и сухоустойчиви. Заради възможността им да растат по покривите се е родило поверието, че пазят дома от гръмотевици.

Размножава се лесно

Всяка малка розетчица на дебелеца е потенциално ново растение. Благодарение на високото съдържание на вода в листата те остават свежи дори отделени от майчиното и без допир с почва.

Коренчета се образуват при наличие на достатъчно влажност във въздуха или при допир със субстрат.

Ако искате да отгледате дебелец в градината или на балкона, важно е да изберете възможно най-слънчевото място и да бъдете пестеливи в поливането.

Дебелата Мара цъфти наесен

Растенията са високи, достигат 40-45 см. През пролетта се развиват неразклонени стъбла с последователно разположени листа. Те са сочни, овални до овално издължени, леко назъбени по периферията и във върха.

Цъфтежът започва през есента. Цветчетата са дребни, звездовидни, розови на цвят. Те са събрани в сравнително големи съцветия.
С настъпването на студовете надземната маса на дебелата Мара най-често отмира, за да се възстанови през пролетта.

Тя обича вода и понася засенчване

Дебелата Мара е издръжливо растение. Справя се отлично със студа, засушаване или други несгоди. Понася геройски известно засенчване, но не и плътна сянка. При редовни, но умерени поливки се отблагодарява подобаващо.

Тя може да се отглежда в градина или контейнер като украсна култура без проблем. Рядко страда от вредители, но е склонна към загниване при преовлажняване.

Най-лесно се размножава чрез делене, но е възможно и вкореняване на резник.