Дресьорът Димитър Дочев с полезни съвети за стопаните на всякакви породи

Ловният сезон е в своя пик, но ловът става удоволствие с добре обучено куче. Това казва Димитър Дочев от гр. Сеново, обл. Русе, бивш полицай – специализиран за работа с кучета, дългогодишен ловец и дресьор на ловни кучета.

Неговият съвет към всеки собственик или бъдещ стопанин на куче, независимо дали е за лов или за друга специализирана дейност, е да потърси куче с родословие, с доказани качества, т.е. потомък на куче с взети изпити.

У нас такива редовно се провеждат изпити за различни породи. Преминалите, влизат в регистър с проверени екземпляри. Тези изпити следят не само поведението, но и дали кучетата носят наследствени болести. Ако има съмнения за такива, то те не би трябвало да влизат в разплод, така болестите се отстраняват с времето.

„Човек си взима куче, за да му доставя удоволствие, не да го води по лекари. А когато се прави селекция без проверени кучета, кучето прилича на дадената порода, но не носи този, потенциал, който трябва да има“, допълва той.

Самият Димитър се занимава и с тази дейност в неговия развъдник „Бели Лом“, в който усъвършенства породата Дратхаар. Неговите Бина и Берта, майка и дъщеря са точно такива. „Догодина Бина ще я заплодя за трети път, като бащата е избран от регистъра“, казва той. И двете са второ кучило, затова имената им започват с втората буква от азбуката – лесен начин за следене на родословието.
Димитър Дочев отглежда и пчели, с които допълва семейния доход. През горещите месеци, когато не е подходящо време за дресировка, той е сред 80-те си кошера, от които изкарва чудесен мед. В Лудогорието излиза най-хубавия мед.

Ползите от обучението

„Ловец без куче е като тиган без дръжка“, цитира Димитър пословица от занаята. Защото без добре обучено куче, ловът вече не е толкова приятно занимание, смята той. Кучето не може да си покаже потенциала. Обучението изисква много грижи и време. Но в един момент кучето показва дисциплина. Тогава и приятелите за лов стават много повече, споделя Димитър.

Необученото куче работи за себе си и човек не изпитва удоволствие. За жалост това е около 90% в случаите у нас. Дори и много класни кучета, редовно се пускат на лов без да са обучени. Доколко са експерти в лова може да се забележи най-вече при донасянето на дивеча. Когато се отстреля, най-голямата атракция е кучето да намери плячката - в храстите, във водата, в полето, и да я донесе. Но много коректно! Много малко са у нас, които се справят. Дори някои изяждат улова.

Също като хората кучетата имат 4 типа нервна дейност– холерик, сангвиник, меланхолик и флегматик. Холерикът можеш да го обучаваш, сангвиникът е още по-подходящ, защото е по-уравновесен. Флегматикът възприема много бавно, но като възприеме, му остава за цял живот.

Меланхоликът е нож с две остриета - днес кучето работи като за световно първенство, а на другия ден не можеш да го познаеш. Докато е малко, не можем да забележим тези качества. На 4-7 месеца кучето се видоизменя. На 4 и половина месеца стават по-грозни или по-красиви.

Колко трае 

Една година кучето се учи на поведение преди изстрела! Оттам нататък се учи как да се държи след него, подчертава Дочев.

Всеки ловец може да остави кучето си на дресировка при Димитър. Но той не приема повече от 4 животни в едно обучение. Най-качествената подготовка при дресьора отнема 2 месеца – за толкова време кучето разбира командите. За тези два месеца то разбира какви действия трябва да извършва. След това стопаните трябва да продължат с обучението около година до завършения процес. Но и те се нуждаят от напътствия. Често се случва кучето да изпълнява командите на учителя, а тези на водача му ги игнорира и не го познава. Най-доброто обучение е когато аз давам съвети и стопанинът полага грижи, казва Димитър.

Изпълнението на задачите се изгражда с много повторения, които се възприемат на базата на лакомството или наказанието. Командите трябва да са с ясен глас и да са разбираеми, независимо дали се използва дума на български или друг език. С „Добре, браво, браво!“ се обръща към любимците си Дочев след всяко тяхно послушно изпълнение.

Попитахме Димитър и как можем да предпазим домашните кокошки от ловното куче: Въпреки, че кучетата свикват с животните в мястото, където обитават, все пак доверие на 100% не трябва да се има и трябва да бъдат изолирани. Птиците за ловните кучета са плячка.

Само с думи не става

Има момент, в който трябва да се държим по-строго. Кучетата са социални животни, в глутницата винаги има лидер, който командва. А той, за да стане лидер, трябва да знае как да си отстоява позициите.

Но само с думи не става. Киното дава грешна представа (например „Комисарят Рекс“) като внушава, че кучето разбира от само себе си. Само ние хората имаме втора сигнална система, всички други животни са първосигнални. Правят го заради храната, гальовното отношение или наказанието. Ако ние искаме да покажем лидерство, казва дресьорът, това става с щипване по ухото.

Друг трик от обучението е, когато кучето ни се хвърля и скача по нас от радост, да го настъпим по едната от задните лапи. В същото време издаваме команда („Не!“) и кучето спира да ни цапа по този начин. В дългосрочен план ще се научи да не се хвърля на съответния човек.
Стопаните трябва да са наясно още, че в първия момент, в който бъдат пуснати на воля, кучетата не подлежат на команда. Първо е ред на първата нужда, след това ще може да слушат.

Безстопанствените песове са опасни и на улицата, и в гората

Дочев не одобрява изхвърлянето на домашни любимци. Вземеш ли куче, това е грижа до живот. Безстопанствените животни носят много болести. Те правят глутници, влизат в ловните полета и хващат полезния дивеч.

Освен това ловуват през деня, за което сме виновни ние хората. Човекът ги е научил така, а всички останали и хищниците, и полезният дивеч – сърни, зайци, са нощни животни.

Какво да правим, ако ни лаят

Никога не трябва да правите крачка назад или да се втурвате да бягате в обратна посока, защото така предизвиквате инстинкта на кучето за плячка и то ви захапва. Стоите на едно място и, колкото и да ви е страх, правите минимални крачки към него и го гледате в очите. Психиката му не издържа.

Има кучета, на които това не им влияе, но те са много малко. Трябва да е свръх злобно, за да ни захапе, или пък да е в глутница, защото както и при човека, в агитка са по-смели. Породата няма значение, въпреки че някои респектират с големината си, важно е човек да придобие смелост.

Ако клякаме с цел да вземем камък, това също е знак на подчинение. Когато се сбият две кучета например, едното се навежда и показва „край“ . Трябва и двете да са много лидерски, за да се убият едно друго.

Трик с дъвка

Кучето усеща покачването на адреналина. Ако обаче дъвчете дъвка, заради нея кучето не може да усети покачването на адреналина. Затова тя се използва и на изпитания.

Макар на тренировки кучето да е перфектно, точно когато трябва да покаже всичко научено, ако водачът му се притеснява, то може да го усети и да покаже надмощие. Така прави и грешки.

Костите не са храна

Поверие е, че костите са храна за кучето. Кухите кости на зайци и кокошки могат да бъдат много опасни. Вместо да ги сдъвква хубаво, то ги чупи и те стават остри като копие. Кучето ги поглъща и те пробиват вътрешностите му. Оттам следва перитонит и операция.
Когато редовно се дават много кости, дори по-смилаеми, кучето трудно се изхожда. В природата вълкът първо изяжда вътрешностите на жертвата. След това почва мускулната част, а костите остават за лешоядите, които са костотрошачи и ядат костния мозък.

Често срещана практика у нас по време на транжиране на заклано домашно животно е да се дават остатъците на кучетата. Но не всичко е за тях: например кожа, и то с косми, е много трудно смилаема, а дробът и далакът предизвикват рядко изхождане. Димитър храни своите кучета със сурово шкембе на едрите преживни животни, непочистено. Не препоръчва вътрешности от птици и зайци, защото носят паразити.
Най-добрата храна са: гранули, месо, бульон от месо, хрущяли, смес със ориз, месо и зеленчуци. Последната гозба им дава най-вече в зимните месеци.

Не всичко полезно за нас е полезно за кучетата. Когато ние ядем супа, усещаме букет от аромати, а кучето ги отделя едно по едно. Не бива да даваме всякакви остатъци от нашата трапеза. Храната с подправки е особено вредна за обонянието им. А то е най-силното им сетиво. В полицейската си практика Димитър редовно е твърдял пред колегите си, че ако следите са видими, например в снега, кучето няма смисъл да идва. То вижда невидимото за човека, усеща го с обонянието си. Както го показва и структурата на главата му. Следващите сетива са очите, макар че виждат черно-бяло, и слуха - ние чуваме на 7, а кучетата на 22 метра.

Кои гранули да изберем?

Гранулите трябва да са качествени и животното да ги харесва. Не винаги най-скъпите ги харесва. Когато са хубави, има по едно–две изхождания на ден. Това значи, че усвоява абсолютно всичко, което консумира. И задължително екскрементите трябва да са в твърдо състояние.

Погълнало е вредно лакомство

Как да го извадим от устата му, въпреки, че ни ръмжи?

Експертът отговаря: Поводът е дългата ръка.
Кучетата са като малките деца, хващат нещо и казват – това е мое. Нашето поведение трябва да е лидерско. Ако му кажеш пусни, нищо няма да стане. Казваш пусни, но в същия момент го дръпваш нагоре с повода, така го вадиш от концентрация и то се чувства дискомфортно. Ако нямаш повод, няма как да се получи. Вариант е с дръпване на врата, както го захапва за носене майка му, ако кучето не е от най-големите.

Ако имате съмнения за натравяне, в полеви условия помага киселото мляко. Но трябва да го заведете на ветеринар.

Кучетата имат инстинкти, които ние - хората може да ги развием с търпение, думи и лакомства, а негативните да потиснем с помощта на повода, заключва Дочев.

Димитър Дочев показва първи стъпки при дресиране на полицейско куче