Цената на концентрата на ябълков сок със средна киселинност се е повишила с 22,5% на годишна база до 1850 евро/т, което е с 39,0% над петгодишната средна стойност за април, съобщава FreshPlaza.

По-високите цени последваха ниската реколта от ябълки, която според пазарни източници е не по-голяма от 3,5 млн. тона в Полша. Полша е основен производител на ябълков сок за европейските пазари, като полският концентрат от ябълков сок за 2023/24 MY се оценява на около 250 000 тона от пазарните участници.

Търсенето остава стабилно спрямо миналия месец, референтната цена на Mintec за ябълков сок със средна киселинност е непроменена спрямо предходния месец. Пазарните източници очакват актуална информация за предстоящата реколта от ябълки в Полша. Поради исторически високите цени повечето купувачи от бранша в момента извършват само краткосрочни покупки. Пазарните участници се надяват, че цените ще намалеят с пристигането на новата реколта, но един от купувачите на сок заяви пред Mintec: "Въпреки че е твърде рано да се каже, няма причина цените да бъдат по-ниски".

Топлото време в Полша през март стимулира плодните дървета да поникнат по-бързо от обичайното, последвано от застудяване в края на април. Пазарните участници все още се опитват да преценят степента на пораженията от измръзването, които то ще нанесе върху реколтата през 2024 г. Производителите запалиха огньове в овощните си градини, за да се опитат да намалят пораженията от измръзване по дърветата си, като по-ясна картина за нанесените щети ще има след 3-4 седмици.
Ябълковият сок с висока киселинност остава оскъден в Европа, като през април Mintec докладва за ограничена търговска дейност.