Повечето са високоенергийни, пастирски породи

Инес ЗЛАТАНОВА

Ако сте собственик на една от изброените породи в този текст – честито, разполагате с интелигентен любимец, който може да бъде не само приятна компания, а и полезен спътник в ежедневието (особено, ако живеете на село и той пази имотите ви). Ако си търсите породисто и умно куче, което лесно се поддава на обучение, също сте на правилното място.

Въпреки че не е задължително четириногото да е от популярна порода, за да е умно, някои се славят с висока интелигентност. При определянето й се вземат предвид няколко фактора, включително разбиране на думи, способност за решаване на проблеми, отзивчивост при обучение, умения за общуване (с хора и други животни), памет и способност за предвиждане на човешкото поведение. Обикновено за най-интелигентни се смятат тези кучета, които постигат високи резултати във всичките категории. Обучението е най-добре да става с положително подкрепление, например лакомство или похвала. Когато направите да изглежда като забавна игра, кучето е по-вероятно да остане ангажирано по-дълго и да научи командите, дори да не е сред изброените 10, а именно:

1. Бордър коли

Повечето интелигентни кучета са от високоенергийни породи. Те се нуждаят от много умствена и физическа стимулация, за да не се отегчават. В противен случай могат да намерят свои собствени дейности за забавление, които не винаги са идеални, като например да разкъсат дивана ви. Въпреки това тези кучета могат бързо да усвоят обучението и често са отлични работни и служебни кучета. Те се наслаждават на работа, която им позволява да използват мозъка си.

Бордър коли, освен най-високоенергийното, често е смятано за най-умното от всички кучета. Първоначално отглеждани като пастирски кучета, те могат да изпълняват почти всяка работа, която им се възложи. Изключително енергични, атлетични и целеустремени, винаги са готови да научат нещо ново. Внимавайте обаче с тях, защото ако не ги държите в постоянно движение и работа, могат да започнат да разрушават дома ви.

2. Австралийска овчарка

Тя е ярка, активна и дружелюбна. Произходът ѝ на пастирско куче е превърнал тази порода в усърден работник, който желае физическа активност и умствени предизвикателства. Австралийското овчарче се учи бързо и винаги търси нови предизвикателства. Тези кучета трябва да бъдат постоянно заети с работа, защото в противен случай могат да се отегчат и разочароват. Кучешките спортове са идеални за тази порода.

3. Пудел

„Той", мини или стандартен размер, пуделът е надарен с гените на някои от най-добрите кучешки мозъци. Пуделите са възникнали като ловни кучета и продължават да бъдат усърдни работници и верни спътници. Те могат лесно да научат и най-сложните трикове. Например може да научите пудел да балансира върху топка, да скача през обръч или да работи в държавна служба, колкото и необичайно да изглежда. Това, че в практиката не се срещат „работещи" пудели, като полицейските овчарки например, не отменя техните качества.

4. Австралийско говедовъдно куче

Австралийското говедовъдно куче е изключително целенасочена и целеустремена порода кучета, която създава тясна връзка със своя стопанин. Това куче е отглеждано за паша на едър рогат добитък и е най-щастливо, когато има работа за вършене. Без стимулация то може да намери нежелани начини да се занимава (например деструктивно поведение или скитане, за да изследва). Но както повечето интелигентни кучета, много добре разчитат хората и често могат да предвидят следващия ход на своя човек.

5. Немска овчарка

Тя е лоялна, защитна порода, която има толкова много енергия и интелигентност, че понякога изглежда напрягаща или тревожна. Немските овчарки се нуждаят от работа, която да вършат. Нещо толкова просто като надзора и защитата на децата може да даде на тази порода чувство за цел. Тези кучета обикновено бързо усвояват обучението и се радват на изпълнението на задачи за своите хора. Затова е и най-често „назначаваната" порода за куче в аварийните и полицейски звена, например Планинската спасителна служба в страната.

6. Шетландска овчарка

Винаги наблюдава околната среда, нетърпелива да се учи или чака сигнал от вас, за да се заеме с дадена задача. Много добре четат хората и лесно разбират поведението, което се очаква от тях. Те са склонни да създават тесни връзки със своите стопани и са изключително отзивчиви към обучението.

7. Папийон

Не позволявайте на деликатния външен вид на папийона да ви заблуди; това е нещо повече от куче за разходка. Тези малки кучета са дружелюбни, бдителни и активни. Те могат да се сгушат в скута ви за малко, но след това ще търсят нещо интересно за правене. Подобно на много други малки кучета, папийонът има малко упорита жилка. Ако обаче направите обучението полезно (с награди с висока стойност), кучето бързо се възпитава.

8. Ротвайлер

Ротвайлерът е експерт в разчитането на хората, като изучава езика на тялото и лицевите сигнали. Тези кучета обикновено са много привързани и игриви с познати хора. Ротвайлерите могат да бъдат обучени сравнително лесно, след като спечелите доверието им. Те могат да се научат да извършват много действия и винаги ще наблюдават обстановката, за да се уверят, че всички са в безопасност.

9. Джак Ръсел

Териерът (както и близкородственият му Парсън Ръсел) е безстрашно, енергично куче с остър ум и упоритост в нрава си. Благодарение на своята енергия и умствени способности тези териери се отличават с отлични постижения в кучешки спортове, като аджилити. Тяхното желание да се движат може да направи обучението им предизвикателство в началото. Но поддържайте мотивацията им с награди и ще видите колко много сложни трикове могат да научат тези кучета.

10. Голдън ретривър

На пръв поглед той може да изглежда просто като щастливо, глуповато куче. Но голдъните са едновременно умни и огромни любители на хората и затова са отлични в обучението. Тези качества ги правят отлични служебни животни. Породата е отлична и в кучешките спортове. Преди всичко, голдънът може да се научи да се вписва в много различни видове домакинства.

Ако очаквате от кучето си да научи сложни трикове или надеждно да се включи в дадена работа, тогава има някои породи кучета, които може би трябва да избягвате. Не става въпрос за това, че тези породи са глупави. Те просто може да са трудно податливи на обучение или да са склонни към проявата на независим и твърдоглав характер. Сред породите, които често се учат трудно, са афганската хрътка и пекинезът. Сред кучетата, които обикновено са по-независими, са басенджи, борзой и шиба ину.

Австралийски овчарки
Австралийски овчарки
Немска овчарка
Немска овчарка
Парсън ръсел териер
Парсън ръсел териер
Шетландска овчарка
Шетландска овчарка