Няколко дизайнерски идеи

Нощите стават хладни, а слънцето е по-ниско в небето. То хвърля ярка светлина върху дърветата и храстите, докато се превръщат в цветни наметала.

Дните искрят от есенна слънчева светлина, обагрени листа и зрели плодове привличат вниманието ни. Наслаждаваме се на този мимолетен момент, знаейки, че есента е, както описва поетът, „последната най-прекрасна усмивка за годината“.

Тази година формирането на есенно-зимния градински пейзаж става под мотото: природна простота! Това не означава, че той остава без грижи.

Напротив, палитрата е измислена още по-внимателно и е заредена с цветовете на есента. Като цяло есенно-зимният ландшафтен дизайн се основава на лаконични проекти без сложни линии, отбелязват дизайнерите.

1. Игра със светлината 

Слънчевата светлина през есента може да бъде спираща дъха. Използвайте златото в градината, за да подчертаете сезонната й красота.

Японският клен под есенното слънце е несравнима гледка. Той веднага хваща окото с цвета на листата си и фантастично извитата форма на короната. При стари декоративни дървета ширината на короната понякога е два пъти по-висока от височината.

Линиите на това растение са перфектен пример за живописност. Японската кленова корона е многопластова или полупрозрачна, разкошно дантелена и почти безтегловна.

Кленовете с разрязани листа не трябва да се крият в градината. Засадете ги на видно място, например в зоната за отдих, близо до пейка, до поток или на брега на езерце.

2. Фокус върху текстурата 

Включете ефективни контрасти в текстурата. Един лесен начин да направите това е да изберете едноцветна палитра. Използвайте растения с различни форми и структура на листата.

3. Използвайте перспектива 

Потърсете зони във вашата градина, от които се разкрива панорамна гледка.

Например малка ливадна пътека, която води до пейка и фонтанче. Тревата е заобиколена с храсти и дървета като китайски кестен, дрян и азалия, чиито листа греят в ефектни есенни багри.

4. Природна простота 

Вечнозелените дървета, като японския червен бор, с красивата червеникава кора и интересната клонова структура правят впечатление през цялата година. А ниско засадените мащерка, карамфил, риган и хвойна чудесно се съчетават с дървото, без да отклоняват вниманието от него. Жълтите хризантеми зареждат пейзажа с цвят.

5. Смесете храсти с трайни насаждения 

Храстите дават постоянна структура и привличат интерес през цялата година. Включете ги сред вашите трайни насаждения и ги използвайте за фон.

6. Перголата 

Насладете се на красивите есенни дни, за да проектирате интересна пергола с пейка.

Можете да я облечете с катерещи растения, които подчертават красотата на есенния сезон. Освен това изолират пейката, украсяват я и закрива гледката зад нея.

Можете да ги засадите от външната страна на оградата, или да създадете декоративни огради между различните зони в градината. Важно е да се погрижите конструкциите да са достатъчно здрави.

7. Сезонните намаления 

Следете цените и намаленията при закупуването на големи растения. За тази цветна слонска трева, например, е лесно да постигнете споразумение за по-ниска цена в края на сезона.

8. Добавете водни ефекти 

Есенните цветове са хубави, но още по-добре е ако се отразяват във водно огледало.

9. Покажете реколтата 

Тикви, дюли, ябълки - всички плодове на есента, зърнените култури и сушените билки са чудесно допълнение към градината през есента.
Аранжирайте всичко в цветна комбинация. Можете да прибавите и царевични стъбла, кошници със слама и дори стари градински инструменти.

А ярките облаци на астрите и хризантемите ще добавят колорит в картината.

10. Използвайте контрастни цветове 

Само две растения са достатъчни за постигане на голям ефект.
Жълтите, зелените и лилавите цветови комбинации са страхотни, защото цветовете са един срещу друг на цветното колело.

11. Повтарящи се елементи 

Тук мащерката с лимонено оцветен цвят напомня на тревата Taglichtnelke, а сините цветове съответстват на лавандулата.

12. Впечатляващи съчетания 

Финолистните декоративни треви като Miscanthus sinensis „Morning Light“ изглеждат особено поразително до храсти като японски берберис ( Berberis thunbergii atropurpurea „Rose Glow“).

13. Изберете сезонна палитра 

Дърветата (като златна лиственица, на снимката) създават цветни петна през есента, докато тъмнозелените иглолистни дървета закотвят пространството.

14. Дайте фон на цвета 

Най-добрият начин да покажете ярък цвят, като жълтия, е на фона на тъмен екран. Тук дървото кацура (Cercidiphyllum japonicum) свети на фона на тъмнозелената американска туя ( Thuja occidentalis 'Smaragd').

16. Отглеждайте плодни растения 

Купете плодни растения през есента, когато можете да видите какво получавате. Любимите зимни плодове на дизайнерите са лилавозърнеста красавица ( Callicarpa bodinieri giraldii 'Profusion') и бялозърнеста снежна ягода (Symphoricarpos albus).

17. В сенчестите места 

Потърсете цветни растения, обичащи сянката, като многогодишна циклама съчетана с бръшлян (C. hederifolium) или C. coum (която цъфти през зимата). И двете растения хранят опрашители през студените месеци.

06-07-17