Тази година, поради мерките за срещу коронавируса,световно известното изложение за цветя в Челси, Великобритания - Chelsea Flower Show бе във виртуален формат. Но това не попречи на екипа за ландшафтен дизайн да дава съвети и вдъхновение с онлайн градински обиколки и разговори.

Експерти по градинарство подчертаха ползите на зелените площи за психичното здраве. А късметлиите, кото имат градинки, ги оцениха повече от всякога по време на ограничителните мерки.

Анкета на RHS установи, че 57% от хората, които имат градини и открити пространства сега ги оценяват повече, отколкото преди пандемията, а 71% смятат, че са им помогнали за психичното здраве.
А някои от темите, които се появиха през последните години, набират все по-голяма популярност: внимание към дивата природа, домашната градина и устойчивото развитие.

Градините лекуват

„Първото ми правило в градинарството е просто да седна и наистина да се наслаждавам на околните зелени площи“, казва ландшафтният дизайнер Сара Еберли.

„Човек се нуждае толкова много от духовен комфорт: спрете, излезте от рутината и просто седнете, слушайте пеенето на птиците или жуженето на пчелите...това се нарича живот “, добавя ландшафтният дизайнер Адам Фрост.

Наслаждавайте се често на гледките и звуците на природата. Отидете в парка, ако нямате собствена градина. И ако е възможно, прехвърлете домашния си офис в градината.

А телевизионният градинар Монти Дон споделя: "Много пъти съм писал и говорил за собствените си битки с депресията и през годините съм бил много подпомаган от лекарства, терапия, слънчеви лампи,йога и не на последно място от подкрепящото ме семейство...Но нищо от това не работи без балсама от докосването на земята. Засадете семе, което се превръща в красиво цвете и животът ви е неизмеримо обогатен. Просто седнете в градина и слушайте птиците и светът ви се представя в светлина, която дава сила..."

Пчели, пилета и ... таралежи

Пчеларството във Великобритания се е увеличило почти двойно за десет години. Това отразява общата тенденция в грижите за дивата природа.

Например Том Маси е превърнал градината пред къщата си в Лондон в морава, благоприятна за насекомите: „Поставянето на диви растения в градските пространства създава коридори с истинска природа - естествено местообитание за много различни насекоми“, коментира той.
Във Великобритания пилетата са 5 пъти по-популярни от домашни любимци, като хамстерите, сочи проучване, проведено тази година от ChickenGuard.

Те бяха демонстрирани на изложението в Челси, включително във виртуална разходка през градините Херефордшир.

А Лий Конъли обяснява как точно да се изрежат дупки в оградите, за да се помогнe на таралежите. Той дава и съвет за направата на временно жилище за таралежи: „Трябва да изрежете 15-сантиметрова дупка в голяма кутия, както и няколко вентилационни отвора; поставете конструкцията до оградата. Съберете листа, клонки и кора, но ги трупайте извън кутията, за да може животното да създаде своя собствена бърлога".

Отглеждаме храната си

Засаждането на семена, покълването им и след това хапването на пресни зеленчуци е радост, която все повече хора откриват.
Според готвача Реймънд Блан „Не ви е нужно много място, за да видите магията на отглеждането на храна“. Неговият балкон с размери 4,5 на 3,5 метра е пълен със зеленчуци и билки, отглеждани в контейнери. Асортиментът варира от боб, тиква и домати до картофи и билки.
И не е необходимо да имате специални лехи или контейнери. Адам Фрост например смесва засаждането на годни за консумация билки с ливадна градина: „Обичам идеята да вляза в градината и да набера билки, да ги сложа в салата или да ги използвам в сандвич“.

По-органични

Независимо дали става въпрос за храна, почистващи препарати или градини, много от нас се стремят да намалят употребата на химикали. Създателката на "Био градината в долината Йо", Сара Мийд, обяснява защо работи по този начин: „Биологичното градинарство е полезно за природата“. Ключът към пълното развитие на растенията, казва тя, е почвата. „Ако е богата на хранителни вещества и добре поддържана, без химикали и пълна с микроорганизми и червеи, които вършат по-голямата част от работата за нас, тогава градината ще има разкошни, здрави растения, които ще устоят навън."

„Ако видите муха, не се тревожете. Идете на чаша чай “, съветва Сара Мийд. „Следващият път, когато излезете в градината, ще видите, че някой вече яде мухите. Това е природата. Например [във фермата] храним птиците през зимата, но спираме през лятото, за да ги насърчим да се хранят с вредители".

Изобилие от растения в дома

Дизайнерите на изложението подчертаха ролята на стайните растения, отразявайки тенденцията към озеленяване на интериора. Ако преди няколко години можеше просто да поставите цвете на масата и да окачите еко-гирлянд на рафтовете, сега настъпи време за изобилие от растения в дома.

Ян Дръмонд, който често работи с интериорно озеленяване, предложи начини за създаване на оазис в стаите: „Първо огледайте пространството и запомнете къде има пряка светлина и как тя пада и се променя през деня. Създайте вид пейзаж, като използвате различни височини на растенията, различни нюанси и текстури на листата. Поставете растенията си на пода, на маси и дори ги окачете на тавана, за да създадете озеленяване на различни нива особено ако пространството е ограничено. Това ще смекчи линиите на архитектурата и мебелите и ще създаде приятно пространство.