Пита редовната ни читателка Силвия Маринова

Ако сте забравили да купите от магазина бакпулвер, можете успешно да го замените с продукти, които обикновено се намират в кухнята. Има няколко ефективни заместители, които могат бързо да накарат тестото да бухне и да го направят пухкаво. Не забравяйте, че една чаена лъжичка побира около 10 грама бакпулвер. Това е точно количеството, което се съдържа в едно пакетче, закупено от магазина.

Кои са продуктите, които могат да заместят бакпулвера? При това искаме крайният резултат да бъде същия, като при използването на набухвателя от магазина.

Содата за хляб, алкохолът или газираната минерална вода ще свършат работа. Препоръчително е да изберете заместител, като се съобразите с типа тесто, което ще месите. Не забравяйте да вземете предвид пропорциите.

Сода за хляб

Най-лесният и достъпен начин е да използвате обикновена сода за хляб без други добавки. Този вариант е подходящ за всякакъв тип тесто – парено, маслено или тесто за кекс. Една чаена лъжичка сода за хляб е равна на едно пакетче бакпулвер на прах. Добавете натриев бикарбонат директно към брашното, преди да замесите тестото.

Содата за хляб е чудесен набухвател. След като температурата във фурната достигане 60 градуса, в тестото започва процес на бурно отделяне на въглероден диоксид, което прави тестото пухкаво. Препоръчваме ви негасената сода да я прибавяте към теста, в които присъстват млечни продукти (кисело мляко или сметана).

Сода с оцет

Този вариант на „домашен бакпулвер“ е подходящ за парено, маслено и ронливо тесто. За да замените едно пакетче бакпулвер смесете половин чаена лъжичка натриев бикарбонат с четвърт лъжица оцетна киселина. Получената смес изсипете веднага в тестото.

Имайте предвид, че неразтворената сода може да съсипе печивото ви. Тестото придобива зеленикав оттенък и неприятен вкус. Ако рецептата за тестото не предполага използването на кисели съставки, содата трябва да бъде загасена с оцет. Добавете сместа към тестото незабавно, докато още протича химическата реакция.

За разлика от тестото, към което е добавен бакпулвер и което може да престои известно време, преди да се пече, то това, което съдържа гасена сода, трябва да се постави веднага във фурната.

Алкохол

Някои алкохолни напитки могат да заместят бакпулвера. В тези случай спиртът помага да получите въздушно кексово тесто. Една супена лъжица алкохолна напитка е достатъчна за килограм тесто. Алкохолът може да се добави към течните съставки или да се замеси в тестото. Той придава въздушност на печивата, като намалява лепкавостта на пшеничното брашно.

Препоръчва се за масленото тесто да се използва ром или коняк. Друго положително качество за добавянето на алкохолни напитки е, че те придават на сладкишите невероятен аромат. Водка се добавя към тестото с мая.

Газирана вода
За да приготвяне на кексове можете да използвате и обикновена газирана вода. Най-важното е напитката да не съдържа захар или оцветители, които могат да развалят вида или вкуса на готовия сладкиш.

Разбити на пяна белтъци
Приготвянето на тортени блатове изисква добавянето на бакпулвер. В дадени случаи обаче можете да се справите и без набухватели.

Рецептите за приготвяне на торти предполагат използването на яйца. Разбитите на твърда пяна белтъци могат да заместят бакпулвера.

Необходимо е да се разделят жълтъците от белтъците и последните да се разбият на пищна въздушна пяна, която внимателно се прибавя към останалите продукти. При смесването използвайте дървена лъжица или сладкарска шпатула. Важно е да поставите блата във фурната веднага, за да не спадне тестото.

Как сами да си направите
Има няколко начина за приготвяне на бакпулвер, но повечето кулинари предпочитат да използват класическата рецепта, подходяща за всякакъв вид тесто. Една лъжица от домашната подправка се равнява на 1 пакетче бакпулвер. Получената смес трябва да се добави към брашното и да се разбърка старателно преди да се замесва тестото.
Рецептата: 5 супени лъжици сода за хляб, 3 супени лъжици лимонена киселина или оцет, 12 супени лъжици царевично нишесте. Може да използвате пшенично брашно вместо нишесте.
Изсипете изброените съставки в напълно сух стъклен съд. Разбъркайте добре с дървена лъжица.

Внимание! Ако нямате дървена лъжица под ръка, използвайте дървен шиш. Металните прибори са неподходящи, тъй като активират преждевременна химична реакция.

Бакпулверът с лимонена киселина може да се съхранява неопределено време, докато този, който е приготвен с оцет трябва да се използва веднага.

Домашният бакпулвер е много по-добър от купения от магазина. Много кулинари предпочитат да пекат сладкиши с домашен бакпулвер, тъй като такива сладкиши имат превъзходен вкус и остават пресни дълго време.