Те имат висок коефициент на полезност при спечена почва, в борбата с плевелите и в биологичното земеделиие, смятат специалистите

Освен другите проблеми, които създава, сушата допринася радикално за получаване на кора от спечен повърхностен почвен слой. Той силно препятства естествените процеси в почвата. В същото време пречи на нормалната работа на култиваторите и другите съоръжения за подготовка на нивите за сеитбата. При това положение на помощ идват едни, непретенциозни на пръв поглед, машини, за които земеделците не винаги се сещат или нямат нагласа да ги използват. Така усложняват и излишно натоварват култивационните агротехнически мероприятия, есенни и пролетни. Става дума за т.нар. ротационни брани с разновидности, наречени роторни мотики. В големите земеделски държави в Америка, Европа Азия те заемат достойно място сред почвообраборващите машини, особено там където често се наблюдават климатични обрати. Практиката е доказала, че с тях се върши

твърде полезна работа при екстремни условия

Нещо повече, тяхното използване има пряко отношение към запазване на структурата на почвата, към съхранението на влагата в нея, както и към почвената аерация.

След като разтрошат твърдата почвена кора ротобраните отварят възможност за резултатна работа на дисковите брани, култиваторите, нормални и стърнищни, както и за комбинираните машини. Иначе казано, съдействат продуктивно за навременната подготовка на обработваемата земя за сеитбената кампания. Създават условия за запазване на нормалното здраве, жизненост и развитие на растенията. В същото време имат и друго, твърде важно, задължение - да унищожават, стари и новопоявили се, плевели, като срязват дори и корените им.

Ротационни брани, предназначени основно за разрушаване на почвената кора, има в навесни и прикачни версии. Конструкторите са предвидили всеки модел да бъде съставен от секции, които се свързват и управляват хидравлично. Така се осигурява висока производителност, точно копиране на релефа в нивата и

еднаква дълбочина на обработката

която варира от 2 до 10 см. Дълбочината се определя чрез прецизно регулиране.

Работните органи са звездообразни или игловидни дискове, съобразени с европейските стандарти. Моделите от последните години на едни или други марки са предназначени за работа и според изискванията на новите безорни технологии, включващи и слята обработка.

Ротационните агрегати са компактни, леки за управление и обслужване, проявяват подчертана икономичност, утвърждават ползвателите на този по-различен инвентар.

С ротационните брани /мотики/ от серията BRN на украинската фирма Технопол може да се извършва цялостна и междуредова обработка на всякакви зърнени и технически култури. Те работят безпроблемно във всички видове почви. Специалистите са доказали, че използването им осигурява високо ниво на механичен контрол на плевелите, като ги изкоренява и унищожава. Мотиката може да служи освен за разхлабване на почвената кора и за внасяне на торове или хербициди в почвата. Друга важна

особеност е, че тя щади растенията

Повредите по тях при работа с нея обикновено са около 1%. Това я определя като подходяща и за биологично земеделие.

Има два режима на работа на този тип брани. Единият е наричан ЛЕК. При него работните органи /звездите/ се огъват по посока на движението и осигуряват почти вертикално проникване на игления зъб в почвата, което не уврежда растението. Може да се добавят и торове. Така се постига особено актуалното днес изискване с едно минаване на инвентара да се извършват 2 или три обработки.

Другият е АГРЕСИВЕН. Той е наричан така, защото звездоподобният диск е насочен чрез огъване на иглата срещу движението. Тогава ефектът върху почвата се увеличава. Този вид работа е подходящ преди сеитба, както и за стърнища при непрекъсната и интензивна обработка на земята.

Колкото по-висока е скоростта, толкова повече се разрохква почвената кора. В същото време се получава и много добра аерация. Това допринася за рязко

намаляване на въглеродния диоксид

от горния почвен слой и заместването му с кислород и азот от въздуха. Създават се нужните условия за натрупване на тези елементи в кореновата система на растенията, което значително ускорява биологичните процеси. По този начин се гарантира равномерно, плътно и пълно развитие на посева.

Ротационните брани лесно се адаптират към изискванията на културата, към местните условия, характерни за почвата, към климатичната обстановка и т.н. Тези особености на машината осигуряват най-добри резултати в развитието на посева и запазват висока неговата жизненост и устойчивост на стресови ситуации. Обикновено моделите от това съоръжение имат

производителност от 4 до 11 ха/ч

работна скорост от 12 до 20 км/ч и работна ширина от 3 до 10 м. Теглото на ротационната брана с марка Технопол варира, според модела и типа, от 900 кг до 4 т и повече. Мощността на трактора трябва да бъде от 80 до 160 к.с.

Ротационната брана, проектирана за активна междуредова обработка на полета за широк спектър култури, се използва и директно за унищожаване и почистване на предишно заплевеляване и на новопоникнали плевели. Те се заравят и смесват с почвата, където по естествен път се разграждат от микроорганизмите. Използва се и друг подход - изкорененяват се и така изсъхват на повърхността. В същото време основният посев няма да бъде увреден, заложеният в него добивен потенциал ще бъде съхранен.

Пример за такава полезна машина е ротационната мотика SUNRISE от серията MR на МАДАРА, Шумен, с която имаха възможност да се запознаят посетителите на големия щанд на фирмата на техноизложението АГРА 2020 в Пловдив. Освен, че извършва повърхностна обработка и разрохква почвата,

с нея се извършва аерация

и се води успешна борба с плевелите. Различните й модификации работят с трактори с мощност от 40 до 220 к.с. Работната ширина на съоръжението е от 2 до 12 м. Броят на работните органи е от 24 до 136 зъбчати колела /звездовидни дискове/ при междуредие 17,5 см. SUNRISE работи на дълбочина до 8 см и със скорост до 12 км/час. При нея действа индивидуално-пружинна "non stop" защита. Теглото на мотиката варира в различните й варианти от 650 кг до 6 т.

И прикачната компактна ротационна брана John Deere от серия 400 успешно се справя с проблемите на горния почвен слой. Тя има работна ширина 8,5 м и разбива кората с 90 мощни ротодиска. Теглото й е до тон и половина. Ротационите на John Deere са добре познат инвентар за европейските фермери. Модел 400 работи със скорост от 12 до 24 км/ч, нужна е теглителна сила от 110 и нагоре к.с. в зависимост от категорията и състоянието на почвата.

С работни ширини от 4,50 м и 6,00 м, друга известна в машиностроителния бранш агрокомпания APV наскоро представи нови ротобрани. Те са подходящи и за механична борба с плевелите, и за разрушаване на почвената кора, както

и за оформяне на бразди

в полета, където това е нужно. Като предимство при тях се изтъква използването и на специализирани звездообразни дискове за борба с плевелите. При скорости между 10 и 25 км/ч, изкоренените от машината плевели се смесват и с други растителни остатъци, раздробени от браната. Така в почвата те по-бързо угниват и получените хранителни вещества и елементи като азот и др. се абсорбират пълноценно в нея. Ако стопанинът извършва и едновременно торовнасяне за семената и растенията, се получава интензивна, благоприятна среда за развитието им.

Машините лесно се адаптират към терена и са пригодени с лекота да избягват различни препятствия - камъни, дървесни парчета, големи твърди буци и др. На рамата са монтирани два звездни пръстена с по 16 диска. Тези ротациони, както и сродните машини от други марки и модели, са универсални по своя характер и могат да се използват в почти всички култури. За моделите от серията RS на APV е необходима тракторна мощност от 100 до 150 к.с.