Хасан Юсуф доказва, че бизнесът е с широко отворени врати за находчивите

 

Радина ИВАНОВА

С 15 милиона лева инвестиции за 2018 г. разградското село Дянково завоюва титлата „Моторът на Разград“, дадена му от местните. Немалка част от инвестициите са в сектор земеделие и храни, към които се числят мандри, цех за метален амбалаж за химическа и хранително-вкусова промишленост, бъдеща фабрика за булгур, както и

най-новата кравеферма,

изградена по холандски модел
и в експлоатация от миналата година. Собственикът й е Хасан Юсуф, родом от Дянково, инвестирал близо 3,5 милиона лева с лични средства и банков кредит.

Инвестицията включва: машинен парк (трактор John Deere, фадрома Claas, силажокомбайн Claas Jaguar, американска силажораздавачна машина „Пейгон“, тороразпръсквачка Joskin), 100-кубиков воден резервоар, който държи 15 градуса на водата независимо от времето и с хидрофорна помпа се изпомпва при кравите, 2 халета за над 200 бройки крави и телета, доилна зала с оборудване на „Гея“, станок за подрязване на копита и „болница“ (място, в което автоматично се отделят болните крави – чипът на врата не им позволява да преминат към доилното помещение). Дейността в стопанството е максимално автоматизирана, софтуер на “Гея” следи растежа и здравето на всяко животно.

Иновациите не спират дотук. Вертикални вентилатори отвеждат вредните емисии. През топлите месеци фермата стои отворена, а през студените - автоматизирани полупрозрачни стени, които се вдигат отдолу -нагоре, защитават животните във фермата. В халетата добитъкът стъпва върху меко покритие, меки матраци на боксове за почивка предлагат допълнителен комфорт на животните. Поилките осигуряват постоянен достъп до вода без човешка намеса. Цялата ферма е изградена върху септична яма. Отпадъкът пада в нея, като с помощта на миксери и добавена вода става на „боза“. Торът се изпомпва в цистерна и се разпръсква по нивите.

Хасан Юсуф е закупил и 800 дка в землището на Дянково за около 1 млн. лв., на които сее царевица за силаж и люцерна. След време възнамерява и да продава от своя тор на други земеделци от региона.
Само преди няколко дни той е подал заявление по мярка 4.1 от ПРСР за разширение на кравефермата с още 2 халета. Целта му е да достигне над 200 млечни крави, от които да изкарва 10 тона мляко на ден. Масово се възползват от мерките, защо да не се възползвам и аз, казва си стопанинът. Въпреки, че е събрал достатъчно точки, дори и да 

не бъде одобрен, това няма да спре

стремежите му към разрастване.

Закупил е вече 100 декара в съседство. Въпросът е не за 10 години, а за 3 да бъде изплатена инвестицията, пресмята той. Проектите по 4.1 са до 500 000 евро, толкова е разрешението, напомня той. “А моят струва 1,3 млн. лв., следователно трябва да дам към 400 000 лева от собствения си джоб. Собствено участие също има, но целта е да се увеличат животните и работните места. Не да се вземат пари от европрограмата и да не се прави нищо.”

Щом е построена, както трябва, щом се отглеждат качествени животни, фермата не може да е на минус, вярва Юсуф. Той е заложил единствено на породата Холщайн. Трябва да дават мляко, за да печелим, казва той. Ако ги храниш правилно, млечните дават по 60-70 литра на ден. Неговите, които и развъжда, не падат под 50 литра. Дои ги три пъти на ден – в 6, 14 и в 22 часа. Млякото го предават в 9 часа.
Млечна и качествена порода, правилно отглеждане и селекция гарантират и високото качество на млякото, а от там и по-висока цена. Именно затова мандрата, с която работи (повече за мандра „Лудогорие“ четете в следващия брой на в. „Български фермер“), прави кашкавал “Златна селекция” само от неговото мляко без примес на други млека. Заради доказаното качество фермерът получава и по-висока цена, отколкото негови колеги от региона.

“Имаме една юничка за топ 100 в света, ще дойдат да й вземат ген. Бащата е номер 1 бик в света, а майката е израелска кръв, дава много качествено мляко и много литри. Генетиката на това животно е перфектна. Ако е в Англия или Германия ще струва към 3-5 хиляди евро в това състояние”.

Питам го за продан ли е. “Няма да я продам, ако ще и 10 хиляди да ми дадат. Не всичко е пари. Специален подарък ми е от един клиент, който е купил 3 юнички сестри за 12 хиляди евро. Като отворихме фермата, едната ми я подари. Казва се Сандра, само тя е с име. Ако дойде фермер тук, няма как да не я забележи”, показа я Юсуф.

Успоредно с дейността по фермата той внася бременни елитни юници от Германия. Целта е да подновява стадата в страната с по-елитни животни.

Щом всички ядат, значи са много добре, продължава разговорът ни пред юниците, половината от които са за продан. „Още от малки им увеличаваме търбуха, за да дават повече мляко. Виж и как си играят – това значи че здравословно са много добре. Щом няма легнало, перфектни условия имат“.

Питам го от къде черпи опит и има познания как се изгражда и стопанисва една „умна ферма“.

От чужбина, отговаря той. На 20 години, след като завършва казарма, заминава за Холандия без да знае езици. „Намерих работа в най-голямата кравеферма на Холандия във Венрай. Там работих 5-6 години,

сам доях 1200 крави.

Дори имаше статия за мен, за най-добрия дояч на Холандия за 2001 година“, разказва Юсуф. Обиколил и други ферми в Холандия и Германия. За 12 години, като работник в европейското селско стопанство, предприемачът видял плюсовете и минусите на кравефермите и ги предвидил още с проектирането на своята. Дава ни и няколко малки примера.

Височината е много важна, билото не трябва да пада под 10 метра, за да може да се върти амонякът. Ако на теб не ти е добре и не можеш да дишаш, значи и на животните няма да им е, обяснява той.

Широчината на хранителните пътеки също е от значение за удобството на стопаните. „При тях (Холандия, Германия – бел. ред.) е четири метра. Аз я направих 5 метра, защото като раздават храна, ремаркето им настъпва силажа. При мен има място“, показва Юсуф.
Работата в чужбина му отворила още една врата. “Искаха ме един, втори, после трети човек. После ми предложиха да си отворя фирма и да доставям работна сила от България. Като видяха как работят нашите българи, започнаха да ни търсят”, започва историята на своя успешен първи собствен бизнес, който и сега движи. В първите две години, когато карал и обучавал по 5-10 души, продължил да дои наравно с тях. Но станали 60-70 работници и през 2013 г. се преориентирал изцяло, включително и към мисълта за собствена ферма.

В момента фирмата му за предоставяне на работна сила работи с 22-ма големи клиенти от Германия и около 180 работници.

Честността е път към успеха
смята Юсуф. “Разчува се, ако си честен с работниците, ако не ги лъжеш, те сами идват. Имам работници, които от 10 г. не са ме напускали, значи са доволни. Осигурявам ги тук на парите, които взимат там. Внасям близо 150 000 лева осигуровки всеки месец към нашата държава, не към Германия.”

Във фермата също цари разбирателство. Там работят 5 души от селата Дянково и Ясеновец, които се редуват през ден. А с разширяването ще се разкрият още работни места. „Ако си точен със заплати, с отношение и обещания и си учтив към работника си, няма как да бърка. Ти можеш само да кажеш – това направи, а как ще го направи, си е негова работа. В края на краищата 24 часа не мога да съм тук”, казва Хасан Юсуф.

Веднъж задвижили се,

бизнесът е колело, което не спира своя ход

Но административната тежест е тази, която може да го забави. „Отне 2 години, докато промених предназначението на земята, която се водеше земеделска. Само документално. Трафопост купих, вода прекарах. През януари 2019 г. взехме разрешителното за строеж, а само 3 дена след това дойдоха първите крави", прави сравнение той.

Според Хасан Юсуф субсидиите могат да са силен коз, стига да се дават на ефективните стопанства. „В Германия нямат тези субсидии, а колко повече печелят - от какво печелят? Такива ферми трябва да имаме – с по-малко персонал, всичко роботизирано и елитни крави. А не като нашите - на паша да излиза, на ръка да дои, така няма как да печелим. На служителите в министерството бих казал: да обиколят фермите, които наистина влагат за разширяване и създават работни места, да видят резултати и да решат кой заслужава финансиране. Защото не малко фермери кандидатстват за евросредства, но фермата им е същата. Няма разширение, няма подобрение и пак не печели. Не може да печелиш 10, а да харчиш 20. Това не е бизнес“.

А Хасан Юсуф има и още един - семейството му държи кафене в Разград.

Цялата ферма е изградена върху септична яма.
Цялата ферма е изградена върху септична яма.
Оттук цистерна събира миксирания органичен тор, който Хасан пръска по нивите си.
Оттук цистерна събира миксирания органичен тор, който Хасан пръска по нивите си.
Това е Сандра, юница от топ 100 в света.
Това е Сандра, юница от топ 100 в света.
Широчината на хранителната пътека е 5 метра, показва ни Юсуф.
Широчината на хранителната пътека е 5 метра, показва ни Юсуф.