През есента е допустимо подхранване със захарен сироп в малки количества

Октомври е с високи есенни температури. Пчелите облитат, а нектарът е недостатъчен Затова се налага допълване на хранителните запаси. Спешно

осигурете медени пити или мед

на пчелните семейства.

Специалисти не препоръчват подхранване със захарен сироп, но това правило важи при хладно време и през зимата. Защото тогава пчелите са с намалена активност и работоспособност. И не могат да преработват сиропа напълно. Той остава незапечатан в питите, поглъща вода, ферментира и става негоден за зимна храна.

Но за да презимуват спокойно пчелите, всеки пчелар трябва да осигури:

* 1,5-2 кг мед на междурамие за силните семейства и

* 2,2-2,5 кг на междурамие за слабите.

Но в случая не става дума за зимно хранене, защото пчелите са активни и летят, но не носят храна. Затова през есента е допустимо подхранването със сироп в малки количества.

Риск от изчерпване на зимните запаси!

Есента е твърде топла, пчелите излизат, подлъгани от високата температура, но нищо не събират.

Пчелите работнички се амортизират

а запасите от нектар и мед се топят с голяма скорост. Затова е добре пчеларите да започнат подхранване с мед, за да не загинат пчелните семейства от недостиг на храна.

Повечето пчелари в страната споделят, че за втора поредна година добивът на мед е нисък. В някои райони е по-добър, в други - по-слаб. Причините са високите температури през лятото и трайното засушаване.

Между 40 и 60% по-малко мед

са получили пчеларите в сравнение с миналата година. А тя бе слаба пчеларска година. В традиционно медоносен район като Плевен средният добив е от 10 кг. Това е изключително недостатъчно. Средно за страната добивът е около 19 кг от кошер. В същото време в Североизточна България количествата са значително по-големи – от 30 до 50 кг от кошер.

Друг тревожен факт

Пчелари припомнят, че тази година в районите с интензивно земеделие, където земеделските култури се третират с препарати, се наблюдава и голям процент отровени пчели. Загубата на хиляди пчелни семейства повлия негативно на медосбора.

Оптимален температурен режим

Стесняването на гнездото облекчава пчелите при поддържането на оптимален температурен режим през зимата. Мястото му зависи от силата на семейството:

* При по-силните семейства гнездото се съсредоточава в южната страна на кошера.

* При средни и слаби семейства то се сформира в средата и се ограничава от двете страни с преградни дъски. Зад тях се поставят топли изолационни материали.

При липса на вода пилото намалява

За да се развиват нормално пчелните семейства, не са достатъчни само резервите от мед и полен, а е необходима и вода. Коментирайки споменатия проблем, много пчелари стигат до заключението, че пчелните семейства са се развивали много добре и са имали много пило. Но поради

промяна на времето – ту хладно, ту топло

пилото е намаляло чувствително.

Резултатът от този, непознат за някои, проблем е появата на канибализъм в пчелното семейство.

Предотвратяването на това явление може най-просто да се реши по следния начин: сипвайте сироп 1:1 в дните, когато след силен и студен вятър или захлаждане, пчелите не са били в състояние да набавят необходимото количество вода. Препоръката е подхранването, т. е. поенето на пчелите, да се прави в най-топлата част от деня.

Гарантирайте зимния комфорт

Слънчевите и топли дни ще стават все по-малко. Ще има дъждове и дори сняг през октомври. Затова:

1) Запазете кошерите сухи.

2) За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на височина 20-25 см над земята.

3) Ако семействата не са третирани срещу вароатоза или са третирани с препарати с по-краткотрайно действие, се прави допълнително третиране с някой акарициден препарат.

4) Особено важно е да не се допусне зазимяване на болни от американски гнилец семейства. Болните семейства се унищожават, а инвентарът се дезинфекцира.

5) Инвентарът на пчелина се почиства и прибира на сухо място. Ако се налага ремонт, той се прави в удобно за пчеларя време.

6) След приключване на зазимяването на пчелните семейства всички данни за тях се нанасят в тетрадка или бележник.

Защо облитането е здравословно?

При облитането пчелите изхвърлят обикновено 60 - 70% от фекалното съдържание, което вече ги поставя в свръхоблекчен режим.
Te се успокояват и са в състояние да поддържат съответния топлинен режим, развиват своята кърмаческа дейност.

В някои случаи може да се предотврати ранен и вреден размножителен процес, т.е. да се угаси инстинктът за размножаване.

Защо семействата в пчелина са различни?

През есента най-различни гризачи изострят инстинкта за размножаване, който в случая е вреден. Трябва да имате предвид, че качественото състояние на различните семейства в един пчелин е различно.

Защото:

* Едни са силно амортизирани, с препълнено дебело черво от остатъчни несмлени вещества (изпражнения).

* B същия пчелин може и винаги има семейства, които са в критично състояние. През топлите дни излизат от семейството на т. нар. очистително облитане.

Търтеи в кошера и през есента?

Какво се случва с търтеите зависи от взаимоотношения между пчели работнички - търтеи. Пчелите работнички се грижат за търтеите без оглед на това дали търтеите са излюпени в собственото семейство или в друго.

Но грижовното отношение е само през размножителния период, т. е. когато действа размножителният инстинкт. Всъщност това грижовно отношение позволява на търтеите да влизат в чужди кошери, дори в чужди пчелини, където пчелите работнички ги приемат благосклонно.
Към края на активния пчеларски сезон, когато размножителният инстинкт затихне, а пчелната паша намалее, търтеите са излишни. Пчелите ги изолират на дъното или до стените на кошера, като не им позволяват да достигнат питите с мед. След известно време, когато търтеите вследствие на глада са омаломощени, пчелите ги изхвърлят от кошера. Останали навън без грижи и храна, търтеите загиват.

Но има случаи, когато пчелните семейства запазват търтеите в гнездата и се грижат за тях и през есента. Това може да се наблюдава само

* при пчелно семейство без майка (осиротяване);

* ако в резултат на дълго осиротяване семейството е станало търтовка

* или при семейство с неоплодена пчелна майка.

Защитете кошерите от вятър

Ветровете са истинско бедствие за пчелина.Но на този факт все още не се обръща внимание от пчеларите.

* Един открит отгоре кошер, без покривна кутия (покрит само с телена мрежа), напълно защитен от външните течения на вятъра, ще презимува много по-добре.

* Пчелите ще бъдат слабо амортизирани, за разлика от друг - нормално зазимен, но попадащ под ударите на дълготрайните ветрове.