Отговаря нашият консултант инж. Николай Бакалов

Няколко наши редовни читатели питат как трябва да се справят, когато им се наложи да откислят гроздовата мъст или виното.
По този повод ви представяме експертните съвети на нашия консултант инж. Николай Бакалов, който обяснява при какви обстоятелства с какви добавки и в какви концентрации трябва да се работи при домашни условия.

Отговор:

Когато гроздето, което се налага да се използува за вино, е с ниско съдържание на захар - под 20%, то съдържа повече киселини от зрялото грозде.

Тогава естествено се налага да добавяме захар, за да достигнем стойностите от порядъка на 22-24% захар.

Ако след ферментацията виното съдържа повече киселини от нормалното, разбира се, че ще има неприятен кисел привкус. Не дай Боже виното да мирише на оцет, за което причина е високото количество винена киселина в него. Тя задължително трябва да се намали, ако не е станало много късно, чрез специална обработка, наречена откисляване.

Да обясним сега как трябва да се проведе откисляването на гроздовата мъст или виното.

Ако ви се е наложило да използвате по различни причини недозряло или зелено грозде, знаете, че то съдържа високи количества винена и ябълчна киселина.

Именно в подобни случаи се прилага въпросното откисляване на мъстта или кашата. А когато се закъснее и тази операция се пропусне, тогава се прибягва до откисляване на младото вино.

Откисляването се извършва най-ефикасно по няколко начина.

* С калиев бикарбонат, където 1 грам от него неутрализира 0,77 грама винена киселина.

* С калциев карбонат, където 1 грам неутрализира 0,67 грама винена киселина или 1 грам винена киселина се неутрализира с 1,493 грама калциев карбонат.

* С калциев хидроокис /варно мляко/ - получава се чрез разтваряне на гасена вар с вода.

При добавянето на откисляващото средство, стопаните да знаят, че кашата трябва да се разбърква непрекъснато и да се внимава да не се предозира откислителят.

При откисляването и по-точно при дозирането най-често се намаляват 1 до 2 грама на литър винена киселина.

По-високи дози на откисляващите средства са недопустими, защото вече ще допринесат и за влошаване на качеството на виното.