Преди да я внесете вкъщи обърнете внимание на някои основни неща

Най-накрая сте решили да добавите котка към семейството си. Честито! Тя може да стане отличен съквартирант - страхотен слушател, изключително спретната и рядко задига дистанционното.

Въпреки това, котките се нуждаят от някои специални предмети, препарати и дългосрочни съображения. Преди да донесете вкъщи новия си домашен любимец, трябва да помислите за начина си на живот и да съобразите тенденциите на котката с него.

Проучете кои породи може да са най-подходящи за вашия дом. Ако осиновявате, говорете с персонала на приюта, който се грижи за котките - те знаят коя е мързелива, коя винаги е готова да играе и т.н.

Подгответе тоалетната

Ако никога преди не сте имали котка, може да решите да купите тоалетна и да я подхвърлите в мазето да речем. Това би било грешка - въпреки че обикновено са спокойни съквартиранти, мъркащите ни приятели могат да бъдат придирчиви към своите тоалетни.

Според специалистите навиците за тоалетна са един от най-често срещаните проблеми при навлизането на нови котки в дома. Избягвайте всякакви места с голям трафик или шум (ако определената за тях тоалетна не е спокойна, котките ще намерят по-удобно място да си свършат работата).

Различните животни имат различни предпочитания, що се отнася до детайлите, но като цяло ще ви е необходима хубава, просторна кутия и постеля без аромат. И преди всичко, поддържайте чисто - много, много чисто. Точно както не бихте искали да използвате тоалетна, в която не е пусната водата, вашата котка няма да подходи добре към неизчистена кутия.

Бъдете щадящи към драскането

Няма такова нещо като котка, която не драска. Това е естествена нужда. Когато драскат, те освобождават напрежението в раменете си и оставят аромата си.

Ако искате да предпазите мебелите си от нокти, инвестирайте в подходящ стълб за драскане. Потърсете нещо достатъчно високо, върху което да се разтяга възрастна котка, и се уверете, че е достатъчно здраво - едно от примамливите неща на дивана ви е, че не се движи, за разлика от крехките стълбове.

Определете менюто

Ако на кухненската маса през целия ден има чиния с топло брауни, може да ви е трудно да поддържате теглото си. Същото важи и за котките. Не всички ще спрат да се хранят, когато са сити.

Вместо да оставяте пълна купа за котенцето, за да яде, когато реши, поговорете с вашия ветеринарен лекар, за да определите зададените порции и часове на хранене. Напомняме и за топките за хранене, които карат котките да работят за храната си, както биха направили в дивата природа.

Намерете време за игра

Не е нужно да водите котката си на ежедневни разходки, но това не означава, че тя се задоволява да лежи на дивана цял ден.

Много хора си мислят: „Нямаме време за куче - нека вземем лесен домашен любимец.“ Но котките се нуждаят от активност всеки ден - ако не им дадете нещо за лов, те ще намерят. И това може да са глезените ви.

За да бъде котката ви щастлива и здрава, ангажирате я в интерактивни, енергични сесии за игра няколко пъти на ден. За да призовете ловните инстинкти, изберете играчки, имитиращи плячка, като пернати птици и кожени мишки.

Мислете вертикално

В дивата природа котките се катерят по дърветата, за да наблюдават безопасно заобикалящата ги среда. Доброто, солидно, тежко котешко дърво е почти толкова важно, колкото тоалетната. Котките се нуждаят от вертикално пространство, за да се чувстват сигурни и спокойни.
Ако в дома ви няма място за котешко дърво, проявете креативност. Освободете малко място от рафт за книги, създайте пътека до горната част на хладилника или инсталирайте специфични рафтове за котки.

Дори естествено спокойна котка може да бъде стресирана от нова среда. Съществуват дифузери, които разпръскват пари без мирис, имитиращи котешки феромон. Те помагат за отпускането на котките. Поставете един в района, където котката ви ще прекарва по-голямата част от времето си. Това ще помогне да я настаните бързо в новия ѝ дом.

Въпреки че новоприетото ви коте вероятно ще се прибере у дома здраво, планирайте да го заведете при ветеринаря за запознанство. Подгответе списък с всички въпроси, които имате по грижите за котката.