Преди близо 15 години желанието за създаване на биологично стопанство в Португалия събира журналиста Карлош Симоеш и Катарина Хоаким, агроном, изследващ почвите. За да изпълнят своята мечта, те се отказват от градския живот. Но начинанието се оказало с перипетии. Три години търсили земя, докато успеят да се сдобият с 13-хектарова градина, на която днес отглеждат цитрусови плодове, ябълки, круши, сливи, праскови, кайсии, орехи, бадемови ядки, къпини и боровинки. Редом до финансовия аспект качеството на земята било едно от ключовите предизвикателства, пред които били изправени първоначално.

„Когато за първи път видяхме земята, веднага разбрахме, че поради наклоните и различните градиенти, различното излагане на слънцето и ерозията, трябва да действаме по малко по-различен начин“, споделя Карлош.

Двамата бавно напредват в преодоляването на тази трудност чрез иновативни практики за опазване на почвата и водата, които допринасят за здравето и производителността на почвата. Такава е системата Ключови линии (keyline system), която забавя концентрацията на потока на дъждовна вода, който може да увреди земята. „Това е система, която според топографията на нашата земя, начертаваме линиите на засаждане, ориентирани по начин, в който вървят винаги от по-висока точка на центъра на долината към по-ниска точка на билото, за да са на релевантна височина. По този начин се гарантира равномерното разпределение на падащата дъждовна вода“, обяснява журналистът.

„Нашият проект не е само вдъхновение за фермерите, правещи биологично или пермакултурно земеделие, а се отнася и за конвенционалните земеделци. Бихме искали да им го покажем, включително и на тези, които се интересуват от предприемане на дейности в селското стопанство и имат малко знания“, споделя Катарина.

Така, заедно с производството на плодове, интегрирани в къси вериги, те добавят стойност на своето стопанство и чрез демонстрации на успешни иновации за възстановяване на земите и предоставяне на консултантски услуги за техниките за опазване на почвата и водите. Нещо, от което много добре разбира Катарина като изследовател, днес чрез земеделието се превръща в значителна част от нейния бизнес.

„Първото нещо, което трябва всеки да направи, е да има визия, защото земеделието е трудно. Съществува толкова „провинциален стрес“ , колкото и „урбанистичен стрес“, смята агрономката. „Втората крачка е да търсиш земя, капитал и информация. Важно е да се придържаме към целите, а това не може да стане без да имаме визия“, съветва тя бъдещите фермери. „Фундаментално е да не забравяме, че хората, които се занимават със земеделие, се занимават с природата. Трябва да работим с природата, не против нея“, допълва я Карлош.