В края на септември и в началото на октомври започват да зреят есенно-зимните сортове ябълки и круши. Ще напомним на начинаещите градинари, че от прибирането на плодовете зависи тяхното съхранение.

* Рано обраните плодове завяхват бързо, не са трайни, и са с по-лоши вкусови качества. Например ябълките от сорт Червена превъзходна придобиват брашнеста консистенция.

* Най-добре плодовете да се берат, когато цветът на кожицата и на плодовото месо се избистри. Тогава намалява съдържанието на зелените пигменти и се увеличават жълтите и червените. Освен това се променя твърдостта и сочността на плодовото месо и вкусовите им качества. Плодовата дръжка се отделя лесно от клонката.

Важно е плодовете да се късат внимателно, за да не се наранят. Ако е възможно, добре е да се запазят дръжките, защото през отвора проникват причинителите на болести. Дюлите обаче се късат без дръжки, защото върху клончето се намират плодните пъпки, които дават плод следващия сезон.

Набраните плодове се сортират. Тези, които са наранени или нападнати от болести или неприятели, се използват за незабавна консумация или консервиране. Другите се поставят за съхранение в подходящи помещения.