През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота. Ябълките с канела са прекрасна комбинация! Някои експериментират със сок, конфитюр и пресни салати, които включват ябълка. Разнообразието от ястия не свършва дотук. Подготвили сме за вас няколко оригинални рецепти, които ще изпълнят къщата с топлина и ще озарят поредната дъждовна вечер тази есен.

Палачинки с карамелизирани плодове 

За карамелизирането е най-добре да използвате пресни и твърди ябълки

Продукти: За палачинките: 2 яйца, 280 мл прясно мляко, 180 г брашно, 40 г захар, 45 г масло, 10 г бакпулвер, щипка сол, 1 супена лъжица растително масло.

За топинг:3 зелени ябълки, 30 г масло, 2 суп. лъж. захар, Ѕ ч. л. канела.

Приготвяне: Разтопете маслото. В дълбока купа разбийте яйцата, заедно със захарта и солта. Добавете маслото и разбъркайте. Налейте прясното мляко, което трябва да е със стайна температура. Разбъркайте.

Внимателно прибавете брашното и бакпулвера в яйчената маса. Разбийте до гладка смес. Оставете да „почива“ за 5 минути.
Намажете тиган с растително масло и изпържете палачинките от двете страни, до златисто.

Когато палачинките са готови се заемете със сладката ябълкова заливка. Обелете ябълките и отстранете сърцевината и дръжката. Нарежете на тънки полумесеци. Загрейте маслото в тиган, поставете резенчета ябълка към него и разбъркайте. Поръсете със захар. Гответе 10 минути при непрекъснато бъркане. По желание добавете канела.
Сервирайте палачинките на купчина, като към всяка порция добавяте ябълков топинг.

Пастет от пилешки дробчета 
За тази рецепта ви трябват ароматни, леко кисели ябълки с аромат на мед и есенната свежест“.

Продукти: 50 г пилешки дробчета, 3 ябълки, 100 г масло, 1 глава лук, 50 г балсамов оцет, 50 г коняк, сол и черен пипер на вкус, зелени подправки.

Приготвяне: Разрежете ябълките наполовина и отстранете сърцевината и дръжката. Наредете в тава, покрита с хартия за печене и печете във фурна на 220 °C за около час.

През това време изплакнете добре черния дроб и нарежете на малки парченца. Нарежете лука на ситно. В тиган разтопете малко масло, добавете лука и запържете до златисто кафяво. Прехвърлете лука в купата на блендера.

В същия тиган разтопете още малко масло, сложете черния дроб и го запържете за около 7 минути. Добавете балсамов оцет и коняк. Оставете да къкри още около 3 минути.

Прехвърлете черния дроб в купата на блендера.

Охладете печените ябълки малко, обелете ги и сърцевината също поставете в купата на блендера. Прибавете и останалото масло.
Разбийте пастета до гладка смес, подправете със сол и черен пипер и сервирайте с хрупкави препечени филийки и гарнирайте с билки!

Бяло сладко 

Тъй като ябълките съдържат голямо количество пектин, то сладката и конфитюрите от тях стават доста гъсти. От посоченото количество продукти ще се получат приблизително 750 мл сладко.

Продукти: 1 кг ябълки, 600 г захар, 250 мл вода.

Приготвяне: Измийте ябълките и ги разрежете на четвъртинки. Обелете кората и почистете сърцевината. Нарежете почистените ябълки на малки тънки филийки и ги прехвърлете в тенджера с дебело дъно. Добавете водата и около 300 г захар. Като разбърквате внимателно оставете сместа да заври и варете около 30 минути на тих огън. Прибавете и останалата захар към ябълковата смес, разбъркайте и продължете да варите на тих огън още 1 час, докато се сгъсти. Не забравяйте да разбърквате от време на време.

Докато сладкото се вари, пригответе бурканите, в които ще го съхранявате. Изберете средно големи буркани, които да попарите с вряла вода. По същия начин постъпете и с капаците. Напълнете бурканите с горещото сладко и затворете плътно.

Обърнете бурканите с дъното нагоре и оставете сладкото да изстине напълно. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

Ябълкови рози 
За да изглежда печивото ефектно, за тази рецепта е по-добре да използвате червени ябълки. Рецептата може да бъде допълнена със стафиди или орехи - сладките ябълки се съчетават добре с тях. Същото важи и при приготвянето на щрудел.

Продукти: 500 г бутер тесто, 5 ябълки, 60 г захар, 2,5 чаени чаши вода, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 чаена лъжичка канела, 2 суп. лъж. пудра захар,

Приготвяне: Измийте старателно ябълките. Разрежете ги наполовина, без да ги белите, почистете сърцевината и ги нарежете на тънки филийки.

В тенджера загрейте вода и добавете захарта и лимоновия сок. Накиснете ябълките в горещата вода. Водата трябва леко да ги покрива отгоре. Изчакайте 2-3 минути. Резените ябълка трябва да станат леко меки, но да не се преварят. Изсипете водата, а плодовете наредете върху домакинска хортия, за да отнемете излишната вода и леко да просъхнат.

Разточете бутер тестото и го нарежете по дължина на ленти с ширина около 3 cм. Нередете резенчетата ябълка върху лентите. Те трябва леко да се припокриват и кората на ябълката малко да излиза извън тестото. Оставете единия край свободен. Ако обичате по-сладки печива, добавете захар между ябълките и тестото.

Навийте тестените ленти и оформете розите, като пъхнете свободния край под дъното. Печете 30 минути във фурна, загрята до 200 °С.

Извадете запечените рози от фурната и поръсете обилно с пудра захар!

Сангрия от бяло вино и ябълки 

За да направите напитката наистина ябълкова, най-добре е да използвате прясно изцеден сок.

Продукти: За напитката: 750 мл сухо бяло вино, 300 мл ябълков сок, 2 ябълки, 1 праскова, 1 портокали, 3 пръчки канела, 2 „звездички“ анасон, 2 супени лъжици кафява захар, 8 кубчета лед.
За сервирането: резен лайм, 20 г кафява захар, розмарин за декорация

Приготвяне: Нарежете плодовете произволно. Прасковата и портокалът можете да нарежете на кубчета, а ябълките разрежете наполовина, за да получите красиви срезове.

В голяма кана налейте бялото вино и ябълковия сок. Добавете плодовете, като оставите няколко ябълкови резенчета за украса при сервирането. Разбъркайте сместа в каната.

Опитайте напитката. Ако не е достатъчно сладка, добавете малко кафява захар. Не забравяйте да прибавите и канелата и анасона.
Оставете напитката да престои в хладилника няколко часа. Сервирайте във високи чаши с лед и клонче розмарин или мента. Ако искате сангрията да изглежда ефектно, преди да сервирате обтрийте гърлото на чашата с парче лайм и потопете в кафява захар. След това налийте напитката.