Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

22 септември 2020
В лозята и под асмата / Полезни съвети
12699
1 2 3 4
 

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност

Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност.

В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари, представени главно от глюкоза - 40-48%, и фруктоза - 30-40%.

Освен захари, в сушеното грозде се съдържат азотни вещества, органични киселини и дъбилни вещества.

Според диетолозите от един килограм стафиди, при влажност 18-25%, се получават от 3 250 до 3 400 калории.

Стафидите освен, че са много ценен продукт, те лесно могат да се съхраняват продължително време, заради което интересът към направата им се повишава.

В страните, производителки на стафиди, се прилагат две технологии:

* Приготвяне на стафиди със или без предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце.

* Приготвяне със или без предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене в специални сушилни.
Икономически най-изгодно е стафидите да се произвеждат чрез изсушаване на гроздето на слънце. У нас е разработена и се внедрява технология за производство на стафиди чрез въздушно слънчево изсушаване на гроздето в оранжерии с пластмасово покритие.

За читатели, които пожелаха да им обясним с повече подробности какво представлява технологията, ще кажем, че тя се основава на използване на пластмасови оранжерии, предназначени за производство на зеленчуци и зеленчукови разсади. В такива съоръжения се постига необходимият топлинен ефект.

Най-широко използваният сорт за производ­ство на стафиди е Бяло без семе /Султанина/. На сушене се подлага и гроздето на сортовете Коринтско бяло и Коринтско розово в Гърция, Александрийски мискет в Испания и Италия, Томсон сидлес в Калифорния, Болгар в Турция и др
Беритба и подготовка на гроздето за вкарване в оранжериите.
Гроздето за производство на стафиди се бере, когато натрупа 21-23% захари. То трябва да бъде чисто, без следи от болести и механични наранявания. Желателно е 10-15 дни преди беритбата лозите да се обезлистят. Добре е гроздето да се поставя в щайги или каси, но на един ред, без да се допуска плътно притискане.

Професионалистите го изсушават до 14-16% влажност и го потапят в гореща вода или в кипящ 0,3-0,4%-ен разтвор на сода бикарбонат за 3-6 секунди. При този начин повърхността на ципата се напуква, изчезва восъчният налеп, засилва се изпарението на водата от зърната и се ускорява изсушаването.

Гроздето се суши на стелажи и редовно отстраняват загнилите, плесенясалите и болните зърна. През 2-3 дни го разместват с цел равномерно изсушаване. Следят се температурата и относителната влажност на въздуха. При влажност над 90 % се извършва проветряване.

При промяна на метеорологичната обстановка се налага опушване на помещението със сяра.

Когато времето се влоши трайно и има опасност от масово загниване на гроздето, се прибягва до доизсушаване в обикновена плодова сушилня със загрят въздух, преминаващ през ситата. В началото температурата се повишава до 75-80°С, след това до края на сушенето се поддържа постоянна температура 65°С. При тези условия една партида се изсушава средно за 8-10 часа.

Когато в гроздето влагата е спаднала до 16-17%, се приема, че то е изсушено и се изважда от оранжерията или сушилнята.

Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
0

Въпрос: Преди известно време правихме гроздобер, имаме около 4 дка, при който открихме, че има сериозен проблем. Малко преди това се е проявила някаква болест или неприятел

0

Причината най-често е продължителният престой с джибрите след ферментацията По повод питането на Желка Маринова от Кортен, консултантът ни д-р инж.техн

0

Въпрос: Как се измива (почиства) буре в което е съхранявано вкиснато вино, иска бърз отговор Росица Иванова от с. Мокреш, Монтанско Отговор: Съдове (бъчви и бурета)

0

Измива се с вода преди зареждането му и след дестилацията Въпрос: Как се почиства серпентината (хладника) от казана за изваряване на ракия? Пита ни Иван Станков от София Отговор: Конструкцията на

0

Отговаря нашият консултант инж. Николай Бакалов Няколко наши редовни читатели питат как трябва да се справят, когато им се наложи да откислят гроздовата мъст или виното

Последни новини
0

Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури ще са между 17 и 22 градуса

0

Стандарт за доказване на произход и качество на говеждо и агнешко месо разработва Борд по говеждо и агнешко месо съвместно Института по аграрна икономика

0

Кои са по-важните Смеските за прасета са от 5 вида фураж - царевица, ечемик, пшеница, пшеничени трици и шрот - соев или слънчогледов. Но към тях задължително се добавят и минерали и витамини

0

След като тиквите се откъснат, те трябва да преминат процес на дозряване, т. нар. лагеруване. За целта е най-добре да се наредят под навес. Така хем се нагряват от слънцето

0

Основният фактор за висока продуктивност при овцете е храненето. Особени грижи искат младите животни и бъдещите овце-майки. Затова им осигурете най-добрата храна за тях – доброкачествено сено и

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Периодът, в който ябълково дръвче започва да цъфти и да дава плод, зависи от сорта, условията на отглеждане и качеството на почвата. Средно дървото започва да цъфти на възраст 5-6 години. За голямо...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детските градини в София ще продължат да работят При запазване на темпа на заболелите ще има още затягане, но без локдаун Малките ученици от 1-и до 7-и клас също да преминат на онлайн обучение. Това вероятно ще е следващата затягаща мярка, която здравните власти ще предприемат, ако заразените у нас продължат да нарастват в същия темп

Над 24 700 нови случая на коронавирус са били регистрирани във Великобритания през последното денонощие - вторият най-висок брой, предаде ТАСС, като се позова на правителството. Вчера бе властите съобщиха за близо 22 900 новозаразени. Рекордът от 26 600 случая бе поставен преди седмица, предава БТА. 310 човека са починали от COVID-19 във

Окръжната прокуратура в Перник образува досъдебно производство за убийството на Антония Венциславова, която изчезна в началото на годината. Останките на младата жена бяха открити в куфар край радомирското село Николаево. По случая МВР обяви за издирване приятелят ѝ Любомир Лозанов, предаде Би Ти Ви