Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния си вкус.

Продукти: 500 г ябълки, 140 г царевично брашно, 140 г пшенично брашно, 120 г масло, 230 г кисело мляко, 180 г захар, 2 яйца, 1 чаена лъжичка сода, щипка сол, ванилова есенция на вкус, пудра захар - по желание

Приготвяне: Подберете ябълки, които са твърди, сладко-кисели. Обелете ги и ги нарежете на малки парченца, около два сантиметра. Ако ябълките са сладки, поръсете ги с лимонов сок. По този ночин ще избегнете и прекаленото им потъмняване.

Разбийте маслото със захар до побеляване. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко, така че яйцата да се смесят напълно с маслената смес. Добавете ванилия, докато разбивате.
Сухите продукти - двата вида брашно, солта и содата - смесете и последователно, като редувате с киселото мляко, ги прибавете към яйчния крем. Разбърквайте с миксер на ниска степен. Не бъркайте прекалено дълго, защото кексът ще се получи плътен.

Загрейте фурната до 170 градуса. Застелете дъното на тавата с хартия за печене. Намажете страните с масло и поръсете с брашно. Внимателно смесете ябълките в тестото и ги прехвърлете във формата за печене.
Печете около час, като не забравяте да проверявате от време на време с клечка. Ако се притеснявате, че отгоре може сладкишът да загори, покрийте с фолио.

Извадете от фурната и оставете да се охлади. По желание поръсете с пудра захар.