Дълго налаганата теория „1 кучешка година = 7 човешки“ не се подкрепя от науката

От 50-те години на миналия век популярното изчисление каква е възрастта на кучето „в човешки години“ е, че 1 кучешка е еквивалент на 7 човешки. Въпреки че тази формула съществува от изненадващо дълго време, реалността не е толкова елементарна. Това не пречи на много хора да продължават да вярват в нея.

Едно от обясненията за това как тази формула е започнала своето съществуване е, че съотношението 7:1 изглежда се основава на статистиката, че хората са живели до около 70, а кучетата до около 10.
Но в действителност различните породи остаряват по различен начин и като цяло малките кучета живеят по-дълго от големите. На какво се дължи това?

Как да я изчислим? 

Като обща насока Американската ветеринарномедицинска асоциация предлага следния начин:

* 15 човешки години се равняват на първата година от живота на средно голямо куче.

* Втора година за куче се равнява на около девет години за човек.

* И след това всяка човешка година би била приблизително пет години за куче.

Има много фактори, които трябва да се вземат предвид, така че не е възможно да се определи точно. Котките и малките кучета обикновено се приемат за възрастни на седем години, но всички знаем, че имат много живот останал в тях на тази възраст. Тези от по-едри породи са склонни към по-кратък живот в сравнение с по-дребните и често се считат за остаряващи, когато са на възраст 5-6 години. Класификацията „старши“ се основава на факта, че домашните любимци стареят по-бързо от хората и ветеринарните лекари започват да виждат повече проблеми, свързани с възрастта, при тях.

Защо по-дребните живеят по-дълго?

Това явление смущава учените от години и изследванията все още не са обяснили връзката между телесната маса и продължителността на живота на кучето.
Най-общо казано, големите бозайници, като слонове и китове, са склонни да живеят по-дълго от малките, като мишките. Тогава защо дребните кучета имат по-дълъг живот от средните породи?
Едрите кучета остаряват с ускорени темпове и животът им сякаш се случва забързано. Учените стигнаха до заключението, че всеки 4,4 килограма телесна маса намаляват продължителността на живота на кучето с около месец. Причината все още е неизвестна, но има няколко възможности, включително че по-едрите кучета могат да се поддадат по-рано на свързани с възрастта заболявания и че ускореният им растеж може да доведе до по-голяма вероятност за анормален клетъчен растеж и смърт от рак. В бъдеще ще продължават изследванията за връзката между растежа и смъртността.
Кучешката геронтология е процъфтяваща научна област, тъй като любителите на кучета се стремят не само да удължат времето, което имат с домашните си любимци, но и да подобрят качеството на това време.

Знаете ли че?

Очевидно хората сравняват годините между човек и куче в продължение на векове.

През 1268 г. занаятчиите, създаващи настилката Cosmati в Уестминстърското абатство, вписват в пода предсказание за Съдния ден: „Ако читателят разумно разгледа всичко заложено, той ще намери тук края на primum mobile; живият плет живее три години, добавете кучета и коне и мъже, елени и гарвани, орли, огромни китове, света: всеки следващ утроява годините на предишния.“ Според тази математика едно куче живее до девет, а човек - до 80 години.