Давайте на прасето картофи, цвекло и царевица

Преди да разгледаме храненето, другите важни правила са:

* пазете животното от травми;

* не му давайте много студена вода за пиене дори и в горещите дни;

* осигурете му спокойствие, за да не се стресира.

Дневна лятна дажба:

* концентрирана смеска - 2,5 кг;

* люцерна и/или детелина - 7 кг;

* хранителни и млечни отпадъци - 0,5 кг;

* минерални добавки - 20-25 грама.

Как да приготвите гъста мешанка:

Трябва ви концентриран фураж, към който добавяте сочния и зеления фураж и ги размесвате с вода. Мешанката се дава 2 пъти дневно - сутрин и вечер.

Първоначално в дневната дажба царевицата и пшеницата са до 2-3 кг. През последните месеци до клането включете ечемик и просо. Те ще подобрят качеството на сланината.

А когато прасето достигне 60 кг и възраст от 5-6 месеца, давайте

* 10-12 кг кухненски отпадъци и

* 1-1,5 кг концентриран фураж

Тъй като в домашни условия не могат да се съберат достатъчно количества отпадни продукти от домакинството, повечето стопани увеличават както концентрирания фураж, така и картофите, царевицата и цвеклото.

До какви килограми ще охранвате

От значение е честота на храненията. Многократните дажби не се препоръчват. При двукратното хранене се получават не по-лоши резултати от трикратното.
Нормативът е: След 5-месечна възраст всеки ден се дава не по-малко от 1,5 кг концентриран фураж. Ако в дажбата преобладават сочните, обемистите и зелените фуражи, тогава храненето трябва да е трикратно.

Докога да угоявате?

* за получаване на постно месо - до 90-100 кг;

* достигането до 120-130 кг жива маса е по-рентабилно, защото на финала угояването ще ви излезе по-евтино поради по-малките разходи за храна.

* за да постигнете максимално бързо угояване с натрупване на качествена сланина за кратък период, давайте повече картофи и цвекло. Дневната дажба от царевица и пшеница е до 2-3 кг;

* през последните месеци включете и просо и ечемик - те ще подобрят качеството на сланината.

* дневната лятна дажба трябва да съдържа концентрирана смеска - 2,5 кг; люцерна и/или детелина - 7 кг; хранителни и млечни отпадъци - 0,5 кг. През лятото делът на сочните фуражи е голям.