Напомняме: Сега пилото намалява!

29 август 2020
Пчеларство
20367
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

И то на 4-5-6 пити

Пчелите започват да пренасят меда от крайните пити на средните. Така той ще бъде по-близо до пчелното кълбо през наближаващата есен и зима.

Ако няма подбудителна паша

от късноцъфтяща растителност, майките силно ограничават яйцеснасянето. Това се наблюдава най-ясно при семейства със стари майки. А сега те преобладават във всички семейства.
И понеже старите пчели умират, а количеството на младите все още е малко,

пчелните семейства започват да отслабват

Има и друг проблем: Към края на лятото все по-чести стават кражбите. Пчелните семейства усилват «охраната» на входа. Там често може да се наблюдава борбата им с пчели-крадци или оси.

При липса на вода пчелите изхвърлят личинките! 

* А това са младите пчели, които ще зимуват

Причината за проблема е горещото време. Затова при температури около 30 градуса и по-високи,

пчеларите трябва да охладят кошерите!

Колкото температурите са по-високи, толкова повече пчелите имат нужда от допълнително количество вода. По принцип те сами биха си я добавили, ако има близък водоизточник. Но не навсякъде той е налице. Ето защо е много важно семействата да имат лесен достъп до източник на чиста вода.

Ако няма вода щетите са сериозни:

* Първо, при липса на вода пчелите изхвърлят личинките от килийките! А това са младите пчели, които ще зимуват!

* Второ, семействата стават много агресивни.

* Трето, ако все още има паша, работничките носят по-малко нектар и полен. И тъй като водата е от жизнено важно значение за тях, те търсят навсякъде - дори в локви и различни водоизточници. Но тази вода е замърсена и съдържа вредни микроорганизми. И има опасност от заболяване и смърт при семействата.

Сега е силен инстинктът за защита на хранителните запаси 

А това се изразява в засилване охраната на кошерите. Пчелите са с повишена склонност към жилене. Размножителният период е приключил, търтеите са нежелани и биват изхвърляни от кошерите. Измират и пчелите работнички, взели активно участие в събирането и преработването на нектара. Посочените промени показват, че

пчелите се подготвят за зимуване

Този важен за развитието на пчелните семейства период трябва да бъде подпомогнат от пчеларя.
Преди окончателното приключване на последната главна паша се свалят магазините и корпусите. Това трябва да се извършва привечер, като се работи възможно най-бързо, за да се избегне появата на пчелна кражба. Освободените пити, магазини и корпуси се прибират в складови помещения. Когато в корпуса (при многокорпусния кошер), който ще се сваля, има пити с пило, те се подреждат в долен корпус. А от долния се изваждат празни, маломедни или пити с мед за центрофугиране.

Внимание!

Последната десетдневка на август е времето за основния есенен преглед, който по значимост е равен на главния пролетен преглед.

Споделен опит: Има яйца, но няма пило? 

От две седмици пчелар наблюдава следното нещо в едно семейство: На три пити има яйца, а запечатано пило и ларви не се появяват. Според него яйцата са там отпреди една седмица. Майката също си е там, не е търтовка, снася нормално по едно яйце на дъното на килийката, но ларви няма.

Един кошер прави тиха смяна и пчеларят взима една пита с пило, запечатано и с ларви плюс един маточник пред излюпване. Вечерта ги проверява - пчелите обслужват пилото и топлят маточника. Но не открива майката! Интересно дали те сами ще я премахнат и ще запазят маточника?

Какво става с въпросното семейство?

На следващия ден установява, че вече има нова майка - вижда 3 осеменени рамки, като на тях има прави, наклонени, легнали яйца и личинки, плуващи в млечице. Явно пчелите са сменили майката и новата се е оплодила. И ето че за «награда» пчеларят получава пълна пита с пило.

Изводи:

Проблемът, както се очаква, е била майката. Пчелите, усещайки дефекта на майката, я сменят дори и с маточниик. Пчеларят споделя, че умишлено не е предпазил маточника от старата майка, за да види дали пчелите сами ще свършат това. И се оказва, че точно това и правят!

Как се осигурява качествено зимуване? 

За доброто презимуване на първо място е качеството на хранителните запаси.

Опасността пчелите да бъдат зазимени с манов мед

произтича от трудното му разпознаване, особено от страна на младите пчелари. Счита се, че на няколко години се създават условия за събиране на манов мед (около 4 години). Подхранването със сироп води до разреждане на мановия мед със сиропа и намаляване на вредното му въздействие при зимуването. Оптималното количество е 5-6 кг сироп в съотношение 2:1. Повече не би следвало да се дава, за да не се затруднят пчелите с преработването му. По-малко (до 2 кг) е недостатъчно за целта на това подхранване.
Към сиропа на 1 л. се добавя и 1 ч.л. ябълков оцет, който играе ролята на консервант. За да се намали износването на храносмилателните органи на пчелите от преработката на сиропа към него може да се добави цветен прашец.

Подхранването става в периода август – септември

Друг вариант е да се подменят питите с манов мед с пити, които са предварително прибрани през месеците май, юни. Или изцяло да се подмени медът със захарен сироп.

Не забравяйте борбата с болестите 

Това е вторият основен момент за успешното зимуване. Особено по отношение на вароатозата.

Мерките за борба са различни. Един от начините е използването на препарати. Такъв е препаратът бипин - 2 ампули по 0,5 грама. Една ампула се разтваря във 2 л вода. Не трябва да се предозира. Обработката е чрез поливане, без да се пръска.

2 литра са достатъчни за 20 семейства

Прилага се на 2 пъти:

* веднъж през август – септември;

* и повторно - през октомври.

Според специалистите препаратът гарантира 100% успех в борбата срещу вароатозата. Обработката с бипин е същата като при оксаловата киселина и задължително условие е да няма пило. Но се допуска при първата обработка да има пило и точно затова се прави втора обработка през октомври.

Внимавайте с кристализирането 

Кристализиралият мед се приема много трудно от пчелите. Една от причините за кристализиране на меда е

недоброто центрофугиране

по време на медосбора.
При повторното използване на питите този вече кристализирал в килийките мед създава предпоставка за бързо кристализиране и на новия. Като превантивна мярка в този случай се препоръчва да не се използват тъмни пити за зазимяване.

Опасен е и вкисналият мед 

Крайните пити са изложени на по-голямо въздействие на влага и студ. Ако в тези пити има незапечатан мед, то този мед ще вкисне. И при достигането му от семейството, ще е вреден за състоянието му.
Затова основното правило е крайните пити да са винаги напълно запечатани.

Формиране на зимното гнездо на два етапа 

В началото на септември е първият етап

Това е т. нар. предварителен етап:

* отстраняват се маломедните питии;

* питите с пило се събират в средата;

* подменят се тъмните пити заради опасността от бързо кристализиране;

* много светлите пити също се изваждат или оставят в края, тъй като те не задържат добре топлината;

* запазват се пити с по 2 - 2,5 кг мед.

Освен това е важно пчеларят да осигури защита от шум, светлина, гризачи. Наличието им е вредно за зимуването - водят до разпускане на гнездото или за отделяне на пчели от кълбото – а това означава смърт.

Окончателното подреждане на питите 

Това вторият етап от подготовката за зимата. Той се извършва в края на септември - началото на октомври и се изразява в окончателно подреждане на гнездото.
Основни дейности:

1) Важно е да се има предвид, че кълбото се формира при входа на прелката, т.е. на мястото на формиране на кълбото не трябва да се поставят пълни пити, тъй като то лежи на 25% върху мед и 75% върху празни килийки. Ако не се гарантира такова съотношение, зимуването на пчелите ще е силно затруднено.

2) Изчислява се приблизителното количество мед в питите. На рамка трябва да се пада по 2 - 2,5 кг мед

3) Определя се силата на семейството: 8 междурамия - средно, по-малко от 6 - слабо, от 10 нагоре - силно.

Още от Пчеларство
0

„Грижи за пчелните семейства през есенно – зимния период. Преглед и зазимяване“ е темата на следващия онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието

0

или изолират от плодника, като оставите отвори за преминаване на пчелите По този начин се дава възможност на семейството да се организира и да се подготви за зимуване в плодника

0

Защо умират пчелните семейства, как се прави изкуствено осеменяване, селекция и майкопроизводство ще разкаже проф. д-р Пламен Петров от Аграрен университет – Пловдив на 25 септември в град Попово

0

Общо 1 658 заявления за плащане за близо 6 млн. лв. са подадени по Национална програма по пчеларство за 2020 година (НПП), съобщиха от Дф "Земеделие". След приключване на административните проверки и

0

Само за три работни дни, след приключване на приема на заявления по извънредната минималната държавна помощ de minimis, отпусната в подкрепа на пчеларите

Последни новини
0

В края на септември и в началото на октомври започват да зреят есенно-зимните сортове ябълки и круши. Ще напомним на начинаещите градинари, че от прибирането на плодовете зависи тяхното съхранение

0

Валежите през последните дни дават надежда за есенниците. Сеитбата на пшеницата, която отскоро е в ход, със сигурност ще се раздвижи. Съвсем очаквано земеделците не бързаха да сеят заради сериозната

0

Градинарите, които има парник, трябва да знаят, че поне веднъж годишно почвата в него трябва да се обеззаразява. Така се премахват вредителите, които се намират там

0

Късче вълшебство е скрито във всяко едно цвете, което засаждаме, на което се радваме, и за което се грижим. Природата пък е необятен океан от магия и чудеса. Ето например ирисите

0

Какви сортове да изберат производителите за настоящия сезон и защо е важно да разпределят риска Ваня Велинска След все по-непредвидимите в климатично отношение условия

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:През август при по-късните сортове лози е добре да продължите растителнозащитните пръскания срещу причинителя на брашнестата мана (оидиум ). Това е правилно да се прави до прошарване на зърното. При...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Област Благоевград вече трайно е "настани" в челото на класацията за новозаразени с коронавирус. За пореден ден областта е на второ място в страната, след София. За последните 24 часа в столицата има 52-ма  положителни теста, а в Благоевградска област са с 4 по-малко. От новорегистрирани 48 случая с COVID-19, в областния център са 24-ма

Шестимата депутати, които напуснаха парламентарната група на БСП, да напуснат и парламента. Това поискаха червените депутати, начело с Корнелия Нинова. Цялата група застана зад лидерката пред журналистите, за да коментира напускането на Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев

Войната в Нагорни Карабах засегна и българин - Ичко Лозев. Той е единственият нашенец, който получи назначение за плейофите на Лига Европа, като ще е съдийски наблюдател на мача "Арарат-Армения" - "Цървена звезда". Заради военното положение в Ереван обаче УЕФА го премести на неутрален терен в Кипър. Лозев ще оценява четворка съдии от Гърция